Les analítiques efectuades el passat dijous 23 de setembre han constatat la recuperació de la qualitat microbiològica de l’aigua de bany, després de les tempestes registrades la setmana passada
Aquesta setmana han finalitzat les tasques d’inspecció i control vinculades al Programa de vigilància i informació de l’estat de les platges corresponent a la temporada de bany 2010
Els resultats de l’anàlisi de les aigües litorals que desenvolupa setmanalment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han indicat que les platges catalanes, que van resultar afectades per les fortes pluges registrades la setmana passada, han recuperat la qualitat microbiològica de l’aigua de bany.
En aquest sentit, la valoració final dels 248 punts de control repartits per tot el litoral català, corresponent al període comprès entre el 15 i el 21 de setembre, indica que 187 punts han obtingut la qualificació d’excel·lent, mentre que la resta ha obtingut la qualificació de bona.
Cal destacar que molts ajuntaments costaners han col·locat, durant aquest període de control, rètols i senyalitzacions (banderes vermelles, principalment) advertint els usuaris de l’alteració de les aigües de bany per les pluges i la recomanació de no banyar-se com a mesura preventiva.
D’altra banda, cal remarcar que aquest cap de setmana han finalitzat les tasques d’inspecció i control vinculades al Programa de vigilància i informació de l’estat de les platges, corresponents a la temporada de bany 2010.
Aspecte visual de l’aigua i de la sorra
L’afectació de les pluges registrades la setmana passada ha estat el denominador comú de l’aspecte de l’aigua i de la sorra de les platges catalanes en aquest període de control. Les platges que han rebut directament els seus efectes han estat aquelles que tenen rieres, pluvials i sobreeixidors.
En aquest sentit, l’aigua de pluja que ha arribat a mar ha provocat molta terbolesa i l’aparició de fronts costaners de coloracions terroses a les aigües de bany, que han persistit durant dies. Malgrat tot, no s’ha observat abundància de sòlids, ni escumes a l’aigua.
Cal remarcar, no obstant això, que en aquelles platges on no hi ha rieres, pluvials i sobreeixidors, la qualitat de l’aigua de bany i l’aspecte visual de l’aigua i la sorra no n’ha estat afectada i per això moltes platges han obtingut bones qualificacions.
Presència de meduses
Al litoral de Girona s’han detectat exemplars de l’espècie Cotylorhiza tuberculata (poc urticant i de nom comú: ou ferrat) i, en dies puntuals, se n’han detectat bastants exemplars a Palafrugell i Tossa de Mar. A Cadaqués s’han observat meduses de l’espècie Pelagia noctiluca (urticant i de nom comú: medusa luminiscent) en major quantitat.
Pel que fa al litoral de Barcelona i Tarragona, la quantitat de meduses detectades ha estat baixa i les espècies observades han estat Cotylorhiza tuberculata, Rhizostoma pulmo (urticant i de nom comú: borm blau) i, de manera molt esporàdica, Pelagia noctiluca.