Cerdà

El Departament de Cultura adquireix l'única planimetria coneguda del projecte original del Pla Cerdà, dibuixada a mà

query_builder   23 juny 2022 13:58

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura adquireix l'única planimetria coneguda del projecte original del Pla Cerdà, dibuixada a mà

  • Es tracta del plànol dels voltants de la ciutat de Barcelona, aixecat per ordre del Ministerio de Fomento l’any 1855 per a la formació del projecte de l’Eixample
  • El plànol va ser adquirit ahir en una subhasta per un valor d’11.000 euros i serà dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya
Plànol Cerdà

El Departament de Cultura va adquirir ahir a la tarda, en subhasta, el plànol dels voltants de la ciutat de Barcelona, aixecat per ordre del Ministerio de Fomento l’any 1855 per a la formació del projecte de l’Eixample. És l’única planimetria coneguda del projecte original del Pla Cerdà, dibuixada a mà.

Correspon al que es va imprimir per ordre del Ministerio de Fomento l’any 1855. La litografia, d’escala 1:5.000, consta de 36 fulles de 43 x 29 cm cadascuna. Té la particularitat de plasmar a mà i de forma metòdica, el Pla Cerdà: amb llapis les illes urbanes i amb tinta negra el nom dels carrers, barris i alguns edificis. Aquest traçat manuscrit està realitzat, segurament pel mateix Ildefons Cerdà o per algun col·laborador molt proper a ell.

La planimetria articula els principals eixos viaris (carretera de Madrid-València, carretera de Santboi, travessera de la Creu Coberta, carretera del port i eix del ferrocarril de Martorell - sic). L’eixample creix a l’oest de la Barceloneta, situada a partir d’un eix sud-est/nord-oest que neix de les Drassanes cap a la carretera de València/Madrid. Al nord limita amb el recorregut del ferrocarril i a l’est amb la Barceloneta. El tramat està format per prop de 90 illes urbanes i diversos edificis.

Aquest és un dels pocs plànols que es conserven impresos pel Ministerio de Fomento el 1855. Se’n conserva un al Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) però sense el projecte plasmat.

El plànol s’integrarà a la Col·lecció de Plànols de l’Arxiu Nacional de Catalunya. L’equipament conserva documentació molt posterior relacionada amb la valoració del projecte, com ara l’expedient de la Junta de Museus de Catalunya sobre la gran exposició que es va celebrar al Saló del Tinell amb motiu del centenari del Pla Cerdà; documentació sobre l’obra editada per l’Ajuntament de Barcelona per a la mateixa efemèride, al fons Josep Maria de Porcioles i Colomer, i la documentació d’estudi del fons d’Ildefons Cerdà i la producció d’una exposició (“Ildefons Cerdà: urbanista igualitari”) sobre el pla al fons personal de l’arquitecte Salvador Tarragó i Cid. L’ANC conserva també altres fons documentals d’arquitectes i urbanistes referents de l’evolució urbanística de Barcelona fins als nostres dies, des de Josep Puig i Cadafalch fins a Oriol Bohigas.

Ahir tarda, a banda d’aquest plànol d’alt valor històric, el Departament de Cultura va exercir el dret de tempteig per l’adquisició, per un import de 8.550 euros, de 68 lots de documents, majoritàriament formats per pergamins dels segles XIII-XVII provinents del Mas Mascort de Palol (Quart, Gironès), destinats a l’Arxiu Històric de Girona; i l’obra de Jacques de Cassan La Recherche des Droicts du Roy et de la Couronne de France sur les royaumes, duchez, comtés, villes et païs occupez par les princes estrangers (París, 1632), dedicada al Cardenal de Richelieu i de molt interès per a la història de Catalunya del segle XVII. És un exemplar que va pertànyer a Antonio Cánovas del Castillo, el qual va deixar notes manuscrites i el seu exlibris, el qual també es destinarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya.  

Aquestes adquisicions s’emmarquen en la política d’adquisicions del Departament de Cultura per a la Col·lecció Nacional de la Ge