Salut i CIMTI impulsen projectes de tecnologia innovadora per fomentar els hàbits saludables amb la CRIDA Repte 2022

Salut i CIMTI impulsen projectes de tecnologia innovadora per fomentar els hàbits saludables amb la CRIDA Repte 2022

query_builder   27 juny 2022 14:10

event_note Nota de premsa

Salut i CIMTI impulsen projectes de tecnologia innovadora per fomentar els hàbits saludables amb la CRIDA Repte 2022

  • Aquesta convocatòria anual de desenvolupament de tecnologies per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, enguany triarà un màxim de 5 projectes que rebran assessorament d’experts valorat en 85.000€
Salut i CIMTI impulsen projectes de tecnologia innovadora per fomentar els hàbits saludables amb la CRIDA Repte 2022

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya (CIMTI) han presentat aquest matí la convocatòria per impulsar projectes innovadors ‘CRIDA Repte CIMTI 2022’, en aquest cas per a la promoció d’estils de vida saludable.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa de presentació d’aquesta convocatòria, ha posat l’accent en que “és necessari promoure els hàbits de vida saludable, una prioritat que confirma el Pla de Salut”.  I ha remarcat: “Aquest estil de vida saludable s’ha de fomentar de manera holística, perquè els hàbits poc saludables són un dels elements de desigualtat social i econòmica. Treballar sobre la repercussió d’aquests factors, els determinants socials de la salut, també farà possible construir una font de benestar emocional.” 

Aquesta convocatòria anual de Salut i del CIMTI té com a objectiu impulsar projectes adreçats a desenvolupar solucions tecnològiques innovadores que donin resposta a necessitats sorgides dins del sistema de salut i social de Catalunya. Enguany, les propostes seleccionades, que es busca que incorporin una visió integral en la promoció de la salut, rebran l’assessorament d’experts mitjançant una cartera de serveis per valor de 85.000€.

Per la seva banda, el director del CIMTI, Manel Balcells, ha explicat que la CRIDA Repte CIMTI va néixer el 2017 “per una necessitat del país, per la recerca. És una iniciativa compartida de Fundació Leitat i el Departament de Salut a través de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), i ja té 54 projectes en cartera”. Ha posat de rellevància que suposa “un gran impacte en salut, ja que hi ha més de 350.000 persones que es beneficien d’algun dels projectes que ja estan en el mercat. El CIMTI ha destinat uns 4,2 milions d’euros a oferir serveis als projectes”.

La iniciativa busca seleccionar projectes per materialitzar eines de coneixement i suport en diferents àrees d’expertesa (alimentació, activitat física, salut emocional i benestar emocional, etc.), que afavoreixin la col·laboració i millorin els recursos dels professionals de la salut en la promoció integral d’estils de vida saludable. En aquest sentit, William Carnes, president de la Fundació Leitat, ha mostrat el seu agraïment al Departament de Salut per “fer que aquesta iniciativa sigui una realitat”.

Els hàbits de vida poc saludables actuen com a factors de risc per a la salut: el sedentarisme i una alimentació desequilibrada –que poden provocar excés de pes entre d’altres–, la manca de descans i el consum d’alcohol i de tabac són alguns dels principals desencadenants de problemes de la salut. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya, que elabora cada any el Departament de Salut, l’any passat, un 20% de la població major de 15 anys era fumadora habitual, la qual cosa defineix un important grup de risc a l’hora de desenvolupar malalties com el càncer, patologies cardiovasculars o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). D’altra banda, més del 35% dels adults presentava sobrepès, mentre que entre els menors, aquesta problemàtica afectava al 22,6%.

Un màxim de 5 projectes seleccionats
La convocatòria CRIDA Repte CIMTI 2022 en la promoció d’estils de vida saludable triarà un màxim de 5 projectes que impactin en alguna d’aquestes dues àrees:

  • Promoció d’hàbits saludables per a la ciutadania, des d’una visió holística, a través de la formació i les eines d’acompanyament per a una major motivació i adherència.
  • Promoció del coneixement holístic per part dels professionals de la salut envers els hàbits de vida saludable a través d’eines de formació i de suport.

Els projectes que desitgin participar a la CRIDA Repte CIMTI 2022 poden fer-ho a partir d’avui i fins a l’11 d’agost a l’enllaç següent: https://cimti.cat/ca/aplica/crida-repte-cimti/.