1. On: Sala d’actes de Palau Robert
  2. Quan: dimecres 4 d’octubre a les 19h
  3. Amb la presència de: Eva Pomares, directora general de Difusió; Josep Santacreu, president de la Fundació Integralia; Miguel García, director de Comunicació de DKV; Leopoldo Blume, editor; Sofia Elface Fumo; Manuel Orellana i Gervasio Sánchez, autor de la publicació



Trobada amb els mitjans de comunicació: el mateix dia 4, a les 13h i a la mateixa Sala d’actes, l’autor i fotògraf Gervasio Sánchez, acompanyat de Sofia Elface Fumo i Manuel Orellana, víctimes de les mines anti-persones, atendran els mitjans de comunicació. Per acreditar-se per aquesta trobada, es demana confirmació d’assistència a Sandra Iglesias (sandra.iglesias@gencat.cat) o Martí Porter (mporter@gencat.cat, tel.637 948 341). Es lliurarà Dossier de premsa als mitjans presents


Dimecres 4 d’octubre es presenta a Barcelona la publicació Vides minades. 25 anys, del reconegut fotoperiodista Gervasio Sánchez. Prèviament s’haurà presentat a Madrid (2 d’octubre) i a Saragossa (3 d’octubre), i posteriorment, a Donostia, Gasteiz, València i Bilbao.


Una exposició amb el mateix nom es pot veure a Saragossa des del proppassat 28 de setembre, i es podrà visitar, del 29 de maig al 25 d’agost de 2024, al Palau Robert.

En paraules del seu autor, “Vides Minades és un projecte inacabable, de la mateixa manera que són infinites les seqüeles que provoquen les mines antipersones. Tracto amb víctimes d’aquesta xacra des de setembre de 1995. El 1997, el 2002 i el 2007 vaig presentar diverses versions d’aquest projecte que recorre la major part de la meva vida professional. Avui torno amb Vides Minades. 25 anys. Potser hi haurà un Vides Minades. 50 anys.”

Gervasio Sánchez denuncia que “les víctimes protagonistes d’aquest projecte documental simbolitzen la tragèdia que afecta centenars de milers de víctimes d’explosions de mines antipersones arreu del món. Totes tenen una història per explicar de lluita per la supervivència i la dignitat, i la nostra obligació, ja que som incapaços de posar fi als conflictes, és respectar les seves vivències. He intentat acostar-m’hi amb gran respecte i he evitat condicionar-ne o alterar-ne les formes d’actuar o comportar-se. Mai no m’he volgut convertir en un lladre de sofriments aliens”.

Un dels prologuistes de Vides Minades, l’escriptor i periodista David Rieff, descriu així la feina del fotoperiodista:“La genialitat de Gervasio com a fotògraf, sempre inseparable del seu compromís com a activista, és una mena d’humilitat militant, d’inspirada solidaritat.[…] Gervasio és l’únic fotògraf viu que podria haver captat les imatges que componen aquest llibre, imatges que, juntes, formen una sèrie de breus biografies de les víctimes de les mines terrestres que han transcendit el seu victimisme. No es tracta d’una qüestió de realització tècnica, tot i que Gervasio és un artista consumat magnífic. Més aviat és una qüestió de realització moral: una síntesi poderosa i original d’ira, dolor i esperança”.

Nascut a Còrdova l’agost del 1959, Gervasio Sánchez es va llicenciar el 1984 en la branca de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de llavors, ha treballat com a periodista independent per a diversos diaris i revistes, especialitzant-se en conflictes armats. Ha rebut més d’una trentena de premis i guardons de prestigi nacional i internacional, proposat diverses exposicions i publicat desenes de llibres, a banda de cobrir bona part dels conflictes d’arreu del món.

L’assistència a l’acte de presentació és lliure fins a completar l’aforament de la Sala d’actes de Palau Robert.