ACN

Acord per ampliar el Campus Clínic a l'entorn de la Diagonal de Barcelona

query_builder   18 gener 2023 13:27

event_note Nota de premsa

Acord per ampliar el Campus Clínic a l'entorn de la Diagonal de Barcelona

  1. La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l’Hospital Clínic acorden l’ampliació de Campus Clínic a l’entorn de la Diagonal per crear un gran pol de coneixement en salut
  2. És el primer pas per crear un centre punter, intel·ligent, de referència nacional i internacional, que agrupi en un únic campus l’assistència, la docència, la recerca i la innovació en salut del Clínic
  3. La futura construcció permetrà mantenir dispositius de l’hospital a les seus de Villarroel, Plató i la Maternitat per les necessitats de la població de referència

La Comissió Interinstitucional per estudiar la viabilitat del futur emplaçament de l’Hospital Clínic Barcelona ha acreditat que és viable que s’iniciï el projecte per fer l’ampliació del centre a l’entorn de la Diagonal i, en concret, a l’espai que actualment ocupa el recinte esportiu de la Universitat de Barcelona (UB). El nou centre ocuparà una superfície de 290.000 metres quadrats.

La Comissió es va constituir el passat mes de maig amb l’encàrrec d’avaluar els condicionaments de la ubicació de l’ampliació del Clínic al recinte esportiu de la UB a la Diagonal. Hi participen el Departament de Salut, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l’Hospital Clínic Barcelona.

Des de la seva creació, la Comissió ha estat estudiant la viabilitat del projecte des del punt de vista d'urbanisme, mobilitat, usos assistencials, docència, recerca i innovació. La conclusió és que l’espai de la Diagonal és el més adequat per ampliar el centre i integrar aquestes activitats per comptar amb un dels campus biomèdics més importants d’Europa, que inclourà la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut així com edificis de recerca i innovació.

La Comissió ha acordat que l’instrument urbanístic per a la transformació del nou campus Clínic Diagonal serà el de les modificacions del Pla general metropolità que siguin necessàries.

També s'ha acordat proposar futurs usos de l'emplaçament actual de l’Hospital a l'Eixample i del solar de Provença per proveir necessitats d’equipaments (sanitaris, educació, bombers, etc.) i zones verdes per l’esponjament del districte de l'Eixample, fent-los compatibles amb els usos universitaris de la UB. Es tindran en compte les propostes de necessitats i demandes que pugui expressar els veïns i les veïnes.

En la presa de la decisió, a més de la disponibilitat d’espai, s’ha estudiat l’accessibilitat, l’afectació a la mobilitat i la qualitat de vida de la població de referència. Els propers mesos es posaran en marxa equips de treball per anar concretant el projecte des del punt de vista tècnic i financer i per fixar un calendari d’activitat.

La necessitat d’una ampliació de l’Hospital Clínic Barcelona compta amb el consens de totes les institucions, donat que ocupa un edifici centenari que no permet ni créixer ni incorporar les darreres innovacions i millores tecnològiques.

El febrer de 2021, totes les institucions implicades ja van acordar de manera formal impulsar un nou espai per al Clínic. I el passat mes de maig van decidir constituir una comissió que estudiés les possibles localitzacions, amb els espais del recinte esportiu de la UB a la Diagonal com a primera opció.