- Les comarques de la vegueria de Lleida van recollir selectivament 67.617 tones de residus municipals l’any 2022, un 2% menys que l’exercici 2021, i la fracció resta va disminuir un 3,7%
- Els municipis que encapçalen el rànquing de recollida selectiva a la plana de Lleida són Agramunt (Urgell), Castellserà (Urgell), Alcarràs (Segrià), Alguaire (Segrià), i la Granja d’Escarp (Segrià), tots ells amb sistema de recollida porta a porta
- Les localitats amb el model porta a porta, o de contenidors tancats, obtenen els millors resultats en separació, en sintonia amb els objectius europeus de reciclatge
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, ha presentat aquest dimecres, a la seu del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Lleida, el balanç de la gestió dels residus municipals a la vegueria de Lleida (Segarra, Urgell, Garrigues, Pla d’Urgell, Noguera, i Segrià) corresponent a l’any 2022. Peraire ha explicat que “del total dels residus municipals generats l’any passat es va recollir selectivament el 43,9%, concretament 67.617 tones, xifra que representa un 2% menys que en l’exercici anterior”. Les dades evidencien que la recollida selectiva es manté estabilitzada, amb un índex de recollida selectiva que l’any 2021 havia estat del 43,5%.
Més de la meitat no es recull selectivament
Les 86.354 tones de la fracció resta dels residus municipals (la que no se separa selectivament) recollides representen el 56,1% de les tones generades, i han disminuït un 3,7% respecte l’any anterior. De forma general, l’estabilització dels resultats mostra que les comarques i els municipis que encara no han fet canvis per a individualitzar la recollida dels residus, implantant sistemes eficients com el porta a porta o els contenidors tancats amb identificació de les persones usuàries, continuen obtenint resultats de recollida selectiva baixos. Segons les dades estadístiques de l'any 2022, gairebé el 60% dels municipis que van fer recollida porta a porta a Catalunya van superar el 70% de recollida selectiva bruta i més del 90% van superar el 50%.
Quatre de les sis comarques de la vegueria de Lleida estan per sobre de la mitjana de recollida selectiva de Catalunya (45,33%). Les que el superen són Segarra (54,80%), Urgell (50,91%), Garrigues (47,59%), i Pla d’Urgell (46,77%). Les que no, són Noguera (43,63%) i Segrià (40,62%).
Per al director de l’ARC, “els sistemes actuals de recollida ja han arribat al màxim, i el que cal és avançar a sistemes eficients de recollida selectiva, aquesta serà una de les grans apostes de la nova llei catalana de residus que s’està ultimant”. A Catalunya ja hi ha més de 300 municipis amb el sistema porta a porta implantat.
Resultats desiguals
La Segarra encapçala el rànquing de la vegueria en recollida selectiva. En aquesta comarca, els tres municipis més poblats disposen de sistema porta a porta (la capital, Cervera, Guissona, i Sant Guim de Freixenet). També en tenen Torà, Sanaüja, i San Ramon. A les poblacions de menys de 250 habitants la recollida de residus es realitza en contenidors ubicats en àrea d’aportació.
El Segrià té l’índex més baix de la vegueria, tot i tenir força implantació del porta a porta. Alcarràs és el tercer municipi amb millor recollida selectiva de la vegueria (78,07%), Alguaire el quart (76,48%), i la Granja d’Escarp el cinquè (75,58%). Però el pes poblacional de Lleida i la seva recollida selectiva (35,82%) fan baixar l’índex, que se situa en un 40,62%, per sota de la mitjana de Catalunya. No obstant això, Lleida està fent notables esforços i un treball molt positiu des de fa temps per a millorar la gestió dels seus residus municipals. La ciutat té un sistema de recollida de residus comercials via porta a porta, i ha introduït aquest model individualitzat al barri residencial de Vila Montcada-Ciutat Jardí, amb uns nivells de recollida selectiva del 90%. A més, disposa d’un model de porta a porta combinat amb contenidors tancats amb identificació de la persona usuària per a la fracció orgànica als barris de Pardinyes i Balàfia.
Els municipis amb els índexs més alts són Agramunt (Urgell) (89,35%), Castellserà (Urgell) (86,44%), Alcarràs (Segrià) (70,07%), Alguaire (Segrià) (76,48%), i la Granja d’Escarp (Segrià) (75,58%), tots ells amb sistema de recollida porta a porta.
Més vidre i envasos, menys orgànica i paper
De les quatre fraccions principals de recollida selectiva, els envasos lleugers i el vidre han augmentat respecte l’any anterior a la demarcació. S’ha recollit un 3,4% més d’envasos lleugers i un 3,2% més de vidre. En canvi, l’orgànica ha disminuït un 3,6% respecte l’any anterior, i el paper i cartró s’ha reduït un 2,2%.
Aquest any hi ha una novetat en la comptabilització de les dades i és que no s’ha inclòs les runes d’origen domèstic, seguint la normativa de la Unió Europea. Si s’haguessin inclòs, com s’ha fet tradicionalment, el rati de recollida selectiva s’hauria incrementat fins al 45,2%. La quantitat total recollida selectivament hauria estat de 71.247 tones. En generació de residus municipals, hagués ascendit a 157.601 tones, un 3,1% menys que l’any anterior.