1. Els nínxols laborals que s’analitzaran estan relacionats amb el món rural, la robòtica, la pesca i la comunicació


Les poblacions que acolliran les jornades d’intercanvi i de coneixença entre empreses i estudiants són Prat de Comte, Amposta, l’Ametlla de Mar i Tortosa.
Les poblacions que acolliran les jornades d’intercanvi i de coneixença entre empreses i estudiants són Prat de Comte, Amposta, l’Ametlla de Mar i Tortosa.
{"name":"2023/09/21/18/45/bbd3f499-8b93-493f-8b3f-46afeed0b3f2.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":4192015}


L’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, la Coordinació Territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han organitzat el darrer trimestre d’enguany fins a quatre Networkings Odisseu repartits entre les poblacions de Prat de Comte, Amposta, l’Ametlla de Mar i Tortosa. Els objectius dels Networkings Odisseu, tal com recorden els organitzadors, «són proporcionar un espai de relacions i coneixences entre el teixit i les iniciatives empresarials i les professionals i les joves per tal d’afavorir el seu arrelament i retorn a les comarques rurals; alhora que es volen fer visibles possibilitats de col·laboració i complicitat empresarial, oportunitats d’ocupació i projectes compartits del nostre territori».


Aquestes trobades permeten donar a conèixer a la gent jove que acaba els seus estudis, tant universitaris com cursos de formació, oportunitats de treball al seu entorn més proper, és a dir, és una manera de retenir el talent, d’ajudar a l’arrelament de la població jove als territoris més rurals i més allunyats de les grans ciutats i evitar així el despoblament; alhora que és una manera d’aconseguir que els empresaris del territori troben mà d’obra qualificada sense haver-la de buscar fora d’aquí.


Els quatre Networkings previstos són:


• Talent universitari, una oportunitat per al món (30 de setembre, al Centre de visitants del Parc Natural dels Ports de Prat de Comte). La jornada esdevindrà una plataforma de coneixença i interacció entre universitats, estudiants i món empresarial. Un projecte pilot, amb l'objectiu de fomentar l'estudi i les múltiples vies i opcions que laboralment pot arribar a oferir el món rural. Amb col·laboració de la Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Rovira i Virgili i UNED.


• Robòtica col·laborativa, reptes i possibilitats al territori (5 d’octubre, al FabLab d’Amposta). El món de la robòtica s’obre com un nou camp de possibilitats tant laborals com experimentals a les Terres de l’Ebre. Es donaran a conèixer les diferències entre robots col·laboratius i robots autònoms i les empreses que treballen en el sector al territori i serà una oportunitat per a posar en contacte els i les joves estudiants de cicles formatius com mecatrònia, entre d’altres. En col·laboració amb el FabLab de Terres de l’Ebre i l’INS Montsià.


• Terres de l’Ebre, un mar d’oportunitat ( 27 d’octubre, a l’Escola Nàutico-Pesquera, de l’Ametlla de Mar). La trobada plantejarà l’estat de la qüestió del sector marítim a les nostres terres. Hi haurà una ronda de presentacions i una taula rodona on es podrà conèixer i abordar el món del mar des de les perspectives de casos d’èxit en relleu generacional, emprenedoria o gènere, entre d’altres. Amb la col·laboració de l’Escola de Capacitació Nàutico-Pesquera de Catalunya, l’INS Alfacs i GALP del Mar (mar de l’Ebre).


• Comunicant el territori del futur (17 de novembre, a la URV a Tortosa). Aquest serà el tercer Odisseu dedicat al món de la comunicació al nostre territori. Els dos primers es van centrar en les maneres com es pot treballar la comunicació i en les noves professions lligades a aquest sector i les oportunitats que generen al territori; en aquesta ocasió s’aprofundirà en els processos comunicatius i s’introduiran els reptes i beneficis que pot aportar la Intel·ligència Artificial.



La participació en els networkings és gratuïta, però necessita inscripció prèvia.