- La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea critica la “manca de transparència” del projecte del Govern espanyol per a aquest semestre europeu, que “comença tard i malament”
- Serret ha clos a Calonge la trobada Europa en Blau 2023, un espai anual per debatre sobre els grans reptes polítics de la UE
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha exigit complir els compromisos per assolir l’oficialitat del català a les institucions europees coincidint amb el primer dia de la presidència espanyola del Consell de la UE. “El català a Europa s’ha de defensar i només depèn de la voluntat política”, ha afirmat Serret, i per això, “cal continuar exigint al Govern espanyol que compleixi els compromisos que va adquirir per escrit i doni l’impuls polític necessari al reconeixement de l’ús del català a Europa”.
En aquesta demanda, segons Serret, “ara mateix el PSC i el PSOE no són fiables a l’hora de complir amb aquest compromís que havien fet”, especialment després que avui s’hagi fet públic que la Moncloa no ha demanat mai l’oficialitat del català. Arran d’una iniciativa coordinada per Plataforma per la Llengua i l'eurodiputat irlandès Chris MacManus, el Consell de la Unió Europea ha desmentit per escrit la Moncloa i ha afirmat que ni Espanya mai ha sol·licitat que el català sigui llengua oficial ni cal reformar cap tractat perquè ho sigui.
Manca de transparència de la nova presidència
En una atenció a mitjans des de Calonge, Serret també ha lamentat la “manca de transparència” del Govern espanyol a l’hora d’explicar el seu projecte per a la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea que avui comença i que s’allargarà fins a finals d’any. “Aquesta presidència que comença tard i malament, perquè a dia d’avui encara no hem rebut oficialment quines són les seves prioritats en un moment en què hi ha grans reptes que requereixen la màxima coordinació”, ha explicat Serret.
Malgrat tot, el Govern afronta l’inici d’aquest nou semestre europeu “com totes les altres presidències”: “Amb la vocació i l’ambició de traslladar i defensar les propostes, les necessitats i els interessos de la societat catalana, els grans consensos de país, arreu on sigui possible”. Meritxell Serret ha afirmat que l’Executiu català “no vol deixar mai cap espai buit on ens expressem amb veu pròpia”. En aquest sentit, la consellera ha defensat, amb la vista posada a les eleccions generals del 23 de juliol, que “cal demostrar un Govern fort i un front democràtic per defensar les institucions i els grans consensos de país, amb el català al capdavant”.
Trobada Europa en Blau 2023
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea ha participat avui a Calonge en la tercera edició de la trobada Europa en Blau 2023, un espai anual que té l’objectiu de promoure la reflexió i el debat sobre els grans reptes polítics de la Unió Europea. Serret ha clos l’acte acompanyada del director d’EUROLOCAL i membre d’Europa en Blau, Joaquim Millán, i l’alcalde de Calonge, Jordi Soler. L’edició d’enguany s’ha titulat ‘La UE en el nou ordre mundial’.
Durant la seva intervenció, Serret ha assenyalat precisament les crisis que encadena el projecte europeu, entre les quals ha destacat “l’onada reaccionària que també veiem a casa nostra”. “Davant d’això, és més necessari que mai un front progressista ampli a escala europea”, ha subratllat la consellera, que ha reivindicat que “el camí és sempre més Europa”. “Davant la involució democràtica, l’avanç de l’extrema dreta, del populisme i la desinformació entenem que els valors i els principis sobre els quals es construeix Europa continuen sent tan vàlids com fa 70 anys”, ha dit.
La trobada, celebrada al Castell de Calonge, ha reflexionat sobre els principals reptes als quals s’enfronten les institucions europees, des de l’impacte de la guerra d’Ucraïna fins a les conseqüències que ha deixat el Brexit o la pandèmia de la COVID-19 en el projecte. L’acte ha comptat amb dues taules rodones que han analitzat, per una banda, la UE com a actor geopolític i, per l’altra, l’autonomia estratègica de la UE. Europa en Blau és un grup d’europeistes que des del 2021 impulsen cada any aquesta trobada per promoure la reflexió i la generació de propostes que permetin abordar els múltiples reptes que afronta la Unió Europea.