- Aquesta setmana han arribat les 3.571 primeres dosis, que s’administren als CAP i als hospitals del territori
Aquesta setmana alguns dels centres d’atenció primària han començat la campanya d’immunització a nadons de fins als 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS), un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys.
El primer CAP a rebre dosis contra el VRS va ser Alfons Moré de Salt, on van arribar les primeres unitats divendres passat. Dilluns mateix ja les administraven als primers infants i quan acabi la jornada laboral d’avui en aquest centre ja s’hauran immunitzat fins a 70 nens i nenes nascuts entre abril i setembre de 2023 per protegir-los de les bronquiolitis i les seves complicacions. AL CAP de Can Gibert de Pla, avui ja s’hauran vacunat fins a 25 infants. A finals del matí també s’haurà acabat de fer la primera distribució de 3.571 dosis a tots els centres de salut de la Regió Sanitària Girona: Dilluns 2 octubre van arribar als centres de la comarca de La Selva, dimarts a l’Alt i el Baix Empordà, dimecres a la Garrotxa i el Pla de l’Estany, ahir a les comarques del Ripollès i del Gironès i avui s’estan repartint a l’Alt Maresme. En total, està previst que es reparteixin fins a 6.212 dosis.
La campanya contra el VRS es realitza als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2023 (les famílies estan rebent un SMS informatiu per demanar cita al CAP) i en el mateix centre hospitalari (abans de l’alta) per als que neixin entre octubre de 2023 i març de 2024. L’administració serà progressiva, segons vagin naixent els infants i segons les famílies vagin demanant cita als seus CAP de referència. Es recomana aprofitar les revisions periòdiques per sol·licitar la immunització contra el VRS.
L’any passat, a Catalunya, el VRS va causar 7.523 bronquiolitis en menors d’un any, amb 1.058 hospitalitzacions.
El VRS, que afecta 9 de cada 10 infants durant els dos primers anys de vida, és altament contagiós; es dissemina amb les secrecions nasofaríngies infectades o amb la saliva i pot manifestar-se clínicament de diverses maneres, depenent de l’estat immunitari i l‘edat del pacient: des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparents tipus refredat comú, fins a episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants, que solen ser més greus durant els primers mesos de vida i especialment importants en prematurs. S’estima que el VRS és el responsable d’un 70% del total dels quadres de bronquiolitis i d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any.
Cal tenir present que el Nirsevimab no és una vacuna, si no que es tracta d’anticossos, és a dir, proteïnes generades pel sistema immunològic que ajuden a combatre malalties. Segons les dades disponibles, aquests anticossos redueixen en prop d’un 80% els contagis de vies respiratòries inferiors per VRS. S’administra una sola dosi intramuscular.
Catalunya té en aquests moments un dels calendaris de vacunació més complets i amb la incorporació de la immunització contra el VRS disposarà d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a escala global.