- El Govern se suma a la celebració col·lectiva dels aniversaris que uneixen els noms de Picasso, Tàpies i Miró, i que s’escauen el 2023, el 2024 i el 2025
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intervingut aquest vespre a l’acte que dona el tret de sortida als anys dedicats a Pablo Picasso (2023), Antoni Tàpies (2024) i Joan Miró (2025), i que ha tingut lloc avui al Saló del Tinell, juntament amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En el transcurs de l’esdeveniment, el president Aragonès ha posat en valor la capacitat dels tres artistes de “construir un llenguatge artístic nou per reinterpretar el món i contribuir a transformar-lo”. El president Aragonès ha ressaltat la predisposició dels tres artistes de a través de l’art “donar suport a causes socials i polítiques vinculades al progrés de la societat, a l’avenç de la democràcia, a la defensa dels valors més essencials de la pau i els drets humans”.
“L’art de Picasso, Tàpies i Miró és un art compromès que convida a la societat a reaccionar”, ha afegit. “Són veus antifeixistes, veus antibel·licistes, determinats per entendre la lluita contra el règim franquista, contra tota forma de repressió, en defensa de la nostra llengua i la nostra cultura, la lluita a favor de la llibertat, veus democràtiques i pacifistes”, ha exemplificat el president Aragonès. “Sempre cal reivindicar l’obra de Picasso, Tàpies i Miró perquè són obres que contribueixen a l’empoderament col·lectiu”, ha dit el cap de l’Executiu que ha apuntat que avui mantenen encara tota la vigència i que encoratgen a seguir mirant endavant denunciant les desigualtats i les injustícies.
L’acte ha comptat també amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga; el director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon; la gerent de la Fundació Antoni Tàpies, Anna Saurí; la presidenta de la Fundació Joan Miró, Sara Puig; i el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.
Tres anys de commemoracions
Els tres propers anys se succeiran diferents commemoracions vinculades a aquestes fundacions. Aquest 2023, se celebra el 60è aniversari de la constitució del Museu Picasso de Barcelona i es recorda el mig centenari de la mort de l’artista; a partir del 13 de desembre de 2023 i durant el2024 es commemorarà el centenari del naixement d’Antoni Tàpies. Finalment, el 2025 se celebrarà el 50è aniversari de la Fundació Joan Miró. Donat l’excepcionalitat de les commemoracions i dels artistes, el Govern de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i les tres fundacions han volgut organitzar un acte institucional i artístic anomenat “Picasso 2023/ Tàpies 2024 / Miró 2025”, dissenyat per l’escriptor i crític d’art Vicenç Altaió.
Els noms de Picasso, Miró i Tàpies formen part permanent de la política cultural de la Generalitat de Catalunya i són artistes imprescindibles en la història de l’art i la cultura catalana del segle XX. Fins i tot podem arribar a afirmar que són creadors de la identitat catalana moderna a l’avantguarda de l’art i la cultura universal, que defensa per davant de tot els drets humans i les llibertats individuals i col·lectives. És per això que la Generalitat de Catalunya, com l’Ajuntament de Barcelona, vol sumar-se a la celebració col·lectiva dels aniversaris diversos que s’escauen el 2023, el 2024 i el 2025 i que uneixen els noms de Picasso, Tàpies i Miró.
La Generalitat de Catalunya, mitjançant principalment del Departament d’Educació i del Departament de Cultura, contribueix i contribuirà, d’una manera permanent, a la difusió, al coneixement i el reconeixement dels tres artistes. D’una manera plena, participa al Patronat de la Fundació Joan Miró i de la Fundació Antoni Tàpies, i amb la seva contribució econòmica fa possible el bon funcionament d’aquestes institucions culturals emblemàtiques de Barcelona i de la vida cultural del nostre país, d’irradiació nacional i internacional.
La Generalitat de Catalunya, d’una manera habitual, ja treballa en la difusió, l’estudi i el coneixement de l’obra d’aquests grans artistes. En coordinació amb el Museu Picasso, la Fundació Joan Miró i la Fundació Antoni Tàpies, el Govern de la Generalitat treballarà perquè aquestes commemoracions tinguin el ressò que mereixen per tot Catalunya i reforcin el vincle d’aquestes institucions i d’aquests artistes universals amb la cultura catalana contemporània i la seva difusió internacional.
Una de les accions previstes és donar impuls a la Xarxa de Centres Picassians que assenyalen poblacions com Horta de Sant Joan, Cadaqués, Gósol o Caldes d’Estrac, i que constitueixen moments fonamentals en el desenvolupament de l’obra de Picasso o que preserven el llegat d’estudiosos com el poeta Josep Palau i Fabre, un dels màxims especialistes mundials en l’artista del Gernika. També es reforçarà el vincle amb l’anomenat Triangle Miró, configurat per tres indrets, tres paisatges emocionals per aprofundir en l’obra i l’esperit de Joan Miró: la Fundació Joan Miró a Barcelona; la Fundació Mas Miró, a Mont-roig del Camp, i la Fundació Miró Mallorca. Està previst també desplegar l’obra de Tàpies per tot el territori, començant pel Montseny.
Dins del conjunt de les activitats que desplegarà la Generalitat per a aquesta triple celebració, properament es posaran en marxa visites guiades a la sala Tàpies i les obres de Tàpies que hi ha al Palau de la Generalitat.
Per una altra banda, el mes de juliol, el Teatre Nacional de Catalunya presentarà l’obra Ubu, a partir de dibuixos i marionetes de Joan Miró, del prestigiós director de teatre nord-americà Robert Wilson.
Acte institucional i artístic
A l’acte que ha tingut lloc avui al Saló del Tinell, hi han participat diverses personalitats que han glossat els artistes, com el periodista i cronista Lluís Permanyer, amb la intervenció titulada Picasso, Miró i Tàpies i Barcelona; l’artista Frederic Amat, amb Picasso, Miró i Tàpies, avantguardisme; i l’escriptora Blanca Llum Vidal, amb Picasso, Miró i Tàpies a l’avantguarda artística i política. També ha comptat amb l’actuació musical de La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que ha obert i tancat l’acte amb la interpretació de La sardana dels desemparats i El bolero del raval de Pascal Comelade; les poetes-artistes Maria Sevilla, Anna Gual i Laia Estruch, amb vestuari dissenyat per Rosa Tharrats, han recitat Paul Éluard, Pere Gimferrer i J.V. Foix.