1. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida l’impacte que ha tingut la primera convocatòria d’ajuts de l’Estratègia alimentària
 2. Els ajuts s’han distribuït a traves de 9 línies que aposten per la feminització del sector, el relleu generacional, la lluita contra el malbaratament o la creació d’escorxadors o obradors compartits, entre altres propostes
 3. L’objectiu és impulsar la transformació del sistema agroalimentari i avançar cap a un model basat en la bioeconomia circular i que sigui just, saludable i de confiança
DACC{"name":"2023/09/28/12/25/26e5953d-9d6a-4ec0-87ee-659ac1176e88.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":134063}

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, ha anunciat en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel que l’Estratègia alimentària ha permès “dotar a 1.326 projectes del rebost de Catalunya ajuts directes per valor de 9,47 milions, per seguir avançant cap a un model agroalimentari basat en l’equitat i la sostenibilitat”.

"Tenim el compromís de realçar la incalculable feina dels pagesos i pageses, ramaders i ramaderes, pescadors i pescadores per proveir-nos d'aliments al conjunt de les comarques. Darrere de cada ajut hi ha una persona que impulsa un projecte que és vida allà on es desenvolupa", ha exposat el conseller.

Els ajuts que neixen amb la voluntat de transformar el sistema alimentari del país s’han resolt amb èxit, tant pel que fa al nombre de projectes com per la distribució territorial amb què s’han repartit. La vegueria de Ponent ha estat la més beneficada, tant per l’import total com pel nombre de projectes, amb 2,28 milions i 815 projectes beneficiaris.

La distribució dels ajuts per vegueries ha estat:

DACC{"name":"2023/09/28/10/48/ffaa71de-0d4e-4b4c-bac7-804a31bf9a1c.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":137593}
 1. Alt Pirineu i Aran: 487.092 € i 32 projectes
 2. Catalunya Central: 1,04 M€ i 90 projectes
 3. Girona: 1,33 M€ i 169 projectes
 4. Àmbit Metropolità: 1,99 M€ i 104 projectes
 5. Penedès: 779.977 € i 46 projectes
 6. Camp de Tarragona: 835.533 € i 29 projectes
 7. Terres de l’Ebre: 712.874 € i 41 projectes
 8. Ponent: 2,29 M€ i 815 projectes

L’objectiu estratègic d’aquest projecte, que impulsa el Departament en clau de país, és articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles i de qualitat, i reconeguts per les persones consumidores.

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort Subiranas, ha manifestat durant la presentació d’aquests ajuts a Lleida que amb aquesta primera convocatòria s’ha aconseguit “començar a desplegar l’Estratègia alimentària arreu del país, amb uns ajuts que són transformadors per impulsar un sistema alimentari sostenible econòmicament, socialment i ambientalment.

La línia 1, que permetrà a les explotacions fer el càlcul de la sostenibilitat ambiental per obtenir la certificació de la producció agrària sostenible (PAS), és la línia que ha rebut més sol·licituds, amb 1.070 projectes beneficiaris. Una certificació voluntària per posar en valor la bona feina que fa el sector del país. La resta de línies han permès beneficiar 256 projectes més repartits entre totes les vegueries de Catalunya, amb projectes que aposten per la feminització del sector, el relleu generacional, la lluita contra el malbaratament o la creació d’escorxadors o obradors compartits, entre d’altres propostes.

En concret la línia 4, que fa referència a “Foment de projectes transformadors i per a l’arrelament territorial dins el sector agroalimentari”, és una de les que ha obtingut una major nombre de peticions, amb un total de 84 propostes beneficiades de totes i cadascuna de les vegueries. La línia 6, de “Prevenció i malbaratament alimentari”, la 7 de “Foment al relleu generacional” i la 8 per al “Foment de projectes liderats per dones” són les següents que han rebut més peticions, amb més de 30 propostes acceptades a cadascuna. L’import màxim per a cada projecte ha estat de 200.000 euros, amb l’objectiu de poder fer arribar aquesta subvenció al màxim nombre de beneficiaris.

DACC{"name":"2023/09/28/10/55/700e824a-dd1e-4f79-bf02-ae4b84fa719d.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":108766}

Hem fet un primer pas per endinsar-nos al territori i entrar en una nova fase de la transformació verda del país. Amb aquesta línia d’ajuts ens convertim en el motor impulsor de la transformació del sector agrari i de l’artesania alimentària. Parlem de tots aquells projectes, petits i grans, que formen part del sector agroalimentari català, que és un dels principals pilars de l’economia catalana”, ha afegit el conseller Mascort.

“Aquest ajuts reverteixen sobre el nostre territori per enfortir aquests projectes que el vertebren i el cohesionen, que aporten un alt valor afegit i que consoliden Catalunya com a potència agroalimentària”,ha conclòs el conseller del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Un projecte dinamitzador

Aquests ajuts, que estan alineats amb el Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya (PEAC) i amb l’Estratègia marítima catalana (EMC), han estat creats i consensuats de manera participativa, mitjançant la col·laboració i aportacions dels 34 grups de treball que formen part del projecte. D’aquí van sorgit uns ajuts transversals, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats i demandes reals de tota la cadena alimentària.

Les nou línies d’ajuts han estat les següents:

 1. Línia 1: Ajuts per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental de producte.
 2. Línia 2: Ajuts per a la creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits.
 3. Línia 3: Ajuts per a la creació i millora dels processos productius, l’eficiència de petits escorxadors fixos i/o mòbils i activitats annexes d’obtenció i preparació de carn i productes carnis i d’establiments de manipulació de carn de caça.
 4. Línia 4: Ajuts per al foment de projectes transformadors i per a l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari.
 5. Línia 5: Ajuts per al foment de la flexibilització de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors.
 6. Línia 6: Ajuts per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.
 7. Línia 7: Ajuts per al foment per al relleu generacional de negocis d’artesania alimentària.
 8. Línia 8: Ajuts per al foment de projectes liderats per dones, relacionats amb la transformació d’aliments.
 9. Línia 9: Ajut INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.

El Departament va organitzar també a principis de 2023 jornades informatives a totes les vegueries del país per informar sobre aquesta primera convocatòria d’ajuts. En aquestes sessions, en què van participar més de 2.000 assistents, es va oferir un servei d’assessorament i es van resoldre més de 1.000 consultes.

3  

Imatges

El conseller Mascort a la Fira de Sant Miquel de Lleida en una trobada amb productors i productores.

El conseller Mascort a la Fira de Sant Miquel de Lleida en una trobada amb productors i productores. 157230

El conseller Mascort durant la presentació dels ajuts de l'Estratègia alimentària.

El conseller Mascort durant la presentació dels ajuts de l'Estratègia alimentària. 134063

El conseller Mascort a la Fira de Sant Miquel de Lleida en una trobada amb productors i productores.

El conseller Mascort a la Fira de Sant Miquel de Lleida en una trobada amb productors i productores. 174850