• El programa, dotat amb 1,5 milions d’euros, permetrà a les pimes rebre serveis proactius i personalitzats, més intel·ligents i digitals
• Millorarà l’eficiència de les empreses, reduint els tràmits burocràtics de l'entorn empresarial i consolidant un model de relació amb l’Administració que facilitarà l’activitat econòmica
• El projecte, liderat per la Generalitat de Catalunya, forma part de Interreg Europe 2021-2027, un programa per al desenvolupament regional
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha presentat el nou projecte PROACTsme, que compta amb una inversió d’1,5 milions d’euros i té per objectiu aplicar la Intel·ligència Artificial als serveis que ofereix l’administració a les Pimes per actuar de manera proactiva i anticipant-ne les necessitats.
Liderat per l'Oficina de Gestió Empresarial del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, aquest és un dels 72 projectes seleccionats de la 1ª convocatòria anual del programa Interreg Europe 2021-2027, i té com a objectiu millorar l'eficiència i alhora incrementar la digitalització dels serveis públics destinats a les petites i mitjanes empreses (pimes).
El projecte sorgeix de la necessitat d’ajudar a les pimes amb una sèrie de serveis digitals amb més capacitats, que van de la reducció burocràtica a la prevenció del fracàs empresarial. Gràcies a l’anàlisi i gestió d’un flux constant de dades mitjançant l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) i l’analítica de dades es podrà no tan sols anticipar-se a les necessitats de les empreses sinó construir algoritmes que serveixin per predir comportaments d’aquestes empreses i identificar àmbits en els quals des de l’administració els puguem ajudar, ja sigui per evitar situacions de fallida, identificar perfils professionals que seran necessaris, o altres serveis que en aquests moments no imaginem que es puguin necessitar.
Aquest servei públic proactiu és un dels aspectes més destacats de PROACTsme, ja que suposa una prestació del servei fins i tot abans que l'usuari sigui conscient d'aquesta necessitat, i es considera un enfocament estratègic del nou paradigma d’administració digital.
En termes pràctics, un servei proactiu per a empreses en dificultats pot tenir un impacte positiu, no només en les seves possibilitats de supervivència, sinó també en el seu rendiment financer. Això és especialment important tenint en compte que cada any més de 200.000 empreses s'enfronten a la insolvència, la qual cosa provoca la pèrdua d'1,7 milions de llocs de treball a la UE.
PROACTsme promourà l'intercanvi d'experiències, coneixements i bones pràctiques amb les regions i països de la UE participants en el projecte, parant atenció sobretot, en l’anàlisi, la gestió i l'ús de les dades, seguint principis d'interoperabilitat amb l’objectiu de: anticipar les necessitats empresarials i promoure els serveis "just-in-time"; crear ecosistemes d'intercanvi de dades publicoprivat, i l’ús d'intel·ligència artificial, l’analítica de dades que facilitin les polítiques empresarials en una realitat canviant, com l’actual.
El conseller Torrent ha destacat que “la finalitat del projecte és posar a disposició de les pimes serveis públics personalitzats i proactius amb l’objectiu d’anticipar quina classe de problemes i necessitats té aquest col·lectiu i avançar-se al pronòstic, utilitzant l’anàlisi de dades i eines d’intel·ligència artificial”. I ha afegit que “d’aquesta manera s’aconseguirà que les empreses siguin més eficients i consolidarem un model de relació entre les empreses i l’Administració que faciliti l’activitat econòmica, com a motor del creixement, i l’ocupació del nostre país”.
A més, Torrent ha subratllat que “volem oferir serveis més intel·ligents i digitalitzats per a les pimes. Amb una especial atenció a reduir més els tràmits burocràtics de l'entorn empresarial i preveure les necessitats de polítiques i serveis. Això es traduirà en un sector privat més resilient i competitiu arreu del país”.
Finalment, el conseller Torrent ha explicat que “PROACTsme facilitarà l'intercanvi d'experiències, coneixements i bones pràctiques en l'ús de l'anàlisi de dades i la intel·ligència artificial (IA), mitjançant la cooperació interregional.”
PROACTsme afavorirà la competitivitat i permetrà millors condicions per invertir i crear llocs de treball. Els objectius del projecte també estan alineats amb la política de cohesió de la UE, advocant per una transformació sostenible i inclusiva de la societat i la consolidació d’una economia més social i competitiva. El projecte, a més, inclou les regions rurals, donant exemple sobre com millorar l'accessibilitat dels serveis públics, permetent als emprenedors establir i fer créixer el seu negoci allà on visquin.
En definitiva, PROACTsme contribueix als objectius de la política de cohesió, establerts al pla ‘2030 Digital Compass’, el qual està centrat en la transformació digital de les empreses, amb l’objectiu d’arribar al 2030 a un 75% de les empreses de la UE fent servir habitualment el núvol, la intel·ligència artificial i el Big Data, i almenys el 90% de les petites i mitjanes empreses que tinguin un nivell bàsic d'"intensitat digital".
Un cop desenvolupats els instruments polítics per facilitar el desenvolupament de l’activitat econòmica el projecte passarà per quatre fases: caracterització del problema, identificació de bones pràctiques, anàlisi conjunta i cerca de solucions, transferència de coneixements i pràctiques, i supervisió de resultats. Aquest enfocament progressiu permetrà a les regions participants adaptar-se millor al canvi i a les necessitats de les pimes, generant solucions innovadores i sostenibles. Un dels resultats pràctics en el que actualment s’està treballant, gira entorn de la definició d'un algorisme d'alerta primerenca d'angoixa empresarial, el qual, basat en l'anàlisi de big data, es comporta de forma similar als algoritmes de prevenció de catàstrofes naturals.
Els socis del projecte PROACTsme són: Generalitat de Catalunya (líder del projecte), Møre i Consell del Comtat de Romsdal – Noruega, Institució Pública Centre d'Innovació Lituà – Lituània, Oficina del Mariscal del Voivodat de Mazovia – Polònia, Agència de Desenvolupament de Mazovia – Polònia, Agència de Desenvolupament de les Autoritats Locals de l'Est de Tessalònica (ANATOLIKI) – Grècia, Universitat de Limerick - Irlanda (soci assessor) i Fundació per a la Innovació CECOT – Espanya.
Amb aquesta col·laboració transnacional, que es desenvoluparà fins l’any 2027, la Generalitat, com a líder d’aquest projecte, aspira a obtenir resultats significatius en la millora de l'eficiència dels serveis públics per a les pimes i en el foment d'un entorn empresarial més competitiu a Catalunya.