1. L'objectiu de la iniciativa, que ha comptat amb 125 assistents, és impulsar la creació de comissions de gènere dins els diferents proveïdors de salut del territori
La primera Jornada de Salut i Perspectiva de Gènere a les Terres de l’Ebre s’ha celebrat a la URV i ha comptat amb 125 assistents.
La primera Jornada de Salut i Perspectiva de Gènere a les Terres de l’Ebre s’ha celebrat a la URV i ha comptat amb 125 assistents.
{"name":"2023/09/29/18/48/0ec48d2b-2ae3-48f8-8daf-f67219753aab.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":1266183}


Èxit d'inscripcions i participació en la primera Jornada de Salut i Perspectiva de Gènere a les Terres de l'Ebre, que ha omplert la sala d'actes del Campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili. La Jornada, organitzada pel Departament d'Igualtat i Feminismes i el Departament de Salut, amb la col·laboració de la URV, tenia com a objectiu impulsar la creació de comissions de gènere dins els diferents proveïdors de salut al territori.


La introducció de la perspectiva de gènere al Sistema de Salut és quelcom necessari per a la consecució d'una societat més igualitària. La pràctica clínica no resta al marge de les desigualtats persistents entre dones i homes. És per això que un objectiu polític del Govern de la Generalitat, i concretament del Departament d'Igualtat i Feminismes i del Departament de Salut, és l'adopció de mesures que permetin canviar aquesta realitat.


La primera Jornada de Salut i Perspectiva de Gènere a les Terres de l'Ebre ha comptat amb 3 blocs: un primer bloc titulat 'Comissions de Gènere', amb conferències d'Elena Carreras, cap d'Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i presidenta del Consell assessor de polítiques de gènere en salut; i de Carmina Comas, cap d'Obstetrícia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, on s'ha tractat la importància de la perspectiva de gènere i en les polítiques de salut.


El segon bloc, titulat Estratègia nacional de drets sexuals i reproductius, ha comptat amb les conferències de Montserrat Pineda, secretària de Feminismes del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i de Ramon Escuriet, coordinador del Pla de salut afectiva, sexual i reproductiva del Departament de Salut; així com dues experiències del territori, la de l'Associació per la Integració dels Discapacitats de les Terres de l'Ebre i l'Associació Libèl·lules dels Estels. Finalment, el tercer bloc ha presentat experiències relacionades amb la recerca en perspectiva de gènere.


Albert Salvadó, delegat del Govern a la Generalitat a les Terres de l'Ebre, ha destacat "la importància pels territoris que aquelles polítiques que s'implementen a escala nacional es puguin aterrar, i avui es treballi per tal que al sistema de salut a les Terres de l'Ebre no hi hagi cap dificultat d'accés per motius de gènere".


Mar Lleixà, directora territorial del Departament d'Igualtat i Feminismes, s'ha marcat l'objectiu "d'avançar cap a aquesta igualtat efectiva, també en l'àmbit de salut, perquè és evident que hem d'incorporar la visió de gènere en tots els àmbits de la salut, ja sigui a escala assistencial, en la docència, que és vital per a formar als futurs professionals, i també en la recerca". Sobre l'objectiu de les jornades, Lleixà ha destacat que cal "fer un impuls per a la creació de les comissions clíniques de gènere, que ja han començat a funcionar en altres territoris i que necessitem que comencin a funcionar aquí a les Terres de l'Ebre, i incorporar aquesta perspectiva de gènere que és vital per a avançar cap a la igualtat en l'atenció de salut".


Gina Lucas, directora de sector de la Regió Sanitària Terres de l'Ebre, ha posat èmfasi en el fet que la Jornada "vol donar veu als nostres professionals, explicant quina és la recerca que s'està fent al territori en perspectiva de gènere, on tenim grans professionals que estan començant a enfocar la recerca en aquest àmbit". Lucas ha afegit que "estem molt contents, sobretot per la participació i el gran èxit de la jornada, que hem omplert la sala. És molt important per al territori".


Georgina Casanova, sotsdirectora del campus Terres de l'Ebre de la URV, ha assegurat que "és fonamental que s'inclogui aquesta perspectiva de gènere tant en l'àmbit sanitari com en l'àmbit de recerca. És un plaer per nosaltres poder col·laborar avui".


Montserrat Pineda Lorenzo, secretària de Feminismes del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, ha destacat la voluntat de "continuar sent la punta de llança en la garantia de drets sexuals i reproductius". Pineda ha assegurat que "aquesta és una tasca interdepartamental", i ha assegurat que "tenim un pla de país per corregir els dèficits que teníem, i necessitem fer un pas endavant. Som pioneres en el món, i això implica un esforç del govern no només del govern sinó també de la ciutadania per continuar garantint els drets sexuals i reproductius al nostre país".


Per últim, Ramon Escuriet, director del Pla de salut afectiva, sexual i reproductiva del Departament de Salut, ha destacat "la creació d'un Pla de Salut afectiva, sexual i reproductiva on hi ha onze línies que inclouen perspectiva de gènere". Escuriet ha destacat que Catalunya és el territori que té més punts d'atenció en tota la regió del sud d'Europa per la interrupció voluntària de l'embaràs, cosa que reflecteix l'esforç del Sistema de Salut i l'impuls que s'està donant des del Departament de Feminismes". Respecte a la Jornada, Escuriet ha recalcat que "serà un gran èxit i ens emportarem moltes conclusions per a continuar treballant en aquesta línia".




29 setembre 2023