- El diumenge 1 d’octubre la màxima va superar els 30 ºC a bona part de Catalunya, amb rècords d’octubre generalitzats a l’interior
- 34,9 ºC a Sant Romà d’Abella (Pallars Jussà), la temperatura més alta mesurada per les estacions de la XEMA en un mes d’octubre
- La temperatura baixarà entre dimarts i dimecres, però després es recuperarà i es mantindrà per sobre de la normal tota la setmana
Catalunya ha viscut uns últims dies de setembre i un inici d’octubre de 2023 molt càlids per l’època, amb ambient plenament estiuenc durant les hores centrals del dia. La temperatura va pujar progressivament a partir del dilluns 25 de setembre i va tocar sostre entre el dissabte 30 de setembre i el diumenge 1 d’octubre, amb màximes de 30 a 35 ºC a l’interior i a les valls del Pirineu.
Aquests valors van implicar rècords generalitzats de temperatura màxima en un mes d’octubre a les comarques de l’interior, superant els del 12 d’octubre de 2011 o el 4 d’octubre de 2004. En canvi, a les comarques del litoral i prelitoral no es van assolir registres tan elevats com els de l’octubre de 2011.
La temperatura nocturna també ha estat elevada, sobretot a muntanya, amb inversió tèrmica. En canvi, a les fondalades ha refrescat força de nit, amb mínimes menys allunyades de les normals per l’època i una notable amplitud tèrmica (diferència entre les temperatures màxima i mínima diària), de més de 25 ºC en algunes valls del Pirineu.
34,9 ºC a Sant Romà d’Abella, màxima de la XEMA en un mes d’octubre
El diumenge 1 d’octubre va ser una jornada excepcionalment càlida a l’interior de Catalunya i als sectors de muntanya, amb màximes per sobre dels 30 ºC a tot l’interior i a les valls del Pirineu, fregant els 35 ºC a diversos sectors de Ponent. Els més alts es van assolir al Pallars Jussà, amb 34,7 ºC a Tremp i 34,9 ºC a Sant Romà d’Abella, la temperatura més alta registrada per les estacions gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya en un mes d’octubre, superant els 34,7 ºC de Girona el 12 d’octubre de 2011.
La taula següent recull els rècord de temperatura màxima d’octubre assolits el 61 de les 146 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) que tenen més de 20 anys de dades.
Cal subratllar el rècord de Lleida – Torre Ribera (Segrià), sèrie amb 51 anys de dades, on els 34,4 ºC de diumenge van superar en gairebé 2 ºC l’anterior rècord d’octubre, de 32,5 ºC el 6 d’octubre de 2009.
L’endemà, el dilluns 2 d’octubre, la temperatura va recular pràcticament a tot Catalunya, llevat d’alguns indrets d’alta muntanya que van igualar o superar lleugerament els rècords del dia abans, com és el cas de l’estació del Port del Comte (2.316 m), amb 18,4 ºC.
Els mapes anteriors, obtinguts a partir de les dades de la XEMA i la XOM, mostren la temperatura màxima registrada els dies 1 i 2 d’octubre, així com la localització dels nous rècords de temperatura assolits.
El precedent del 12 d’octubre de 2011
El diumenge 1 d’octubre va ser una jornada excepcionalment càlida, tal com demostren els nombrosos rècords registrats, però hi ha almenys un precedent d’un dia d’octubre comparable al conjunt de Catalunya: el 12 d’octubre de 2011. Els valors màxims assolits aquell dia van ser molt semblants als de diumenge, però es van distribuir de manera ben diferent, ja que a Ponent amb prou feines es van superar els 30 ºC de màxima, però en canvi diversos sectors del prelitoral i fins i tot del litoral van registrar entre 30 i 34 ºC, amb 34,7 ºC a l’estació de Girona. Per això enguany no s’han batut rècords de calor a l’octubre a les comarques més properes al litoral.
8 dies consecutius amb 30 ºC de màxima a Lleida
Localitats de Ponent, entre les quals la ciutat de Lleida, acumulen 8 dies consecutius amb màximes d’almenys 30 ºC, des del dilluns 25 de setembre. L’estació de Lleida – la Femosa, situada a l’est del terme i fora del nucli urbà, ha mesurat des de 30,0 ºC el 25 de setembre fins a 34,2 ºC el diumenge 1 d’octubre.
Nit tropical a punts de litoral i mínimes rècord a l’octubre a muntanya
El cel serè i l’absència de vent, juntament amb la llarga durada de la nit, han permès que la temperatura nocturna baixés força i en general no fos tan alta per l’època com la diürna. La inversió tèrmica ha provocat que les mínimes més excepcionals es mesuressin cotes mitjanes i altes dels diversos massissos, sobretot al Pirineu, en alguns casos amb mínimes inèdites a l’octubre.
Entre els dies 1 i 2 d’octubre, 16 de les 115 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades han mesurat la temperatura mínima diària més alta de tota la seva sèrie, mesurada de 0 a 24 h UTC. Són estacions situades a cotes mitjanes i altes del Pirineu i a sectors relativament elevats del Prepirineu i de l’interior.
Els mapes anteriors, obtinguts a partir de les dades de la XEMA, mostren la distribució dels nous rècords de temperatura mínima diària (0-24 h UTC) d’octubre assolits el diumenge 1 d’octubre, i molt puntualment l’endemà, dia 2. Els tons groguencs mostren valors de temperatura mínima per sobre dels 20 ºC (nit tropical) al Barcelonès, al delta de l’Ebre i a la Costa Daurada.
Una situació de bloqueig anticiclònic
La situació meteorològica causant d’aquest llarg episodi d’absoluta estabilitat atmosfèrica, absència de núvols i temperatura elevada a Catalunya ha estat un bloqueig anticiclònic molt marcat.
El mapa de l’esquerra, corresponent a la topografia de 500 hPa (uns 5.900 m d’altitud) del diumenge 1 d’octubre a la matinada, permet identificar una gran dorsal abraçant la Mediterrània occidental, centrada sobre la península Ibèrica. A la dreta, la topografia de 850 hPa (prop de 1.600 m d’altitud) mostra una massa d’aire amb una temperatura plenament estiuenca, d’uns 18 ºC sobre Catalunya, 6 ºC per sobre de la mitjana a principis d’octubre.
Un episodi de calor tardana després d’un setembre especialment càlid
La gràfica següent mostra l’evolució de la temperatura i l’anomalia respecte a la mitjana dels últims 25 anys a 850 hPa des de l’1 de setembre, segons dades de l’estació de radiosondatge de Barcelona. S’hi observen 4 episodis de temperatura clarament superior a la normal, fet que ha provocat que el setembre d’enguany hagi estat el més càlid de les últimes dècades a bona part de Catalunya. El més persistent és el que ha provocat aquests últims dies de setembre i primers d’octubre tan càlids per l’època, amb una temperatura de fins a 18 ºC a aquest nivell de referència. No és un valor inèdit a Catalunya a l’octubre, però la persistència de la situació i l’ambient plenament assolellat han permès que la calor fos excepcionalment intensa en superfície.
Baixada de la temperatura transitòria
La situació anticiclònica d’aquests darrers dies es mantindrà fins a finals de la setmana vinent. En conseqüència, aquest episodi càlid podria allargar-se fins al 18 d’octubre, quan la temperatura ja s’aproximaria als valors propis per l’època de l’any. Aquest fet es pot veure en la següent gràfica per Manresa, on es presenta la predicció de la temperatura a 850 hPa (línia negra envoltada de la dispersió de la predicció en colors verds), comparada amb la mitjana climàtica (línia vermella). A la part baixa de la gràfica també es mostra la probabilitat de precipitació (colors blaus).
Tot i això, demà, dimecres 4 d’octubre, es preveu el pas d’un front associat a una baixa situada al mar del Nord, que comportarà una davallada transitòria de la temperatura, augment de la nuvolositat sobretot al terç nord i possibilitat d’algun ruixat al Pirineu oriental.
3 d’octubre de 2023