Arriba la Setmana Internacional dels Arxius amb una vuitantena d'activitats programades pel territori

query_builder   7 juny 2022 12:27

event_note Nota de premsa

Arriba la Setmana Internacional dels Arxius amb una vuitantena d'activitats programades pel territori

  • El Departament de Cultura habilita un espai web on es pot consultar tota la programació i una selecció d’històries extretes dels arxius catalans  
  • La celebració de la Setmana Internacional dels Arxius posa el focus en la riquesa dels documents que conformen el ric i abundant patrimoni documental català 
  • Demà, 8 de juny, es posa en funcionament el nou portal Arxius en línia, amb un gran volum de testimonis documentals d’un abast cronològic i temàtic molt variat i divers 

 

foto

El Departament de Cultura celebra, fins el 12 de juny, la Setmana Internacional dels Arxius amb una vuitantena d’activitats per acostar a la ciutadania la important acció social que desenvolupen els arxius. La celebració posa el focus en la riquesa dels documents que conformen el ric i abundant patrimoni documental català. El Dia Internacional dels Arxius és un esdeveniment promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) que se celebra arreu del món cada 9 de juny.  

L’edició d’enguany vol explorar l’interior dels arxius per aflorar el ric patrimoni documental que conserven amb històries sorprenents. Amb el lema “Busquem exploradors i exploradores d’històries. Descobreix-les!”, Cultura impulsa una campanya perquè la ciutadania descobreixi com poden ser d’increïbles i sorprenents  les històries que es narren als documents que formen el patrimoni documental de Catalunya. Persones amb noms i cognoms han deixat escrites les seves vides, les seves històries, els seus somnis, desenganys i aventures. Només cal explorar els nostres arxius per reviure aquests fets verídics del passat. L’ús de les tecnologies facilita el camí per arribar a les històries que esperen ser descobertes als arxius. Una tecnologia, la de l’ull biònic, que connecta amb joves generacions plenes d’inquietuds que són sensibles amb la memòria històrica col·lectiva.  

Per tal de poder gaudir de tota aquesta riquesa documental, els arxius catalans han programat diverses activitats durant tota la SIA2022. Una vuitantena d’activitats repartides pel territori. Destaquen la projecció del  videomapatge de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, produït amb motiu de la commemoració del 15è aniversari del centre i en  i retre homenatge als donants dels fons i documents de l’arxiu. A les terres de Lleida, Pirineus i Aran, l’Archiu Generau d’Aran ha preparat una visita guiada on caldrà entrar en el paper d’exploradors i exploradores per tal d’aconseguir l’objectiu final: dues arques plenes de monedes d’or i plata, un tresor amagat, un segrest i molt més que caldrà aclarir per saber què passarà amb els propietaris i la casa del Senyor d’Arròs. L’Arxiu i Gestió de Documents de la Universitat de Lleida proposa una conferència en línia per utilitzar correctament les 3R als arxius personals (reduir, redissenyar i reutilitzar) i l’Arxiu Comarcal de la Noguera exposa documentació de l’antic poble de Tragó de Noguera. Seguint el fil del lema d’aquest any, l’Arxiu Municipal de Girona farà una conferència sobre una de les funcions dels arxius: la recuperació de les històries de vides, en aquest cas concret, de vides femenines.  

A les comarques barcelonines, cal destacar el cicle de podcast que presenta l’Arxiu Nacional de Catalunya sota el nom “Sentir l’Arxiu. El podcast de l’Arxiu Nacional”. Es tracta d’una proposta fresca que dona a conèixer els fons i documents que hi conserven, explorant les infinites històries úniques encara desconegudes. El públic que prefereixi fer una activitat presencial a l’Arxiu Nacional, el dissabte 11 de juny podrà gaudir d’una jornada de portes obertes (cal fer reserva prèvia) amb una exposició al vestíbul titulada “Dones amb ulls de dona”. Una conferència curiosa serà la proposada per l’Arxiu Comarcal del Maresme en la que parlaran sobre Cristòfol Colom i el mite de la terra plana, combinant l’humor amb el rigor històric. També hi ha a l’agenda tallers per posar ordre als nostres arxius personals (Arxiu Municipal de Barcelona), o per organitzar les nostres fotografies familiars (Arxiu Comarcal del Vallès Oriental), així com tallers de retrofotografia per comprovar com ha canviat el nostre entorn amb el pas del temps (Arxiu Municipal de Sant Cugat del Vallès).  

A banda de tota aquesta activitat cultural, i en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, aquest dimecres dia 8 de juny, el Departament de Cultura posa en funcionament el nou portal d’Arxius en línia, des d’on es pot consultar tota la documentació digitalitzada conservada als arxius d’arreu de Catalunya: l’Arxiu Nacional de Catalunya, els 38 arxius de la Xarxa d’Arxius Comarcals i els més de 20 arxius municipals i privats que estan integrats dins el sistema. Sense necessitat d’identificar-se, el ciutadà podrà realitzar diferents tipus de cerca que l’ajudaran a ajustar la seva consulta, i que podrà descarregar en diferents formats. Alhora, podrà crear els seus propis dossiers amb els resultats de les cerques fetes i compartir-ho a les xarxes socials, si així ho desitja. Una de les novetats és la participació directa dels ciutadans en la millora dels continguts del portal mitjançant l’espai “Col·labora”, on podran deixar propostes, esmenes o suggeriments. 

Aquestes i altres propostes de la Setmana Internacional dels Arxius es poden consultar al web de patrimoni.gencat.cat.