1. La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i el director de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), David Vila, han fet una visita a les instal·lacions aquest matí.
  2. La planta dona servei al municipi de Blanes i a les Estacions de tractament d’aigua potable de Tossa-Lloret, gestionada pel Consorci de la Costa Brava, i de Palafolls, gestionada pel Consell Comarcal del Maresme.
  3. Amb la dessalinitzadora de la Tordera es garanteixen i complementen les demandes d'aigua potable a la xarxa d’abastament d’aigua Ter-Llobregat, incorporant 20 Hm3/any d'aigua de mar dessalinitzada.

La delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Laia Cañigueral, acompanyada pel director de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), David Vila, ha visitat aquest matí la Instal·lació de Tractament d’Aigua de Mar (ITAM) de la Tordera.

Aquesta planta, inaugurada el 2002 i ubicada al terme municipal de Blanes, és la primera dessalinitzadora que es va construir a Catalunya. La seva construcció tenia dos objectius: d’una banda, garantir el bon estat de l'aqüífer de la Tordera i evitar-ne la sobreexplotació, i de l'altra, garantir el subministrament a diferents municipis del Maresme nord i del sud de la Selva.

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera{"name":"2023/09/22/12/18/6fa1fd13-fac0-45ae-a81a-9488293b0258.jpeg","author":"DTG","type":"0","location":"0","weight":453226}
{"name":"2023/09/22/12/19/bdf3317b-0501-43d8-8ee5-57c5902034de.jpeg","author":"DTG","type":"0","location":"0","weight":223168}

Inicialment, la dessalinitzadora de la Tordera es va dissenyar per produir fins a 10 hm3 d'aigua. La sequera dels anys 2007 i 2008 va accelerar la decisió d'ampliar-la per duplicar-ne la capacitat fins als 20 hm3 actuals, amb l’objectiu de poder aportar més aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona a través de la connexió amb la potabilitzadora del Ter de Cardedeu, reduint així les extraccions del riu Ter.

A més, el model de gestió hidrològica en situacions de sequera com l’actual, obliga a una producció major d’aigua dessalinitzada i a reduir els consums de les fonts convencionals.

Així, la ITAM Tordera ha anat incrementant la seva producció durant els darrers anys, de 3,4 milions de m3 el 2020 als 13,5 milions de m3 el 2022 i amb l’actual situació excepcional d’escassetat d’aigua la planta està funcionant al 100% de la seva capacitat.

L'aigua produïda a la dessalinitzadora es reparteix entre els municipis de la zona costanera de la comarca de la Selva amb els municipis de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar; el Maresme Nord amb les poblacions de Palafolls, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Canet de Mar, Malgrat, Pineda, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle, Sant Pol de Mar i Santa Susanna, així com la potabilitzadora del Ter.

Durant la visita a l’equipament la delegada del Govern, Laia Cañigueral, ha ressaltat que “els efectes del canvi climàtic cada vegada són més evidents” i que per això “és primordial avançar amb polítiques climàtiques que ens ajudin a adaptar-nos a aquesta realitat, i que al mateix temps mitiguin els efectes que la crisi climàtica té en el nostre entorn”. En aquest sentit, Cañigueral ha posat èmfasi que “des del Govern treballem perquè això sigui possible i estem plenament compromesos a continuar-ho fent”.

“Estem vivint una situació de sequera excepcional, per això és indispensable comptar amb fulls de ruta com el Pla de gestió de l’aigua, que compta amb una inversió de més de 2.400 milions d’euros per augmentar la producció d’aigua, modernitzar l’eficiència del regadiu i duplicar per dos la capacitat de la dessalinització i la regeneració” ha reblat la delegada.

Cañigueral ha afirmat que “en moments com aquests es fa encara més palesa la importància de disposar d’equipaments estratègics com la dessalinitzadora de la Tordera” i ha destacat quel’augment de producció d’aigua dessalinitzada dels últims anys “ha esdevingut una peça clau per reduir les extraccions del riu Ter, pal·liar les conseqüències de la sequera i ajudar a assolir l’Acord de la Taula del Ter el 2024”.


L’Acord de la Taula del Ter

Per la seva banda, el director d’ATL, David Vila, ha explicat que “a partir de l’1 de gener de 2024, entrarà en vigor l’Acord de la Taula del Ter que preveu la reducció de la transferència de cabals procedents del riu Ter cap a la província de Barcelona fins a un màxim de 90 hm3 l’any”.

Vila ha destacat que, “gràcies al funcionament de les dessalinitzadores”, ATL, l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya que gestiona la xarxa d’abastament Ter-Llobregat, “ha anat reduint progressivament el volum d’aigua captada al riu Ter, passant dels 138 hm3 l’any 2019 als 109 hm3 l’any 2022”. El director d’ATL ha afegit, a més, que enguany la previsió és que el volum d’aigua captada al riu Ter estigui al voltant dels 95-100 hm3, “amb l’objectiu de reduir aquest volum fins als 90 hm3 l’any vinent”.


La importància de les dessalinitzadores

A Catalunya hi ha 2 dessalinitzadores que permeten aportar 80 hm³ a l’any d’aigua potable a la xarxa d’abastament, que equival a l’aigua que consumeix tota la regió metropolitana de Barcelona durant quatre mesos.

Sense l’aportació de l’aigua produïda per les dessalinitzadores, el sistema d’abastament Ter-Llobregat hauria entrat en l’escenari d’alerta per sequera sis mesos abans del previst.

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera{"name":"2023/09/22/12/21/6578bb6c-803b-4b87-af86-d08b97370b84.jpeg","author":"DTG","type":"0","location":"0","weight":223168}

Aquestes instal·lacions, juntament amb les plantes de regeneració d’aigua són estratègiques per fer front a les sequeres i per incrementar la resiliència i la garantia d’aigua a les conques internes de Catalunya, on la capacitat d’embassaments és molt limitada (només 700 hm3/any).

Està prevista l’ampliació de la ITAM Tordera mitjançant la construcció d’una nova planta dessalinitzadora al costat de l’actual que tindrà una capacitat de producció de 60 hm3/any. Aquesta obra, que el Govern ha negociat perquè formi part del pla estatal contra la sequera, està valorada amb 287 milions d’euros i es preveu que el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico dugui a terme la licitació de les obres durant el primer trimestre de 2024.

4  

Imatges

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera (1)

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera (1) 453226

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera (2)

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera (2) 264841

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera (3)

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera (3) 200683

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera (4)

Visita a la dessalinitzadora de la Tordera (4) 412376