La consellera Jordà, acompanyada per la directora general d'Energia, Assumpta Farran (e), i la directora de l'ICAEN, Marta Morera (d)

Catalunya assoleix les 50.000 instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic, multiplicant-les per 3,8 en poc més d'un any

query_builder   27 octubre 2022 13:39

event_note Nota de premsa

Catalunya assoleix les 50.000 instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic, multiplicant-les per 3,8 en poc més d'un any

· El número d’instal·lacions s’ha multiplicat per 3,8 en poc més d’un any i s’ha més que triplicat la potència instal·lada, que ja gairebé arriba a 400 MW

· En els primers tres trimestres del 2022 s’han registrat 25.711 noves instal·lacions, més del doble que en tot el 2021

· Durant el 2022 s’ha posat en servei més potència en autoconsum fotovoltaic que la instal·lada en diferents tecnologies d’autoconsum en el període 1995-2021

· Les xifres demostren l’impacte positiu del decret llei 24/2021, que simplificava l’autoconsum, i de les mesures que s’han pres el darrer any per impulsar-lo

La consellera jordà, acompanyada per la directora general d'Energia, Assumpta Farran (e), i la directora de l'ICAEN, Marta Morera (d) {"name":"2022/10/27/13/35/bc53558e-af05-4865-b1bf-8bd3d1ea3064.jpeg","author":"Pau Padrosa","type":"0","location":"0","weight":312129}

L'autoconsum d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica creix de forma exponencial a Catalunya. Aquest és el balanç de l’evolució de l’autoconsum fotovoltaic durant els nou primers mesos de l’any presentades avui pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’autoconsum fotovoltaic va tancar el tercer trimestre amb 46.565 instal·lacions i 379 MW de potència. “A data d’avui, 27 d’octubre, ja podem dir que hem assolit la fita històrica de les 50.000 instal·lacions d’autoconsum a Catalunya, amb pràcticament 400 MW de potència instal·lada”, ha explicat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura.

“Quan encara queden dos mesos per acabar l’any, podem dir que aquest 2022 és ja el millor any de la història de l’autoconsum a Catalunya”, ha avançat la consellera, “i tan sols serà el primer dels anys que estan per venir. Hem arribat al 10% de l’objectiu fixat per 2050, i no ens aturarem aquí”. Entre gener i setembre de 2022, s’han posat en servei a Catalunya 25.711 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, més del doble que en tot l’any 2021. En els darrers mesos, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està registrant més de 3.000 instal·lacions noves cada mes. Pel que fa a potència, en els tres primers trimestres de l’any s’han registrat 208,4 MW (l’equivalent a 300 hectàrees de superfície), gairebé 2,5 vegades més que en el mateix període de l’any anterior (90,5 MW).

En començar la legislatura el juny de 2021, hi havia a Catalunya poc més de 13.000 instal·lacions d’autoconsum, amb 120 MW de potència total instal·lada. Jordà ha donat el detall de les xifres: “En poc més d’un any hem multiplicat per 3,8 el número total d’instal·lacions d’autoconsum a Catalunya, i més que triplicat els 120 MW de juny de 2021, fins als pràcticament 400 MW”.

Les xifres demostren l’impacte clarament positiu del decret llei 24/2021, que aprofundia en la simplificació administrativa per a aquesta modalitat i les sotmet al règim de declaració responsable (sempre que vagin sobre coberta o en sòl urbà i no compensin excedents), i de les mesures que s’han pres per impulsar i reforçar l’autoconsum en el darrer any.

Les xifres demostren l’impacte clarament positiu del decret llei 24/2021, que aprofundia en la simplificació administrativa per a aquesta modalitat i les sotmet al règim de declaració responsable (sempre que vagin sobre coberta o en sòl urbà i no compensin excedents), i de les mesures que s’han pres per impulsar i reforçar l’autoconsum en el darrer any.

En els darrers mesos, el Govern ha modificat del Codi Civil per facilitar l’autoconsum residencial col·lectiu en la propietat horitzontal, ha convocat una línia d’ajuts dotada amb 230 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per a la instal·lació d’equips d’autoconsum i d’emmagatzematge que hi estiguin associats, i ha reforçat els equips humans de l’administració relacionats amb aquest àmbit. A més, ha creat una empresa pública, L’Energètica, que lideri la pràctica de l’autoconsum en l’àmbit de l’administració i que possibiliti el desplegament de serveis associats, i complementarà amb 51 milions addicionals les línies d’ajuts a l’autoconsum amb càrrec als propers Pressupostos de la Generalitat.

Així, el 2022 ha suposat una acceleració exponencial de l’autoconsum a Catalunya: cada trimestre ha triplicat el nombre de nous equips registrats en el mateix trimestre de l’any anterior. De fet, durant els primers 9 mesos de 2022 s’ha posat en servei més potència en autoconsum fotovoltaic que la instal·lada en diferents tecnologies d’autoconsum (cogeneració, residus, hidroelèctrica, biogàs i fotovoltaica) en els 26 anys anteriors (1995-2021).

L’anàlisi de les dades procedents del Registre d’Autoconsum de Catalunya de la Direcció General d’Energia permet veure que el 94,9% de les instal·lacions són inferiors a 15 kW (és a dir, d’usuaris domèstics o petites empreses), que sumen el 52,6% de la potència acumulada. A més, el 97,85% d’instal·lacions (que totalitzen el 74,6% de la potència) disposen de compensació pels excedents que generen o bé comercialitzen l’energia sobrant.

Nous reptes per a l’autoconsum

La bona marxa de la instal·lació de sistemes d’autoconsum fotovoltaic també serveix per plantejar nous escenaris i models on l’energia generada pels propis ciutadans es comparteix i dona peu a la generació de nous serveis, i així començar a buscar la manera de facilitar-ne el desenvolupament. Les dades del Registre d’Autoconsum de Catalunya permeten analitzar modalitats com l’autoconsum fotovoltaic col·lectiu i la gestió i compensació dels excedents, que són les dues bases per a la constitució de les comunitats energètiques i, per tant, són imprescindibles per a possibilitar pràctiques com l’autoconsum col·lectiu en polígons industrials.

Pel que fa l’autoconsum col·lectiu, a Catalunya hi ha 566 instal·lacions en servei que sumen 5,38 MW, després que aquest any se n’hagin registrat 379 de noves. D’aquestes, 45 estan formades per més 10 usuaris, mentre que 266 estan formades per només dos usuaris, i no n’hi ha cap de més de 100 kW de potència. L’anàlisi d’aquestes dades permet concloure que les exigències de disposar de permís d’accés i connexió a la xarxa elèctrica de l’empresa gestora de la xarxa, de constituir-se com a activitat mercantil, de tenir els diferents membres a una distància màxima de 1.000 metres o d’arribar a un acord entre les comercialitzadores de cada membre del col·lectiu suposen barreres que frenen aquesta pràctica.

En matèria de gestió dels excedents, un 2,15% del total d’instal·lacions (que sumen 96,9 MW, el 25,3% de la potència) incorporen dispositius per no evacuar els excedents a la xarxa. Això vol dir que, en un context d’escassetat de l’energia i de preus alts, s’està deixant d’aprofitar energia d’origen renovable que s’està produint. Alguns dels factors que contribueixen a aquesta situació són la saturació de la xarxa de distribució i els llargs terminis de la distribuïdora per respondre les sol·licituds de connexió a la xarxa.

L’autoconsum, una prioritat per Catalunya

L’autoproducció d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica ha estat i és una prioritat per a Catalunya, en la mesura que és un dels eixos bàsics per a la transició cap a un nou model energètic més net, democràtic, sostenible i inclusiu. L’extensió i generalització de la pràctica de l’autoconsum és un termòmetre de la implicació de la ciutadania amb la transició energètica, ja que permet que les persones passin de ser només consumidores a generar, gestionar i consumir la seva pròpia energia.

Per això, la Generalitat ha estat pionera en l’aplicació de mesures normatives i d’incentius per tal de detectar i eliminar barreres jurídiques, tècniques i econòmiques per a l’autoconsum. La Prospectiva Energètica de Catalunya per a l’any 2050 calcula que, entre d’altres requisits, cal que hi hagi fins a 500.000 instal·lacions d’autoconsum en servei l’any 2050 per assolir el repte de la descarbonització de la societat catalana. Amb la fita de les 50.000 instal·lacions, Catalunya ha arribat al 10% d’aquest objectiu de 2050.

2  

Imatges

La consellera Jordà, acompanyada per la directora general d'Energia, Assumpta Farran (e), i per la directora de l'ICAEN, Marta Morera (d)

La consellera Jordà, acompanyada per la directora general d'Energia, Assumpta Farran (e), i per la directora de l'ICAEN, Marta Morera (d) 312129

La consellera Jordà i la directora general d'Energia, Assumpta Farran, durant la presentació del balanç de l'autoconsum fotovoltaic a Catalunya

La consellera Jordà i la directora general d'Energia, Assumpta Farran, durant la presentació del balanç de l'autoconsum fotovoltaic a Catalunya 215614

1  

Fitxers adjunts

Presentació del balanç de l'autoconsum fotovoltaic a Catalunya (3r trimestre 2022)

Presentació del balanç de l'autoconsum fotovoltaic a Catalunya (3r trimestre 2022)
PDF | 2250253

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined