Recurs

La consellera Alsina viatja al Senegal per presentar la nova Delegació del Govern al país

query_builder   14 juny 2022 11:21

event_note Nota de premsa

La consellera Alsina viatja al Senegal per presentar la nova Delegació del Govern al país

  • Amb seu a Dakar, l’oficina està encapçalada pel delegat Javier Calderón, nomenat el passat mes d'abril
  • Durant la visita al Senegal, Alsina informarà les autoritats locals sobre l’arribada d’aquesta delegació al país, amb qui Catalunya manté un intens vincle de cooperació i una creixent relació econòmica

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, farà un viatge de treball al Senegal a partir de demà per informar les autoritats locals de l’obertura de la Delegació del Govern de Catalunya al país. Amb seu a Dakar, aquesta nova oficina va ser creada pel Govern el 2020 i està actualment encapçalada pel delegat Javier Calderón, nomenat el passat mes d'abril, que acompanyarà la consellera durant la visita al país. També ho faran el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens.

El Govern de Catalunya ha apostat per reforçar la seva presència a l’Àfrica al sud del Sàhara i enguany ho fa al Senegal com a país prioritari per a l’acció exterior catalana, tal com marca el Pla Àfrica 2020-2023. Catalunya té amb el Senegal una creixent relació econòmica i una llarga tradició de relacions amb en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament. Tant és així que el Senegal ha estat país prioritari en els cinc darrers plans directors de cooperació al desenvolupament. A més, és el país de l’Àfrica al sud del Sàhara amb major presència d’organitzacions catalanes i només l’any 2021 ha estat receptor d’1,1 milions d’euros en Ajut Oficial al Desenvolupament del Govern català.

La diàspora senegalesa a Catalunya és un altre dels aspectes fonamentals a l’hora d’escollir el Senegal com a seu de la Delegació del Govern a la regió. Catalunya acull una nombrosa i organitzada comunitat senegalesa, amb més de 24.000 persones, segons dades del 2021, i és la primera comunitat de l’Àfrica al sud del Sàhara a Catalunya.

La Delegació del Govern al Senegal representarà institucionalment el Govern de Catalunya a la República del Senegal i a la República de Gàmbia, i també tindrà funcions de prospecció a la República de Costa d'Ivori, la República Federal de Nigèria, la República de Ghana i la República de Mali.

Agenda a la capital i a la Casamance

Al marge d’informar les autoritats senegaleses in situ sobre l’obertura d’aquesta representació a Dakar, durant el viatge la titular d’Acció Exterior i Govern Obert també mantindrà reunions amb diverses agències de les Nacions Unides que tenen seu al país i amb qui el Govern de Catalunya ha col·laborat. D’altra banda, la consellera Alsina visitarà projectes de la cooperació catalana tant a Dakar com al territori de la Casamance, com ara els Fons de dones impulsats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. A més, Alsina es trobarà amb la comunitat catalana que viu al Senegal, amb actors vinculats amb la diàspora senegalesa a Catalunya i amb contraparts de les ONGs catalanes. El viatge de treball es desenvoluparà entre el 15 i el 19 de juny.