- L’Executiu català destinarà aquesta quantitat d’ajut d’emergència a les entitats de cooperació que treballen sobre el terreny per pal·liar els efectes de la catàstrofe natural, tan bon punt el Govern del Marroc accepti l’ajuda internacional
- Aquesta tarda s’ha celebrat el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència amb la participació de tots els actors implicats en la cooperació catalana, així com tres entitats de la diàspora marroquina a Catalunya
- El Govern també ha anunciat que destinarà fons d’emergència a Líbia a través del Fons Central de Resposta a Emergències de l’ONU
El Govern de Catalunya ha reunit aquest dimecres el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE) per coordinar la resposta catalana a la crisi provocada pels desastres naturals al Marroc i a Líbia. Durant la sessió, els principals actors humanitaris de Catalunya –entre ells, una quinzena d’entitats del sector català de la cooperació al desenvolupament, representants dels departaments d’Acció Exterior, Interior, Salut, Acció Climàtica, Justícia i Territori del Govern, diversos nivells d’administracions públiques i el món local– han compartit les darreres informacions sobre la situació al terreny i han posat en comú les necessitats que els han traslladat els socis locals. En aquesta reunió també hi han participat tres entitats de la diàspora marroquina a Catalunya, per coordinar esforços en la crisi provocada pel terratrèmol.
A la reunió, que ha estat presidida per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, també hi han assistit, per part del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba i Cruixent, i el director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Vicenç Margalef Parellada.
Pel que fa a la situació del Marroc després del terratrèmol, tots els actors han subratllat la dificultat d’actuar sobre el terreny davant la decisió de les autoritats marroquines de no autoritzar la intervenció d’organitzacions no governamentals internacionals. Tanmateix, la consellera Serret ha subratllat la necessitat “d’estar preparats per detectar les prioritats i canalitzar l’ajut”. En aquest sentit, la titular d’Acció Exteriors i Unió Europea s’ha reunit al matí amb la cònsol general del Marroc a Tarragona, i ha posat el Govern i la cooperació catalana a disposició “per impulsar projectes de reconstrucció del país des d’ara mateix”. Els participants del Comitè han subratllat que entre els elements més necessaris d’ajuda al Marroc hi ha el rescat de persones i la gestió de runes; l’assistència mèdica per a persones ferides pel terratrèmol i el suport psicosocial; l’accés a aigua potable; l’aixopluc; els complements de cuina i elements específics per a l’hivern; i l’assistència alimentària.
Un milió d’euros reservats per la crisi humanitària del terratrèmol del Marroc
La consellera ha anunciat la reserva d’un milió d’euros per part del Govern per respondre a la crisi humanitària provocada pel terratrèmol del Marroc. Una aportació econòmica que es podrà activar quan les autoritats marroquines s’obrin a l’ajuda internacional. En aquest moment, els diners es vehicularien amb una crida de subvencions a ONG catalanes.
A més, la consellera també ha anunciat que el Govern avançarà la línia ordinària d’ajuts a la cooperació catalana. Això permetrà que les entitats catalanes puguin rebre finançament més aviat per a projectes destinats a la reconstrucció del Marroc, que és un dels països prioritaris de la cooperació catalana. “En una crisi humanitària, després de la fase d’emergència s’inicia una fase de reconstrucció i de procurar retornar a una vida digna a les persones afectades”, ha remarcat Serret.
El Govern aportarà ajuts d’emergència a Líbia a través de les Nacions Unides
Pel que fa a la situació a Líbia, malgrat ser un país amb una menor tradició de cooperació catalana en comparació amb el Marroc, el Govern també ha anunciat la voluntat de donar una resposta a la situació de crisi. És per això que l’ajut per part del Govern en aquest cas es vehicularà a través del Fons Central de Resposta a Emergències de les Nacions Unides (ONU). L’Executiu català ha fet enguany una aportació de 600.000 euros en aquest fons, una xifra que dobla la de l’any passat.
Una crida per canalitzar la solidaritat catalana de la forma més eficient possible
La consellera Serret ha insistit que la manera més eficient de contribuir a l’ajuda humanitària és fent donacions a les entitats que treballen sobre el terreny, que són les que tenen el coneixement i les necessitats detectades. “Cal que es prioritzin les donacions a les entitats actives sobre el terreny, perquè l’ajut sigui el màxim d’efectiu possible”, ha insistit la consellera, i d’aquesta manera s’optimitzin els recursos destinats en aquesta fase d’emergència.
Una prioritat del Govern
La consellera ha subratllat que pel Govern de Catalunya la política de cooperació “és estructural i estratègica”, i ha recordat que en els pressupostos d’enguany el fons d’ajut humanitari va augmentar un 50%, passant dels 4 als 6 milions d’euros. “La voluntat és que en els pròxims pressupostos, del 2024, puguem continuar afirmant i reafirmant aquesta vocació solidària d’actuar en situacions d’emergència humanitària i de cooperació al desenvolupament”.
El terratrèmol de divendres al sud-oest de Marràqueix ja ha provocat prop de 3.000 víctimes mortals i més de 5.000 ferits. Les inundacions pel pas del cicló Daniel a l’est de Líbia han causat fins ara més de 5.000 morts i més de 10.000 persones desaparegudes. Davant d’aquestes catàstrofes, el Govern de Catalunya ha activat des del primer moment els protocols d’ajut humanitari d’emergència i mobilitzarà tota l’ajuda necessària per al Marroc i per a Líbia.
El Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència (CCAHE)
El CCAHE és l’òrgan del Govern per a intercanviar informació i coordinar actuacions humanitàries des de Catalunya. A la sessió d’avui hi han participat més de 30 actors, tant institucionals (diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres), com organitzacions de la societat civil (LaFede.cat i les coordinadores d’ONG de Girona i Lleida, Creu Roja, Oxfam Intermón, i el Comitè Català d’ACNUR, entre d’altres).