- Inauguració el dia 28 de setembre a les 18h, al Jardí de Palau Robert.
- Benvinguda de la directora general de Difusió, Eva Pomares; parlaments de Joaquim Bejarano, director de l’àrea del llibre de l’ICEC; Patrici Trixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya; Lluís Zendrera, en representació de l’editorial; de la comissària de l’exposició, Mònica Baró; de l’autora Arianna Squilloni, i cloenda a càrrec del secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Oriol Duran.
- Contacte de premsa Palau Robert i confirmacions: sandra.iglesias@gencat.cat o mporter@gencat.cat
- Comissariada per la doctora en biblioteconomia Mònica Baró, l’exposició es podrà visitar al Jardí del Palau Robert des del 28 de setembre fins al 29 d’octubre
- La mostra consta de 20 plafons que tracen un recorregut al llarg dels personatges més emblemàtics de la literatura infantil i juvenil publicats durant els cent anys de trajectòria de l’editorial
L’exposició és una de les activitats que l’editorial, que aquest any ha rebut el Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural del Ministerio de Cultura y Deporte, ha organitzat per celebrar el seu centenari. A aquesta exposició n’hi seguirà una altra, comissariada per l’escriptor Julià Guillamon, que tindrà lloc a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona i en la qual es podran veure materials del fons històric de l’editorial.
Peter Pan, Tintín o Narval i Medu acompanyen als visitants en aquest itinerari a través de la llarga història de l’editorial que va creure en ells abans que fossin coneguts a Espanya, i va editar les seves aventures en català i castellà. Se sumen a ells altres personatges tan emblemàtics com Heidi, Alícia en terra de meravelles, traduïda per Josep Carner i il·lustrada per Lola Anglada; Lau, l’aventurer català que va narrar Carles Soldevila, il·lustrat per Junceda; Pinotxo, Mary Poppins, traduïda per Marià Manent, Pippi Calcesllarges o El club dels cinc, d’Enid Blyton; entre d’altres.
Nascuda el 1923 amb l’objectiu d’apropar al públic català i espanyol les obres de literatura universal, Editorial Joventut s’ha consolidat en aquests 100 anys en què ha editat al voltant de 10.000 llibres, com una de les editorials independents de referència en literatura infantil i juvenil. En l’actualitat, l’editorial té presència a més de 40 països i participa pràcticament en totes les compres governamentals de llibres d’Amèrica Llatina.
10.000 títols publicats en 100 anys de trajectòria
Editorial Joventut va ser fundada el 5 d’octubre de 1923, sota la direcció de José Zendrera. Des de llavors ha publicat desenes de llibres emblemàtics, entre els quals es troben les primeres edicions en català i en castellà de Peter Pan i Wendy, el 1926; o Alícia en terra de meravelles, el 1927, així com algunes de les primeres traduccions d’autors internacionals com Zweig, Curwood, Andersen o els germans Grimm, entre molts d’altres. A més a més, des dels seus inicis l’editorial va treballar amb coneguts autors catalans com ara Marià Manent, Josep Maria Folch i Torres, Josep Carner o Carles Riba, i amb il·lustradors tan importants com Joan Junceda, Lola Anglada o Elvira Elías.
Edicions de llibres emblemàtics de l’editorial.
Amb la incorporació en els anys 40 de Conxita Zendrera com a editora de la línia infantil ꟷ qui es va convertir en un dels pocs referents femenins en el món de l’edició en aquest país ꟷ, l’editorial va aconseguir algunes de les seves fites més importants. A ella li hem d’agrair la introducció de Les Aventures de Tintín en el mercat català, a mitjans dels 60, el que va suposar una consolidació del gènere del còmic al nostre país. També va ser l’editora d’algunes de les famoses sagues d’Enid Blyton, com la d’El Club dels Cinc, i d’altres èxits com Pippi Calcesllargues.
L’exposició, que es pot visitar fins al 29 d’octubre, és d’accés lliure i gratuït.