- El titular d’Empresa i Treball ha destacat que s’ubica “al costat de la indústria química, la logística i l’energia i a prop de la institució que la va impulsar, la URV”
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà Vallhonrat ; el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta Puig; i el director de l'oficina tècnica de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, Isaac Justícia Anto, han anunciat aquest matí que la seu de l’ens que ha d’impulsar la transició energètica cap a l’hidrogen fixarà la seva seu a la primera planta de l’edifici institucional del Port de Tarragona.
Durant la seva intervenció, el conseller d’Empresa i Treball ha explicat que “l’oficina tècnica de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya havia de ser al territori on va néixer, aquí a Tarragona, al costat de qui afronta el repte de la descarbonització i la sostenibilitat -la indústria química, la logística i l’energia- i a prop de la institució que la va impulsar, la URV”.
El titular del Departament ha assegurat que “volem assolir els objectius de descarbonització plantejats per la Unió Europea per al 2050” i ha refermat la voluntat que “Catalunya lideri la transició energètica amb espais de col·laboració públic-privat com la Vall per aconseguir-ho”.
Torrent, Garreta i Justícia han estat acompanyats de Josep Pallarès Marzal, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i vicepresident del Comitè de Promotors de La Vall de l’H2 de Catalunya; Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona i vicepresident del Comitè de Promotors de La Vall de l’H2 de Catalunya; Albert Castellanos Maduell, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya; i Àngel Xifré Arroyo, delegat de la Generalitat de Catalunya a Tarragona.
Un ens amb orígens tarragonins
La Vall de l’Hidrogen de Catalunya és una iniciativa estratègica de país que treballa per consolidar un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor de l’hidrogen, un vector energètic vital per assolir l’objectiu de la neutralitat climàtica, l’augment de la competitivitat empresarial i la millora del benestar de les persones.
El sud del país, la regió de l’energia i la química, és una localització idònia per empènyer aquest repte global. De fet, la Vall de l’Hidrogen de Catalunya parteix dels treballs previs de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, nascuda l’octubre del 2020 amb l’objectiu fundacional d’aglutinar tots els agents que integren la cadena de valor de l’hidrogen verd i impulsar el coneixement, la producció i la implementació d’aquesta alternativa energètica.
Fa tres anys ja eren al voltant de cinquanta els agents (empreses, ens governamentals, instituts de recerca i persones a títol individual) que, sota la coordinació de la Universitat Rovira i Virgili, van participar en la posada en marxa de la Plataforma. El projecte emergia com la resposta del territori a l’estratègia que la Comissió Europea va llançar l’estiu del 2020 per reduir les emissions contaminants i assolir una Europa climàticament neutra l’any 2050.
L’ús d'hidrogen, produït a partir d’energia renovable i aigua, es generalitzarà com a matèria primera i font de calor en indústries com la química, per a la mobilitat, per a usos residencials i com a combustible. Europa preveu que el 2050 el 25% de l’energia passi a través de l’hidrogen net, i Catalunya, amb el pol petroquímic més important del sud d’Europa i en plena cruïlla estratègica de la futura mobilitat de l’hidrogen, hi està ben posicionada.
La Vall de l’Hidrogen de Catalunya està formada per més de 260 organitzacions públiques i privades i actua com a plataforma col·laborativa multiactor i multisectorial. Actualment, està integrada per 184 empreses, 43 ens públics, 23 associacions i clústers i 13 centres de coneixement i recerca.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter @empresacat | @treballcat