Cloenda Festival VEU amb el grup MARALA

Ester Capella clourà el Festival VEU amb un concert del grup Marala

query_builder   13 desembre 2022 14:18

event_note Nota de premsa

Ester Capella clourà el Festival VEU amb un concert del grup Marala

Dijous 15 de desembre, a les 19.00h, el grup Marala oferirà el concert de cloenda del Festival VEU al Teatre Fernando de Rojas del Círculo de Bellas artes.

Hi intervindrà la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, que dirà unes paraules de cloenda. Hi assistiran el director de l'Institut Ramon Llull, Pere Almeda, i el curador del festival, Sebastià Portell.

El Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, seu cultural de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid, ha organitzat el Festival VEU de poesia i cançó en llengua catalana i ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull i del Círculo de Bellas Artes.

En aquest setè i últim concert actuarà Marala, que interpretarà el seu últim disc “Jota de morir”. El grup està integrat per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, tres dones músiques i compositores originàries de Catalunya, les Illes Balears i València. Les seves cançons són una exploració de la noció de la mort des de la música tradicional, partint dels tradicionals balls de vetlla valencians i de les cançons de mort balears, passant per temes com el duel amorós, l'exclusió de les dones en l'esfera pública o, fins i tot, aspectes com el pes de la tradició.

Veu, poesia, música. El Festival VEU té com a objectiu donar veu a la llengua catalana a través de la poesia cantada i recitada, per la qual cosa compta amb la participació de creadors joves i altres més consolidats que interpreten estils molt diversos, des del pop al folk, passant per loops electrònics i jazz.

ANTERIORS CONCERTS

Des del 8 de juliol, data en què s’inaugurà el Festival VEU, han tingut lloc sis actuacions. Va iniciar el cicle “Germans de la Rosa i el foc” amb Maria de la Mar Bonet i el poeta Biel Mesquida acompanyats del pianista Dani Espasa. Van recitar i van cantar la poesia de dos clàssics poetes catalans del segle XX: Bartomeu Rosselló-Pòrcel (Palma, 1913-El Brull, 1938) i Josep Palau i Fabre (Barcelona, 1917-2008).

El segon concert va anar a càrrec de Roger Mas amb l'actuació “Roger Mas canta poesia”. Li va seguir un tercer esdeveniment de jazz poètic, “Amb jazz m'entendràs potser millor”, on la cantant i pianista Berta Sala va acompanyar els poemes de poetes coneguts com Sebastià Alzamora, Maria Josep Escrivà, Jaume Pont i Mireia Vidal-Conte.

“No crec en tu” ens va mostrar a un consagrat pianista com Josep Maria Balanyà i Odile Arqué, poeta, rapsode i cantant, en una performance o lectura-concert basada en el “Cant espiritual” de Josep Palau i Fabre i les correspondències que va mantenir amb els dos grans cants espirituals que van precedir-lo en el temps, el d'Ausiàs March i el de Joan Maragall.

“Poesia i loop” del duet Jansky, format per la poeta i cantant Laia Malo i el músic i compositor Jaume Reus, va acompanyar musicalment i artísticament quatre de les veus més joves del panorama poètic actual: Pol Guasch, Raquel Santanera, Oriol Sauleda i Maria Sevilla.

El sisè concert “Cantar el poema” va ser una combinació inèdita de dos grans intèrprets: la cantant Lídia Pujol i el poeta i actor Elies Barberà. Tots dos van cantar i recitar traçant un recorregut per alguns dels grans clàssics de la poesia catalana.

ELS CURADORS DEL FESTIVAL VEU

Marta Rovira Martínez

Doctora en Sociòloga i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona. En el món de la cultura ha dirigit documentals de TV3, Forjadors de la Diada (amb Enric Saurí, 2008) o Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana (2018). L’any 2019 publicà el seu primer llibre de poesia Àcids nocturns (Índex edita). Entre 2016 i 2021 fou editora del Congrés de Cultura Catalana.

Sebastià Portell

Escriptor, nascut a ses Salines, Mallorca, l’any 1992. Ha publicat les novel·les El dia que va morir David Bowie (2016, Premi Time Out Barcelona al creador de l’any) i també Ariel i els cossos (2019), així com diverses obres de teatre com Transbord (2018). Ha dirigit nombrosos recitals poètics i musicals, com els espectacles inaugurals o centrals de festivals com el Barcelona Poesia o el Festival Nacional de poesia a Sant Cugat. Des de març de 2022, presideix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).



1  

Imatges

Concert Marala a Madrid

Concert Marala a Madrid 361522

1  

Fitxers adjunts

NdPremsa Marala cloenda Festival VEU Madrid

NdPremsa Marala cloenda Festival VEU Madrid
PDF | 157577

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined