·Aquest matí s’ha celebrat la primera sessió de treball al Cat112 de Reus, on s’han exposat casos com les inundacions que es van produir a l’Espluga de Francolí, Montblanc, o l’incendi a Santa Coloma de Queralt
·En aquest projecte europeu hi participen organismes d’Alemanya, Bèlgica, Eslovàquia, Finlàndia, Itàlia, Polònia, Portugal i Regne Unit
El CAT112 de Reus ha acollit aquest matí la primera sessió a Catalunya del projecte europeu, del qual la Direcció General de Protecció Civil n’és sòcia, i que té l’objectiu de desenvolupar recursos per afrontar emergències de component meteorològic agreujades pel canvi climàtic.
La sessió ha començat amb l’exposició dels episodis viscuts recentment a les comarques de Tarragona, com els aiguats a l’Espluga de Francolí, Montblanc o l’incendi a Santa Coloma de Queralt. A continuació, els participants han fet una visita al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i s’han desplaçat a l’Espluga de Francolí, per veure in situ les conseqüències dels aiguats. A la tarda, la comitiva també anirà a Santa Coloma de Queralt i a Montblanc.
El subdirector en planificació de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha posat de manifest la importància de participar en aquest projecte ja que “permetrà retornar la màxima informació de detall meteorològica, d’incendis i ventades, que ens podem trobar en un futur immediat. Els països participants alimentarem un software per crear una caixa d’eines amb mesures concretes per fer front a les emergències”.
Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Eli Llombart, ha remarcat que “el projecte es va iniciar a finals de 2022 i té prevista una durada de 4 anys. Està finançat al 100% per part de la Comissió Europea amb un pressupost de 20 milions d’euros, dels quals la Direcció General de Protecció Civil rebrà 183.750 € per al desenvolupament de les seves tasques”.
El projecte europeu CLIMAAX (CLIMAte risk and vulnerability Assessment framework and toolboX) busca concretar quines noves emergències es podran patir o quins nous llindars caldrà tenir en compte (increment dels valors de referència de les precipitacions extremes i de la possibilitat d’inundacions, variació de les zones inundables, augment dels valors de perill d’incendi forestal, dels registres màxims de vent, del nombre d’onades de calor i de les temperatures màximes i mitjanes, etc.).
En aquest projecte també hi participen organismes d’Alemanya, Bèlgica, Eslovàquia, Finlàndia, Itàlia Polònia, Portugal i Regne Unit. Per part de Catalunya també en forma part la Universitat Politècnica de Catalunya a través del CRAHI - Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia. Catalunya participarà també en la prova pilot juntament amb Finlàndia, Portugal, Letònia i Eslovàquia, fet que li permetrà compartir coneixement i obtenir més dades..
A les sessions d’avui a Reus i a la de demà a Barcelona està prevista la participació activa de Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pel que fa als incendis forestals, del Servei Meteorològic de Catalunya pel que fa a prediccions meteorològiques, de l‘Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per inundacions i de Salut Pública pel que fa als efectes de les onades de calor en les persones. En les sessions de treball també participa l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya amb qui es manté una coordinació directa.