1. El saló, organitzat per Plataforma per la Llengua amb el suport de la Generalitat de Catalunya, amplia a tres dies la celebració i duplicarà pràcticament el seu espai a La Farga de l’Hospitalet i ocuparà 7.000 metres quadrats
  2. L’organització preveu superar la xifra de 3.500 assistents de l’any passat i confia que SAGA 23 aculli uns 5.000 visitants els dies 1, 2 i 3 de desembre
  3. Els Premis SAGA arriben també a la segona edició i amplien categories, que seran guardonades en un acte de lliurament en plena celebració del saló
Saga {"name":"2023/07/13/11/41/dfb67b8b-7f96-4241-b72b-5de6e8bb898b.jpg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":255077}

Arriba la segona edició de SAGA, saló del gaming, amb l’expectativa de consolidar-se com l’esdeveniment de referència dels videojocs en català arreu dels territoris de parla catalana. Per aconseguir-ho, SAGA 23 s’amplia a tres dies (1, 2 i 3 de desembre) amb la intenció d’acollir més públic jove, tot ampliant l’èmfasi en l’àmbit educatiu per mitjà de tallers, ofertes de formació i l’exposició de sortides professionals en un sector en clar auge al domini lingüístic, especialment a Catalunya.

SAGA preveu superar la xifra de 3.500 assistents assolida l’any passat en la seva estrena. L’organització s’ha fixat com a objectiu arribar als 5.000 visitants procedents de tots els territoris de parla catalana en un espai que vol reivindicar, entre altres coses, la inclusió del català a la interfície de les videonconsoles de Nintendo, Xbox i PlayStation.

El saló, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, creix en la seva durada i també en superfície, passant dels 4.500 metres quadrats als 7.000 que ocuparà enguany, novament a La Farga de l’Hospitalet. L’organització ampliarà sensiblement l’espai previst per a expositors (el 2022 en van ser 50) per a reunir encara més representants de tots els àmbits del sector del videojoc en català: empreses desenvolupadores que presentaran les seves novetats en català, associacions de videojugadors, clubs, associacions de creadors de continguts, empreses comercialitzadores de productes de gaming, centres de formació, universitats, mitjans de comunicació, administracions públiques i altres institucions.

Una de les novetats en la zona d’exposició serà la creació d’un espai reservat a l’àmbit de l’empresa i el networking, que inclourà, a més, continguts sobre finançament de projectes de la mà tant de les institucions públiques i com de projectes privats com ara incubadores, així com sessions específiques de mentoria femenina, en la línia d’una clara aposta de l’edició d’enguany per la inclusió i la igualtat en el sector del videojoc en català.

SAGA 23 s’ha presentat en roda de premsa aquest dijous 13 de juliol, en un acte celebrat al Big C de Barcelona en què hi ha intervingut el coordinador de videojocs i món digital de Plataforma per la Llengua, Roger Baldomà; la membre de l’executiva de l’entitat, Susana Pérez; l’animadora de personatges 3D de videojocs i membre del jurat dels Premis SAGA, Meritxell Torra; el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, i la secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Gina Tost i Faus.

Durant l’acte, s’ha mostrat l’actualització del portal www.saga.cat, on ja s’ha activat la venda d’entrades. Es pot adquirir l’entrada general per un dia al preu de 7 €, mentre que l’accés durant els tres dies costa 15 €. Pel que fa a l’entrada amb accés a l’espai LAN, s’obre amb un preu reduït de 35 € fins al 31 d’agost (a partir de l’1 de setembre pujarà a 40 €). Els socis de Plataforma per la Llengua i els usuaris del Carnet Jove podran obtenir l’entrada de dia a 5 €, mentre que els socis de l’S3 i els participants als concursos com ara els de cosplay hi tindran accés gratuït.

La web també serà el punt d’entrada per a la sol·licitud d’espais d’exposició i anirà acollint progressivament tots els detalls que es vagin confirmant del programa, mentre que el canal d’Instagram, juntament amb els canals creats enguany a TikTok i Twitter, n’aniran informant puntualment.

A més, s’ha presentat la nova línia gràfica que s’ha preparat per SAGA 23, on les imatges basades en el concepte de portals que obren nous mons prenen el protagonisme i transmeten la idea d’evolució dins de l’àmbit del videojoc cap a tot allò imaginable.

Els espais de SAGA 23: novetats i reedicions

El creixement del saló es materialitzarà principalment en quatre nous espais. En primer lloc, amb l’espai Creadors, des d’on les persones qui ho vulguin podran obrir un directe des dels seus canals respectius i aprendre a generar contingut en streaming, amb la mentoria de Creadors TV.

Un altre dels nous reclams serà l’espai Pòdcasting, ubicat a la zona central del recinte i especialment pensat per acollir la gravació de pòdcasts. En aquest sentit, el saló també avança per potenciar la creació de contingut audiovisual en català relacionat amb els videojocs, tot posant el focus en diversos gèneres de continguts com l’streaming i el podcasting.

La novetat que més atraurà l’atenció dels jugadors més veterans serà la zona Retrogaming. SAGA comptarà un espai on poder jugar a consoles i jocs clàssics. Més experiència, més interacció i més joc per divertir a nostàlgics i oferir història viva del videojoc entre els joves.

Pel que fa als espais que es mantenen, l’escenari de SAGA tornarà a ser un dels punts calents del saló del gaming. Allà s’hi tornaran a desenvolupar algunes de les activitats principals, com ara les competicions LIOP, organitzades per Gamesports Electrònics dels jocs League of Legends i Valorant, incloent-hi una Copa de les Estrelles. També s’hi podran viure els enfrontaments d’exhibició els dos millors classificats de les competicions LIOP contra un equip convidat. Aquest punt serà també l’escollit per al lliurament dels Premis SAGA (previsiblement el divendres 1 de desembre al vespre), així com altres presentacions que s’aniran coneixent en els propers mesos.

Justament, uns dels esdeveniments que es duran a terme també a l’escenari seran les finals d’alguns dels tornejos que es disputaran en les seves rondes prèvies a l’arena de l’espai LAN. SAGA 23 reservarà de nou una part del recinte a aquells jugadors que vulguin esprémer l’experiència al màxim. Aquest any, els usuaris d’aquesta zona del recinte podran jugar fins a 55 hores seguides (20 més que l’edició passada) i funcionarà com a punt de trobada de jugadors d’arreu dels territoris de parla catalana, ja siguin aficionats com també d’altres més avesats a la competició. Ara per ara, ja hi ha confirmada una competició de Minecraft Extrem que organitzaran els valencians Extremecat, i se n’aniran coneixent més activitats i campionats en el transcurs dels pròxims mesos.

Finalment, les conferències, les presentacions de productes, els tallers de diverses temàtiques i altres activitats lúdiques (per exemple, els concursos de cosplay) es concentraran enguany en un ampli espai central a la Farga de l’Hospitalet, de manera que siguin visibles al pas de bona part dels visitants que transitin per les seves immediacions. SAGA 23 impulsarà la formació, la inclusió de la diversitat, el benestar digital dels videojugadors, el consum responsable i l’impuls de les empreses que treballen en català com a principals eixos vertebradors de la programació que s’anirà configurant durant els propers mesos. Una de les activitats ja confirmades és l’exposició “Nova Pantalla. El videojoc a Catalunya”, impulsada per la Generalitat de Catalunya. A més, el saló comptarà amb un estand del Departament de Cultura, on es farà difusió dels videojocs en català que s’han fet el darrer any. L’estand comptarà amb la presència de la Queta, protagonista de la campanya del Govern que busca conscienciar sobre l’ús del català en tots els àmbits, també en els videojocs.

Els Premis SAGA amplien categories

Sens dubte, una de les cites ineludibles de l’esdeveniment serà el lliurament dels Premis SAGA, que també arriben a la seva segona edició.`

Enguany, s’incorpora una nova categoria als guardons, que passaran a ser set. D’una banda, el Premi al videojoc en català amb més impacte social distingirà la inclusió i representació de la diversitat i/o l’ús de tecnologies pioneres per a l’accessibilitat. A més, l’acte de lliurament dels Premis SAGA també acollirà l’entrega del Premi al millor creador o creadora de contingut de videojocs en català, concedit per l’AMIC.

En aquesta edició es premiarà també el millor videojoc en català de l’any a criteri del jurat, i que prendrà el relleu del primer guanyador, Endling – Extinction is Forever, dels barcelonins Herobeat Studios. També es distingiran com les millors propostes en les categories de narrativa, art visual, disseny de so, jugabilitat. Novament, una votació popular per internet decidirà els dies previs a la celebració de SAGA 23 el guanyador del Premi del públic al videojoc en català.

Aquest 2023, el jurat dels Premis SAGA creix en número de dones i el conformaran nou professionals de l’àmbit dels videojocs: la programadora Cristina Gil, la dissenyadora Anna Guxens, l’animadora de personatges 3D Meritxell Torra, el professor de l’EDIB Carlos Calvo, el professor de l’IOC Xevi de Sardi i el professor del Tecnocampus UPF Víctor Navarro, així com tres membres encara per definir que representaran Plataforma per la Llengua, la comunitat de jugador GamingCAT i la revista especialitzada Lúdica.

Horaris previstos

Plataforma per la Llengua ja ha tancat els horaris de celebració de la segona edició de SAGA, saló del gaming. La Farga de l’Hospitalet obrirà les portes als visitants el divendres 1 de desembre a les 10 del matí i clourà la jornada, especialment destinada al públic escolar, a les 22 hores (a la finalització de l’acte de lliurament dels Premis SAGA). L’horari de dissabte 2 de desembre serà de 10 a 20.30 hores, mentre que el dia 3 serà una mica més reduït (de 10 a 16.30 hores).

Ara bé, com s’ha mencionat anteriorment, els usuaris de l’espai LAN podran romandre al recinte de La Farga de l’Hospitalet ininterrompudament des de l’inici fins al tancament del saló.

Les activitats “Camí al SAGA”, en marxa

El tancament de l’edició de 2022 de SAGA va significar també l’obertura del període fins a SAGA 23, que els organitzadors van batejar com a “Camí al SAGA”. Fins ara, aquest paraigües ha acollit activitats com una activitat oberta al públic a la seu de l’empresa desenvolupadora de videojocs Petoons Studio i s’ha associat també a diverses rondes de les competicions LIOP organitzades per Gamesports Electrònics a Barcelona, Tremp, Lleida i Tarragona. A més, SAGA ha estat convidat a esdeveniments de prestigi contrastat en el sector com el GameLab.

La marca SAGA farà arribar la importància del creixement de la llengua catalana en un àmbit tan estratègic per a la seva promoció entre els joves en els principals esdeveniments de videojocs previs a la celebració del saló, com ara l’IndieDevDay, la Catosfera, el Creafest o el VAG.