Comunicat sobre l'alerta per casos de verola del mico (Monkeypox)

query_builder   15 juliol 2022 16:27

event_note Nota de premsa

Comunicat sobre l'alerta per casos de verola del mico (Monkeypox)

A data d’avui, s’han notificat a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), un total de 1.082 casos sospitosos o probables de verola del mico, dels quals fins el moment 945 han estat confirmats.

La majoria dels casos confirmats són homes amb edats compreses entre els 19 i els 66 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 12 de juliol de 2022.

Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en les àrees genital, perioral i/o perianal i, en la major part dels casos, també s’han presentat en altres localitzacions. Fins el moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis i l’afectació ocular, que en ocasions han requerit hospitalització i ja estan donats d'alta.

El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

En aquests moments, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, el Laboratori de Referència de Catalunya, el laboratori de proves diagnòstiques CatLab, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ja han validat completament les tècniques que s’utilitzen per confirmar els casos de la verola del mico. Properament, ho podran fer l’Hospital Josep Trueta de Girona i l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Des de Secretaria de Salut Pública així com des de la Direcció General de Comunicació i Estratègia del Departament de Salut estan treballant conjuntament amb diverses entitats comunitàries d’una manera constant i fluida, amb una actitud d’escolta activa per conèixer les diferents inquietuds que puguin tenir amb la verola del mico (MPX), recollir-les i així poder-li donar una resposta conjunta a nivell comunicatiu, de prevenció i de sensibilització.

Seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’objectiu d’aquesta feina és conscienciar per donar a conèixer què és la verola del mico, com es contagia, quines són les vies de transmissió i el seu tractament.


Accions comunicatives dirigides a la ciutadania

El Departament de Salut ha dut a terme diferents accions comunicatives per informar a la ciutadania sobre la verola del mico (MPX) sobre els símptomes i vies de transmissió per prevenir els contagis. La difusió s’està fent fet a través d’aplicacions de cites, com Tinder o Grindr, on estan en marxa des del 14 de juny. I també a xarxes socials, tant a les del Departament de Salut com a les de les entitats amb les quals s’està col·laborant. A més, s’ha distribuït material gràfic als hospitals on s’han identificat casos i a les entitats on es fa una tasca de promoció de la salut i de prevenció.


Per a més informació sobre la verola del mico, consulteu l'espai al Canal Salut:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/verola-mico/


Infografia amb la informació bàsica:

👉🏻 Què és?

👉🏻 Quins són els símptomes?

👉🏻 Com es transmet?

👉🏻 Quin tractament té?

https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/verola-mico/infografia-verola-del-mico.pdf


També es pot consultar el document ‘Información general sobre las agrupaciones de casos de viruela de los monos (Monkeypox): preguntas más frecuentes’ elaborat pel Ministerio de Sanidad.

https://www.sanidad.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/alertaMonkeypox/docs/Informacion_a_la_ciudadania.pdf

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined