Salut llança una eina web per ajudar els pacients a decidir sobre les opcions davant de l¿extirpació de la bufeta urinària

Salut llança una eina web per ajudar els pacients a decidir sobre les opcions davant de l'extirpació de la bufeta urinària

query_builder   6 juliol 2022 16:42

event_note Nota de premsa

Salut llança una eina web per ajudar els pacients a decidir sobre les opcions davant de l'extirpació de la bufeta urinària

Salut llança una eina web per ajudar els pacients a decidir sobre les opcions davant de l’extirpació de la bufeta urinària{"name":"2022/07/06/16/37/1c7d71ac-f7a2-45dd-b8b3-d920c750bdb6.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":346223}

El Departament de Salut ha activat l'eina web Decisions Compartides en Ostomia Urològica que ofereix informació senzilla, pràctica i rigorosa sobre què és i què representa l’extirpació de la bufeta urinària, una intervenció quirúrgica pot ser necessària per tractar malalties benignes, com casos d’inflamació crònica de la bufeta, o malignes, com el càncer.

La nova eina que ha publicat Salut també ajuda a conèixer quin impacte pot tenir aquesta cirurgia en la qualitat de vida de les persones a qui se’ls realitza i les opcions de tractament disponibles.

Aquesta eina web –vinculada al projecte Decisions Compartides, que coordina i gestiona l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS)– proporciona continguts informatius, però també de reflexió, que fan més accessible per als i les pacients el coneixement dels diferents tipus d’intervencions que es poden derivar en cas de l’extirpació de la bufeta urinària. I, per tant, els fan més autònoms i responsables de la seva decisió i més coneixedors de les possibles conseqüències derivades. I és que a l’eina es descriuen els diferents tractaments, en quins casos estan indicats, quins avantatges i inconvenients presenten, i quins aspectes cal valorar abans de prendre una decisió informada amb el professional.

La realització d’una ostomia urològica –una intervenció quirúrgica que consisteix a fer una obertura (estoma) a la paret abdominal, per on l’intestí (prim o gros) s’extreu del cos i s’evacua l’orina– comporta un canvi de la imatge corporal i una pèrdua del control voluntari de l’orina, que implica que el o la pacient hagi de portar una bossa que s’enganxa a l’abdomen per recollir l’orina. Aquests factors, a més del període d’adaptació que comporta, provoquen que l'ostomia sigui una cirurgia que inicialment pugui ser rebutjada per la persona. Per això, aquesta eina web es demostra com rellevant i totalment necessària, ja que contribueix a la presa de decisions compartides amb informació veraç i recursos visuals.

Els continguts de l’eina web Decisions Compartides en Ostomia Urològica els ha elaborat un equip multidisciplinari format per professionals de la Fundació Puigvert, l’Associació Catalana d’Ostomitzats, la Fundació Oncolliga i l'AQuAS. També s'ha comptat, a partir de grups focals i en la revisió del contingut, amb la participació de persones que han viscut el procés de la malaltia i que han volgut aportar la seva experiència per facilitar les decisions d’altres persones afectades.

Promoció de la participació activa a Decisions Compartides

Decisions Compartides és una iniciativa que promou un canvi de model en l’atenció sanitària i que avança cap a un en què el professional de la salut i la persona participen activament en el procés de decisió; per escollir l’opció més adequada a les preferències i valors de la persona.

Decisions Compartides genera, des de 2015, eines per afavorir la presa compartida de decisions sobre les diverses possibilitats terapèutiques disponibles per a determinades malalties, sospesant els avantatges i inconvenients de cada opció, fonamentada en l’evidència científica.

Actualment, hi ha 12 eines de Decisions Compartides disponibles: sobre esclerosi múltiple, càncer de pròstata, malaltia renal crònica, síndrome del canal carpià, reconstrucció mamària, aneurisma d'aorta abdominal, artrosi de genoll, diabetis mellitus tipus 2, anticoncepció, atenció al final de la vida, ostomia digestiva i, la més nova, sobre ostomia urològica.

Aquesta iniciativa s'inclou també en l'estratègia del Pla de Salut 2021-2025del Departament de Salut, que posa l’accent en la participació de les persones en les polítiques públiques de salut com a necessària per garantir els drets de ciutadania i pacients a una informació completa, adequada, comprensible i de fàcil accés sobre la seva salut; així cm també dels tractaments i els riscos individuals i col·lectius importants que els afecten, de manera que es possibiliti la coparticipació en les decisions.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined