1. Dels 150.000 incidents atesos el 2022 a la Regió Sanitària, 7.500 van ser pacients crítics que van requerir l’ús de tècniques complexes
  2. En la jornada s’han posat en pràctica coneixements avançats, eines i habilitats, per abordar les situacions d’emergència de manera eficient i segura

El SEM va atendre més de 150.000 incidents a la Catalunya Central durant el 2022, dels quals un 5%, 7.500, van ser a pacients crítics que van requerir l’ús de tècniques complexes. La correcta realització d’aquestes tècniques és essencial per a una evolució favorable dels pacients afectats.

Per aquest motiu, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i el Centre Sanitari del Solsonès han reunit aquest divendres, 6 d’octubre, a Solsona, més de 100 professionals sanitaris, en la celebració de l’Update anual de la Catalunya Central. Aquesta 13a edició, celebrada íntegrament en modalitat presencial, se centra en la formació dels professionals en l’abordatge de situacions complexes i procediments no habituals en l’àmbit extrahospitalari.

La jornada té com a principal objectiu millorar la qualitat de l’atenció assistencial i augmentar les possibilitats de supervivència dels pacients crítics, brindant als participants coneixements avançats, eines i habilitats pràctiques, per abordar les situacions d’emergència de manera eficient i segura.

La cap territorial del SEM a la Catalunya Central, Marta Olivé, ha valorat la celebració d’aquesta jornada com a punt de trobada de professionals de l’àmbit extrahospitalari per a la formació i l’actualització de coneixements. Per altra banda, ha destacat “la necessitat que els professionals que han de gestionar situacions complexes en el seu dia a dia adquireixin habilitats assertives de maneig en situacions de crisi, totes elles basades en primers auxilis psicològics”. I ha afegit: “aquestes habilitats, a més, els permeten poder estar a punt per seguir treballant i donar resposta a la següent emergència amb garanties d’èxit”.

Una formació de caire pràctic

El programa de la sessió ha estat plantejat de manera pràctica amb la realització de tres tallers simultanis, que han permès posar a prova tots els coneixements assolits.

Els temes tractats han estat l’abordatge de procediments no habituals a l’extrahospitalària, com és l’aplicació de drenatge toràcic, videolaringoscòpia i cricotomia d’urgències. La resolució de dubtes al voltant de la idoneïtat de la realització d’ecografies en funció de l’incident, així com tècniques d’extracció de víctimes d’accident de trànsit.

Un altre dels punts tractats ha estat la contenció psicològica i la capacitat comunicativa, imprescindibles en moments de crisi. Finalment, s’han donat eines per poder practicar processos d’autocura en incidents amb altes càrregues emocionals.

L’Update ha congregat més de 100 professionals sanitaris que desenvolupen la seva tasca en l’àmbit de les urgències i/o emergències. Aquestes sessions, que se celebren anualment, es realitzen amb l’objectiu d’actualitzar els coneixements dels professionals, a través de la revisió i aplicació de protocols que garanteixen la màxima qualitat assistencial a la ciutadania.

4  

Imatges

La jornada s'ha celebrat avui a Solsona.

La jornada s'ha celebrat avui a Solsona. 302826

La jornada ha reunit al voltant de 100 professionals.

La jornada ha reunit al voltant de 100 professionals. 336405

Es tracta d'una sessió de formació molt pràctica.

Es tracta d'una sessió de formació molt pràctica. 478844

La jornada ha inclòs tres tallers pràctics simultanis.

La jornada ha inclòs tres tallers pràctics simultanis. 308542