- D’una banda, ‘PLASTIX’ se centra en la millora de la recuperació i la reutilització dels plàstics, mentre que ‘ACCELERATE GDT’ té l’objectiu d’accelerar la doble transició verda i digital de les empreses per mitjà de la política de clústers
- Catalunya forma part d’aquests projectes a través d’ACCIÓ juntament amb altres entitats de països com Itàlia, Finlàndia, Alemanya o els Països Baixos
- Ambdues iniciatives estan cofinançades pel programa Interreg Europe de la Unió Europea i tenen una durada aproximada de 4 anys
Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- participa en dos projectes europeus amb un pressupost conjunt de gairebé 3,2 milions d’euros. Totes dues iniciatives s’emmarquen en l’àmbit de la sostenibilitat, estan cofinançades pel programa Interreg Europe de la Unió Europea amb fons provinents del FEDER, i tenen una durada aproximada de 4 anys.
D’una banda, el projecte “PLASTIX: Plastics Revolution for European Regions” se centra en l’objectiu de trobar mecanismes per a la recuperació i reutilització dels plàstics, amb actuacions que influeixin en tota la cadena de valor del sector: des dels actors i fabricants fins als usuaris i recicladors. Així, la iniciativa persegueix facilitar la transició industrial cap a una economia eficient en l’ús dels recursos i optimitzar les tecnologies i serveis de reciclatge de plàstic. El pressupost total del projecte PLASTIX és de gairebé 1,7 milions d’euros.
Pel que fa a les actuacions que impulsarà el projecte, destaquen la recerca d’alternatives a les matèries primeres d’origen fòssil, l’avaluació de les necessitats del sector i la proposta de millores en els marcs reguladors del reciclatge i de la normativa de vida útil dels productes. Addicionalment, la iniciativa posa èmfasi en el reciclatge químic, en línia amb l’estratègia de la Unió Europea que busca potenciar aquesta tecnologia que permet obtenir un producte final amb les mateixes característiques que un producte verge d’origen fòssil, de manera més sostenible.
A més d’ACCIÓ, també participen en la iniciativa The Baltic Institute of Finland (Finlàndia) com a coordinador, Council of Tampere Region (Finlàndia), la regió de Värmland (Suècia), Province of Fryslân (Països Baixos), Intelligent Factory Lombardy Cluster (Itàlia), Development Agency of Savinja-Šalek Region (Eslovènia).
Per la seva banda, el projecte “ACCELERATE GDT: Realign Cluster Policies to Accelerate the Twin Green and Digital Transitions” té com a objectiu principal millorar les polítiques dels clústers nacionals i regionals per impulsar-ne la transició verda i digital, amb la intenció final d’incentivar les empreses que en formen part a digitalitzar els seus processos i a adoptar pràctiques més sostenibles. En aquest sentit, la participació de Catalunya en el projecte permetrà consolidar el seu posicionament de referència internacional en matèria de política de clústers.
Entre altres accions, en el marc d’aquesta iniciativa es duran a terme tallers, estudis de casos d’èxit, reunions amb stakeholders i seminaris, per fomentar l’aprenentatge compartit i incentivar la transferència de bones pràctiques entre els participants. El pressupost total per l’ACCELERATE GDT és d’1,5 milions d’euros aproximadament.
Les entitats d’altres països que també participen en el consorci són:Munster Technological University (Irlanda) com a coordinador, Metropolitan City of Turin (Itàlia), Austria Wirtschaftsservice (Àustria), Prime Minister’s Office (Hongria), Business and Investment Development Agency CzechInvest (República Txeca), Duisburg Business and Innovation GmbH (Alemanya).
Els clústers a Catalunya
Un clúster és una agrupació d’empreses (pimes, multinacionals i startups) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen reptes. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat de les empreses a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts relacionats amb els reptes estratègics del sector.
A Catalunya, la política de clústers va començar fa 30 anys. El programa Catalunya Clústers, impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, actualment incorpora 27 clústers catalans que agrupen més de 2.700 empreses i agents associats amb una facturació de més de 70.000 milions d’euros. Per tipologia, els socis dels clústers representen un teixit divers d’actors, incloent-hi pimes (68%); grans empreses (10%); centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement (9%); startups (8%); i agents de l’entorn (5%). A través d’aquesta iniciativa es pretén ajudar-los a enfocar la seva estratègia, cofinançar projectes estratègics, organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altre d’altres.