1. La consellera Meritxell Serret, que acaba avui el seu viatge a Tunísia, ha intervingut en el congrés internacional sobre educació organitzat per ALECSO, l’òrgan de la Lliga Àrab en l’àmbit educatiu i cultural
  2. “Per a l’acció exterior catalana, la cultura és una de les prioritats, perquè ens dona a conèixer i ens obre portes”, segons Serret, que ha posat d'exemple l’acord amb ALECSO
La consellera Serret, durant la seva intervenció al congrés internacional d'ALECSO.
La consellera Serret, durant la seva intervenció al congrés internacional d'ALECSO.
{"name":"2023/06/08/12/45/5a396746-37af-4e40-8e07-7fb4d8c4d27e.jpeg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":108118}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha participat aquest dijous en un congrés internacional sobre educació organitzat per ALECSO, l’Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab. Ho ha fet al costat dels ministres d’Educació, de Cultura i de Joventut i Esports de Tunísia, que també han intervingut en l’obertura de la jornada celebrada a Tunis. En la seva intervenció, la consellera ha explicat que el Govern “està a punt de tancar” amb aquesta organització de la Lliga Àrab un acord per bastir ponts entre escoles de Catalunya i del món àrab i promoure les llengües i cultures respectives.

Serà el primer acord de col·laboració de Catalunya amb ALECSO, a través del qual es pretén per fomentar l’associació entre centres educatius de Catalunya i del món àrab. Des del novembre de 2022, el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea i el Departament d’Educació treballen amb ALECSO per tancar un acord de quatre anys, que inclourà desenvolupar projectes relacionats, entre d’altres, amb l’educació artística i cultural, l’educació per al desenvolupament sostenible i l’educació digital. El passat mes de novembre, de fet, una delegació d’ALECSO va ser a Catalunya per avançar en la definició de l’acord, que se signarà els pròxims mesos.

En l’obertura de la jornada d’ALECSO, que té l’objectiu de difondre la llengua àrab al món, Serret també ha compartit el fet que “el català ens fa únics i ens projecta al món” i que la llengua “és un element de cohesió i d’identitat dels territoris”. “Per a l’acció exterior catalana, la cultura és una de les prioritats, perquè ens dona a conèixer i ens obre portes”, ha explicat Serret, que ha posat d'exemple l’acord amb ALECSO. També en són exemples l’acord de col·laboració amb la UNESCO signat el 2021 o el fet Barcelona acollirà la seu del programa GIGA per connectar totes les escoles del món a internet.

Abans de la seva participació en el congrés internacional, la consellera Serret, acompanyada per la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, i pel delegat del Govern al Nord d'Àfrica, Ahmed Benallal, s'ha reunit amb el director general d'ALECSO, Mohamed Ould Amar.

La consellera Serret, la directora general Alcoceba i el delegat Benallal, amb el director general d'ALECSO.
La consellera Serret, la directora general Alcoceba i el delegat Benallal, amb el director general d'ALECSO.
{"name":"2023/06/08/12/50/8e9522f0-34f9-405d-aed6-a0d0082ed31d.jpeg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":160781}

Compromís amb el multilateralisme

En el seu discurs a la jornada, la consellera s’ha referit a ALECSO com “una organització multilateral de referència, que fa de pont tant entre els països àrabs com entre aquests i el món”. Serret ha subratllat la importància de tenir “un sistema multilateral interconnectat, transparent i inclusiu” i ha destacat el compromís de Catalunya amb aquesta agenda multilateral, que és “la guia que ens permetrà fer front als reptes del segle XXI”.

Com a mostra del compromís amb el multilateralisme, la titular d’Acció Exterior ha destacat la “cooperació fructífera” entre Catalunya i els seus veïns mediterranis “per treballar per un espai més just i pròsper”. “Catalunya és un dels primers governs regionals a establir acords amb organitzacions multilaterals” com ara ALECSO, ha reivindicat Serret, que s'ha mostrat convençuda que els reptes globals, com ara la crisi climàtica i les seves conseqüències, com la sequera, “només podran ser abordats amb els esforços compartits de la comunitat internacional”.

Sota el títol Educació per a la ciutadania: tolerància, pau i convivència com a elements clau per caminar cap a un desenvolupament sostenible, la conferència s’ha centrat en la importància del desplegament de polítiques educatives que vetllin per una cultura del desenvolupament sostenible i potenciïn valors per a la resolució de conflictes, la coexistència pacífica, la sostenibilitat i la participació ciutadana.

En aquesta línia, “el Govern està plenament compromès amb una estratègia d’educació pel desenvolupament que sigui decidida de manera participativa i que integri els diferents actors de la societat civil”, segons Meritxell Serret. “L’educació pel desenvolupament és essencial per tal de crear una ciutadania crítica i contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible i a la cultura de pau”, ha afegit.

4  

Imatges

Pla general de la sala on s'ha celebrat el congrés internacional d'ALECSO.

Pla general de la sala on s'ha celebrat el congrés internacional d'ALECSO. 220950

La consellera Serret i la DG Alcoceba, arribant a la seu d'ALECSO.

La consellera Serret i la DG Alcoceba, arribant a la seu d'ALECSO. 178945

La consellera Serret, durant la reunió amb el director general d'ALECSO.

La consellera Serret, durant la reunió amb el director general d'ALECSO. 120755

Fila zero de l'acte d'ALECSO.

Fila zero de l'acte d'ALECSO. 261669