Sergi Tutdela

Els municipis pesquers de la Costa Daurada podran accedir als 15,6 M€ dels ajuts europeus destinats a promoure l'Economia Blava sostenible a Catalunya

query_builder   17 març 2023 17:53

event_note Nota de premsa

Els municipis pesquers de la Costa Daurada podran accedir als 15,6 M€ dels ajuts europeus destinats a promoure l'Economia Blava sostenible a Catalunya

El Departament d’Acció Climàtica ha seleccionat la candidatura de Cambrils, Tarragona, Torredembarra i Calafell per a constituir-se com a Grup d’Acció Local Pesquer, entitat necessària per vehicular aquestes ajudes


S’ha doblat el pressupost actual d’aquests ajuts amb l’objectiu d’implementar els projectes dels Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) a la totalitat del litoral pesquer català


El director general d'Afers Marítims i Pesca Sostenible presentant els ajuts
El director general d'Afers Marítims i Pesca Sostenible presentant els ajuts
{"name":"2023/03/17/17/51/aba552dc-5f7a-4862-a734-4ba4a9791670.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":114474}

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, i la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Glòria Tibau, han presentat als municipis pesquers de la Costa Daurada les ajudes del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) destinades a promoure l’Economia Blava sostenible mitjançant projectes de cooperació local.

El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els pròxims 6 anys és de 15,6 milions d’euros, el doble del pressupost actual. L’objectiu d’aquest increment és poder implementar els projectes proposats pels territoris pesquers a la totalitat del litoral pesquer català, per a la qual cosa s’ha reservat el 21% del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) a aquesta línia d’ajuts.

Una nova candidatura

Els municipis de la Costa Daurada van presentar una candidatura que ha estat seleccionada pel Departament d’Acció Climàtica i que els permet constituir-se com a Grup d’Acció Local Pesquer (GALP), pas imprescindible per poder optar a aquestes ajudes.Els grups d’Acció Local sónentitats sorgides per dissenyar i desenvolupar en el territori, de baix a dalt, estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

L'àmbit territorial del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Daurada abasta els municipis pesquers de Cambrils, Tarragona, Torredembarra i Calafell, amb una superfície de 122 km2. Les comarques del Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès que integren el GALP tenen una densitat de 433 habitants per km2.

Actualment s’identifiquen 3.862 llocs de treball dels sectors de l’Economia Blava a la zona. Estan adherides al GALP les 4 Confraries de Pescadors de la zona, amb una flota pesquera de 67 embarcacions que generen unes captures de 3.165 tones anuals i una recaptació en primera venda de 14 milions d’euros.

A banda de la candidatura de la Costa Daurada, que enguany s’ha constituït per primer cop, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA), ha seleccionat 4 candidatures més de Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) que abasten la totalitat dels municipis pesquers de Catalunya.

Una oportunitat per al territori

Per poder optar als ajuts, les candidatures seleccionades hauran de presentar una Estratègia de desenvolupament abans del 31 de juliol de 2023.Les candidatures es podran acollir a un ajut preparatori per a la dinamització del procés participatiu i la redacció dels projectes. En el cas del grup de la Costa Daurada, rebran 11.733 euros per a la redacció del projecte. Aquests projectes hauran de reflectir la vinculació amb l’Estratègia marítima de Catalunya.

Per a la selecció de les candidatures i l’aprovació de les estratègies, es té en compte la zona d’aplicació de les activitats i també altres criteris territorials (municipis, superfície d’aplicació de la proposta), sectorials (activitat pesquera, aqüícola, Economia Blava), socials (densitat de població, atur i renda familiar) i ambientals (superfície de zones PEIN al territori), i es prioritza la presència de dones de la mar en el territori dels projectes proposats.

També es valora si les activitats presentades contribueixen als objectius estratègics del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura i a implementar l’estratègia De la granja a taula, a desenvolupar l’Economia Blava, a mitigar el canvi climàtic i a fomentar el patrimoni cultural, social i ambiental, i si preveuen actuacions de cooperació.

Es valorarà així mateix la capacitat dels Grups d’Acció Local Pesquers candidats i la implicació dels actors locals. Amb l’objectiu de garantir l’impacte sobre les comunitats pesqueres, aquests grups hauran de ser liderats pel sector pesquer.

1  

Imatges

Públic assistent a la presentació dels ajuts

Públic assistent a la presentació dels ajuts 174982

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined