1. Patrimoni Cultural del Departament ha habilitat un espai web on la ciutadania pot consultar l’oferta cultural a museus i monuments, propostes d’escapades arreu de Catalunya i una selecció d’idees per regalar patrimoni aquest Nadal
A l'ombra del pessebre{"name":"2022/12/20/08/56/37fdf4fd-d119-4228-9d9e-1b2141839998.jpg","author":"ACPC ","type":"0","location":"0","weight":2070820}


Els equipaments patrimonials de Catalunya (museus, monuments, jaciments i arxius), han programat per les vacances de Nadal un centenar d’activitats per gaudir del patrimoni cultural. Visites guiades i teatralitzades, exposicions, jocs de pistes o tallers per als més petits, entre altres, omplen l’agenda de propostes. Es poden trobar totes a l’espai del portal web del Patrimoni cultural que el Departament de Cultura ha habilitat perquè l’usuari trobi, en un sol lloc, totes les propostes. Al web, a més, hi trobarà una selecció d’escapades al patrimoni i idees per regalar aquestes Festes, com abonaments, entrades conjuntes a monuments o llibres.


Museus, monuments i arxius de la Generalitat

El Museu d’Arqueologia de Catalunya, a la seu de Barcelona, ha organitzat, sota el títol d’ArqueoNadal, diverses activitats perquè els infants coneguin el món de l’arqueologia i la gaudeixin. A més, es podrà participar del nou joc ’Història submergida. L’escape room’ i d’un contacontes de Nadal.

A la seu d’Ullastret també es podrà participar en l’ArqueoNadal i descobrir els ibers i la seva cultura. A Girona, a la seu del museu al Monestir de Sant Pere de Galligants, les famílies podran participar en un taller per descobrir què va passar amb els vidres de la rosassa de la façana i fer la seva pròpia. A Empúries, els nens i nenes podran fer manualitats i descobrir els espais de la ciutat grega i romana.

El Museu d’Art de Girona proposa tallers per fer fanalets, corones de Nadal i guarnir el bastó per fer cagar el Tió. També un joc de pistes per a nens i nenes d’entre 8 i 13 anys per redescobrir la ciutat de Girona a través de les seves obres d’art.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, com ja és habitual, ha organitzat els seus tallers de Nadal per a infants de 5 a 12 anys. Nou dies d’activitats al voltant de la ciència i la tècnica per aprendre, de manera lúdica i entretinguda, aspectes relacionats amb Nadal, les estrelles, l’espai Ràdio MNACTEC, el so, el calendari 2023 i les màquines, entre d’altres. El 29 de desembre el museu comptarà amb una visita molt especial: el patge Xiu-Xiu recollirà les cartes que els nens i nenes vulguin adreçar a Ses Majestats els Reis d’Orient.

Al Museu d’Història de Catalunya els visitants poden gaudir de dues noves exposicions temporals: ‘Espero una postal’ i ‘Crim i delicte’. A més, torna el cicle de titelles perquè els petits i petites s’ho passin d’allò més bé amb el ‘Patufet’ i ‘Els tres porquets’ de la Cia. La Puntual i ‘La favera màgica’, de la Cia. Les Pinyes. També podran participar en un taller per fer postals de Nadal i una sessió de contes.


MHCatNadal {"name":"2022/12/20/08/58/efcc65c0-04c2-4afd-8112-c7d2ea93b266.jpg","author":"Jordi Play ","type":"0","location":"0","weight":269576}


Per la seva part, els Arxius Comarcals també han organitzat propostes per visitar-los aquestes vacances. L’Arxiu Comarcal del Maresme convida a veure la mostra ‘El Nadal pintat per Llucià Navarro i Maria Pilar’, que gira entorn dels dibuixos d’aquests dos il·lustradors pioners de la revista Cavall Fort i residents a Premià de Mar. L’Arxiu Comarcal de l’Urgell proposa la mostra ‘Bandolers a Tàrrega i l’Urgell’, una experiència expositiva immersiva que pretén desmitificar el fenomen bandoler a la comarca de l’Urgell.

Destaca també l’itinerari autoguiat per famílies que proposa la Seu Vella de Lleida per resoldre uns enigmes tant a l’interior com a l’exterior del monument o l’activitat infantil que organitza el Centre del Romànic de la Vall de Boí per ajudar els Reis d’Orient a conèixer el romànic de la vall.


Les xarxes territorials de museus

Un any més, la Xarxa de Museus de les comarques gironines organitza la campanya “Nadal al Museu” que omple d’activitats els museus de la Xarxa de Museus de les comarques gironines del 22 de desembre al 8 de gener.Com ja és tradició, els infants que els visitin podran gaudir d’un munt d’activitats educatives sota el lema: “Visita’ns amb la teva família i vine a descobrir la màgia del Nadal als Museus!”.

La campanya d’enguany ha estat fruit d’un treball de cocreació amb els alumnes de primer de batxillerat artístic de l’INS Santiago Sobrequés i Vidal de Girona.Els alumnes han ideat i creat el cartell de la campanya i han ideat i dissenyat també un llibre-joc personalitzat per cada un dels 26 museus de la Xarxa, i finalment, han dissenyat un obsequi pels infants participants.

Tota la programació d’activitats de Nadal dels 26 museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona la trobareu en el web de la campanya.

La Xarxa de museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre ha estrenat el nou recurs turístic per a famílies ‘Aventura’t al museu’ al Museu de Tortosa, al Museu de les Terres de l’Ebre i al Museu d’Història de Cambrils. Es tracta d’un joc en línia que va néixer l’any 2021 de la col·laboració de la Xarxa amb la neix de la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragonai ja estava disponible al Museu Comarcal de la Conca de Barberà.

Escanejant un codi QR que hi ha a l’entrada dels museus participants, l’usuari podrà participar en una gimcana en línia i resoldre reptes per desglossar la història de la col·lecciódels diversos museus, conèixer la història del territori i, a través dels objectes màgics que ha de cercar, esbrinar alguns trets de la resta de museus de la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre.


Regala patrimoni aquest Nadal

Són diverses les opcions que ofereix el Patrimoni Cultural per fer un regal experiència a familiars i amistats. En destaca l’abonament De Bat a Bat, que permet l’entrada il·limitada durant tot un any, sense reserva prèvia, als 29 espais patrimonials gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Hi ha dues modalitats, la individual, que té un preu de 30 euros, i la multipersonal, que val 70 euros i permet la visita a un total de 4 persones (el titular més 3 acompanyants). El paquet regal és un gran detall per a familiars i amistats.

A més de l’agenda de Nadal i propostes d’escapades al patrimoni, l’usuari trobarà al web una selecció d’altres abonaments, entrades conjuntes i llibres per regalar aquestes festes el Carnet de la Ruta del Cister, les entrades combinades a la Girona Episcopal o a les Cases d’Oliba o la col·lecció de llibres Cerca i Troba.


L’accés a la cultura, una prioritat del Departament de Cultura

Un dels eixos de treball del Departament de Cultura és garantir que tothom tingui els drets culturals garantits, tant d’accés com de participació en la cultura. Els museus, monuments, jaciments i arxius catalans garanteixen l'accés lliure i, amb les activitats especials organitzades dins la campanya de Nadal, fomenten la participació i afavoreixen l’accés al coneixement en un entorn lúdic. Aquestes propostes responen a la voluntat de fer el patrimoni més social i accessible, oferint a la ciutadania un accés universal al patrimoni i aconseguir la seva implicació perquè se l’estimi, se l’apropiï i esdevingui ambaixadora del seu patrimoni al món.