- Es sol.licitarà una autorització excepcional al Ministeri de Sanitat per utilitzar aquest fong amb la finalitat d’avaluar l’eficiència principalment a la demarcació de Girona, on es troba molt estesa, però també a la de demarcacio de Tarragona
- El Departament ha acordat un ajut de 12 euros per arna per les explotacions amb fins a 250 arnes, i de 8 per arna per les que tenen entre 250 i 500 per fer front a les despeses derivades de la sequera
- S’estan treballant també les bases per un nou ajut per compatibilitzar l’activitat apícola amb la conservació d’ocells insectívors, com l’abellerol
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural donarà suport al sector per engegar un pla pilot amb un fong per lluitar contra vespa velutina; una espècie exòtica invasora que és molt nociva per les abelles de la mel i que afecta a les explotacions apícoles de Catalunya.
El projecte sorgeix fruit del treball conjunt amb el sector amb l’objectiu incorporar una nova mesura en la lluita integral pel control dels danys que provoca aquesta vespa invasora d’origen asiàtic, mitjançant la utilització del fong Beauberia bassiana. La mesura es combinarà amb la resta de mesures actuals per augmentar-ne l’efectivitat, en un protocol de treball integral i controlat.
Aquest fong, que actualment s’utilitza com a producte fitosanitari en la lluita biològica contra diverses plagues agrícoles com per exemple amb el morrut de les palmeres o les mosques blanques, requereix d’una autorització excepcional del Ministeri de Sanitat com a biocida. Des de la direcció general d’Agricultura i Ramaderia tramitarà en breu aquesta mesura excepcional amb la finalitat d’avaluar-ne l’eficiència. El pla pilot es desenvoluparà principalment a la demarcació de Girona, on es troba molt estesa, i a la demarcació de Tarragona, en menor mesura.
Aquesta acció es suma a les que el Departament d’Acció Climàtica, incorpora en el seu protocol d’actuació des del novembre de 2022 que inclou diverses accions com, per exemple, la utilització dels paranys de reines, els paranys d’obreres i, entre altres actuacions, es fa un seguiment de les poblacions arreu del país.
Ajuts per pal·liar els efectes de la sequera
El Departament també ha acordat un ajut de 12 euros per arna per les explotacions amb fins a 250 arnes, i 8 euros per arna per les que tenen entre 250 i 500, amb un topall de 5.000 euros. L’objectiu és ajudar al sector a fer front a les despeses derivades de la sequera com per exemple l’encariment dels costos i l’alimentació suplementària per mantenir la salut de les colònies o les despeses de combustible.
Aquest és un dels acords sorgits a la Taula Agrària on el Departament i el sector agrari treballen de forma conjunta i consensuada les actuacions i els ajuts que es destinen al sector primari amb l’objectiu que cap pagès o pagesa hagi de tancar a causa de la sequera.
Ajuts per l’abellerol
En paral·lel, i des de la direcció general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, s’estan tramitant les bases d’uns ajuts per compatibilitzar l’activitat apícola amb la conservació d’ocells insectívors com l’abellerol.
L’abella de la mel és una espècie d’interès especial que està produint un enrariment general de les poblacions d’invertebrats que són font d’aliment d’espècies insectívores com molts ocells protegits. No obstant això, alguna d’aquestes espècies insectívores, com l’abellerol Merops apiaster, atesa la disminució de preses naturals, pot interactuar amb l’abella de la mel tant mitjançant depredació directa com alterant el cicle productiu de les abelles amb la seva presència o emissió de reclams.
Atesa la situació d’emergència climàtica vigent, especialment rellevant quant a la protecció dels nostres insectes, però també de la preservació de les espècies protegides i amenaçades, el Departament d’Acció Climàtica considera necessari i justificat recolzar aquesta activitat apícola mitjançant un ajut econòmic. Està previst que aquestes bases i la corresponent convocatòria estiguin aprovades i publicades aquesta tardor.
Un sector exportador
Catalunya disposa d’un cens apícola, a data de 2021, de 2.178 explotacions, que equival a 252.487 arnes. El consum de mel a les llars de Catalunya va ser de 3.027 milers de kg amb un valor de 21.419 euros. El consum per càpita es va situar en els 0,43 kg. Quant al comerç exterior, Catalunya va exportar 2.414 tones per un valor de 11.314 milions.