- El programa Beatriu de Pinós atorga ajuts a investigadors i investigadores amb experiència internacional i una trajectòria professional d’excel·lència perquè s'incorporin a universitats, centres de recerca i fundacions hospitalàries de Catalunya
- El programa forma part de les polítiques de suport al talent investigador de Recerca i Universitats
El Departament de Recerca i Universitats destinarà una dotació de 9.140.907,60 euros al programa Beatriu de Pinós 2022 d'ajuts a la contractació de personal investigador postdoctoral al sistema català de ciència i tecnologia. Per primera vegada des de 2018, en què la dotació era de 8,6 milions d’euros, augmenta en mig milió d'euros l’import de la convocatòria. El programa permetrà contractar 60 investigadors i investigadores amb experiència internacional que s'incorporaran a universitats, centres de recerca, fundacions hospitalàries i Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) de Catalunya.
Entre aquests 60 beneficiaris dels ajuts hi ha 26 dones i 34 homes de tots els àmbits de coneixement (9 d'arts i humanitats, 7 de biomedicina, 18 de ciències, 4 de ciències mèdiques i de la salut, 10 de ciències naturals i agroalimentàries, 6 de ciències socials i 8 d’enginyeria, tecnologia i arquitectura).
En aquesta convocatòria es van rebre un total de 265 sol·licituds, que van ser valorades per un equip d’avaluadors de prestigi internacional posant especial atenció en la igualtat d’oportunitats. Un dels requisits de les persones candidates és que havien d’acreditar un mínim de dos anys d’experiència postdoctoral a l'estranger.
El programa Beatriu de Pinós forma part de les polítiques de suport al talent investigador del Departament de Recerca i Universitats que també inclou convocatòries d’ajuts per a totes les etapes de la carrera investigadora com ara, en l'àmbit predoctoral, la de Doctorats Industrials o la Joan Oró. En l'àmbit postdoctorals, el Departament de Recerca i Universitats també preveu impulsar al llarg d'aquest any una nova convocatòria d’estabilització dotada amb 2,4 milions d’euros. Concretament, es preveu l'estabilització de 60 investigadors anuals, el 60% dels quals s'estabilitzarien a les universitats i el 40% restant a centres CERCA i altres institucions de recerca.
Seguint les bones pràctiques de la UE
El programa, que es va iniciar l'any 2005, segueix les recomanacions i bones pràctiques de la Unió Europea per al desenvolupament professional de personal investigador, i amb aquest objectiu ofereix als beneficiaris formació en competències transversals per millorar les seves perspectives professionals. A més, fomenta la ciència oberta i les activitats de divulgació per difondre els resultats de la recerca a la societat i per despertar vocacions científiques. En aquest sentit, la convocatòria que ara s'ha resolt manté la durada dels contractes en tres anys, així com les condicions salarials i les aportacions complementàries per a realitzar activitats de recerca i formació, garantint així la continuïtat de les millores introduïdes en les edicions anteriors.
Més detalls de la convocatòria en el document de resolució.