- Amb aquesta iniciativa, es vol potenciar la participació ciutadana per complementar la visió clínica i les dades basades en l’evidència
L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha engegat una prova pilot de formació per a pacients i ciutadania en l’àmbit de l’avaluació de tecnologies sanitàries. La formació té per objectiu brindar formació a les persones usuàries dels serveis de salut –pacients, representants de pacients, familiars, cuidadors... – que col·laboren en els processos d’avaluació de tecnologies sanitàries (ATS), en els quals treballa l’Agència, per millorar el sistema de salut.
La formació ofereix l’oportunitat d’ampliar el seu coneixement sobre avaluació de tecnologies sanitàries a aquelles persones que participen en els processos d’ATS. Amb aquest curs, la voluntat de l’AQuAS és incloure altres perspectives per complementar la visió clínica i les dades basades en l’evidència. Des de l’AQuAS es considera que “la perspectiva del pacient i de les persones vinculades a la seva cura és molt necessària en l’avaluació; les seves experiències i vivències són molt importants per dur a terme una avaluació de tecnologies sanitàries integral”.
El curs, en marxa des de fa una setmana, s’emmarca dins del projecte impulsat pel Grup d’Interès de Pacients de la RedETS, la xarxa espanyola d’agències d’avaluació de tecnologies sanitàries, de la que l’AQuAS n’és membre. El contingut formatiu s’ha treballat de manera conjunta entre els i les professionals de les diferents agències d’avaluació i ja s’ha posat en marxa també en altres comunitats per part de les agències IACS (Aragó), SECS (Canàries) i Avalia-T (Galícia).
Aquesta primera edició, que servirà per avaluar la formació, té una durada de 30 hores i es podrà realitzar de manera asíncrona en un campus virtual fins a mitjans d’octubre. Un cop finalitzada la prova pilot, es definiran la resta d’aspectes per a la seva posada en marxa definitiva, oberta al públic.
Els temes del curs, tracten sobre l’avaluació de tecnologies sanitàries i el seu paper dins del Sistema Nacional de Salut (SNS), la participació de pacients i ciutadania en l’ATS, la investigació en salut i l’avaluació, els mètodes de recerca quantitativa i qualitativa i els aspectes pràctics de la participació de pacients i ciutadania en l’ATS.
Per aquesta formació pilot, l’AQuAS ha comptat amb la participació de persones de diferents associacions de pacients: el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya; l’Associació d'afectats d'Hipertensió Pulmonar; l’Associació catalana d'afectades i afectats de Fibromiàlgia i d'altres síndromes de sensibilització central (ACAF); l’Associació Catalana per a la Síndrome de Fatiga Crònica i altres Síndromes de Sensibilització Central: FM - SQM – EHS (ACSFCEM); la Fundació Catalana d'ELA Miquel Valls; l’ACLEG – Associació Catalana de Lupus; l’Associació Catalana d’Ostomitzats; l’Associació de Celíacs de Catalunya i la Lliga Reumatològica Catalana – Reu +.