La variació mensual és positiva a 29 comarques
El nombre d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya augmenta en 118.290 persones, xifra que suposa un augment del 3,5% al mes de setembre respecte a l’any anterior i se situa en 3.545.390 persones, segons dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Per comarques, els afiliats han augmentat a 38 i a Aran, entre les quals destaquen l’Alt Empordà i el Baix Penedès (amb augments del 5,0% i del 4,4%, respectivament), mentre que la Ribera d’Ebre (-1,7%) és l’única comarca on els afiliats disminueixen, d’entre les que no estan afectades pels canvis recents en la divisió comarcal de Catalunya.
En relació amb el mes d’agost, el nombre d’afiliats ha augmentat al conjunt de Catalunya en 53.115 persones, un 1,5%. El nombre d’afiliats augmenta a 29 comarques i disminueix a 13 i a Aran, respecte al mes d’agost. Els augments més elevats són els del Vallès Occidental (2,6%), el Barcelonès (2,4%) i el Bages (2,3%), mentre que les principals disminucions són les d’Aran (-7,2%), el Baix Empordà (-3,7%) i l’Alta Ribagorça (‑3,1%).
Afiliats, per sexe
Al setembre i respecte del mateix mes de l’any anterior, al conjunt de Catalunya, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta en 63.765 i el d’homes en 54.530, fet que suposa augments interanuals del 4,0% i 3,0%, respectivament.
Per comarques, el nombre de dones afiliades augmenta a tot arreu, excepte a la Ribera d’Ebre, on disminueix lleugerament (-0,6%) a més de la Segarra i Osona, afectades per la modificació de la divisió comarcal d’aquest any. Pel que fa als augments, destaquen els de l’Alt Empordà (5,6%) i el Baix Penedès (5,4%). En el cas dels homes afiliats, disminueixen a la Ribera d’Ebre (-2,5%) i al Priorat (-2,2%), a més de la Segarra i Osona. Pel que fa als augments, com en el cas de les dones, destaca el de l’Alt Empordà (4,6%).
Afiliats, per grups d’edat
Al conjunt de Catalunya, tots els grups d’edat han augmentat el nombre d’afiliats en relació amb un any enrere. El principal augment és el dels afiliats menors de 30 anys (7,1%, al conjunt de Catalunya), que només han disminuït a la Ribera d’Ebre i al Priorat (-2,5% i -1,0%, respectivament). Destaquen els augments de l’Alt Empordà i la Terra Alta (11,7%, totes dues), però també l’augment d’Osona (2,0%) i el fet que la Segarra s’hagi mantingut estable, ja que totes dues s’han vist afectades pels canvis territorials recents.
Els afiliats de 30 a 44 anys són els que menys han augmentat al conjunt de Catalunya (0,6%) al mes de setembre, en relació amb el mateix mes de l’any anterior, i han disminuït a la majoria de comarques (25 i Aran).
Els afiliats de 45 a 54 anys augmenten al conjunt de Catalunya (3,3%) i només disminueixen a la Segarra (afectada pels canvis territorials). D’altra banda, els afiliats de 55 anys o més augmenten al conjunt de Catalunya (5,9%) i ho fan a tot el territori, excepte a la Segarra i Osona, afectades per la nova divisió comarcal.
Afiliats, per nacionalitat
Al setembre, i en relació amb el mateix mes de l’any anterior, els afiliats de nacionalitat estrangera augmenten al conjunt de Catalunya (10,2%) i ho fan a pràcticament totes les comarques, entre les quals destaquen el Ripollès (17,8%) i el Berguedà (15,8%). L’únic descens d’afiliats estrangers l’ha registrat la Ribera d’Ebre (-1,9%). L’augment dels afiliats de nacionalitat espanyola és més discret (2,1%) i només disminueixen a la Ribera d’Ebre (-1,7%) i també a la Segarra i a Osona, afectades per la modificació de la divisió territorial.
Afiliacions, per sector d’activitat econòmica
El sector dels serveis, que representa el 79,0% de les afiliacions, ha augmentat en 113.025 afiliacions al setembre respecte al mateix mes de l’any anterior, xifra que representa un increment del 4,0%, el més elevat de tots els sectors. L’afiliació al sector serveis ha augmentat a tot el territori, excepte a 3 comarques. En nombres absoluts, on ha augmentat més és a les comarques del Barcelonès (35.540), el Vallès Occidental (10.640) i el Baix Llobregat (9.770); en canvi, en nombres relatius, les taxes de variació més elevades són les de l’Alt Empordà (6,1%) i la Terra Alta (5,3%), a més del Solsonès, afectat pels canvis territorials.
Al setembre, l’augment de les afiliacions a la indústria ha estat de l’1,7% en relació amb un any enrere (8.535 afiliacions). En nombres absoluts, han augmentat les afiliacions a 33 comarques, encapçalades pel Barcelonès (1.190) i el Vallès Occidental (1.020).
Les afiliacions a la construcció han augmentat un 2,5% interanual, cosa que representa 5.460 afiliacions més a Catalunya. En l’àmbit comarcal, les afiliacions han augmentat a 28 comarques i a Aran. En nombres absoluts, l’augment més elevat és el del Barcelonès (2.130), mentre que en nombres relatius ho és el de la Cerdanya (6,3%), a més del Solsonès (6,6%, afectat pels canvis territorials recents).
Les afiliacions a l’agricultura han augmentat un 0,8%, la variació més baixa de tots els sectors, que representa 470 afiliacions més que un any enrere. La variació més elevada en nombres absoluts ha estat a la Noguera (95 afiliacions més que al setembre del 2022), a més del Solsonès (afectada pels canvis territorials).
Afiliacions per compte d’altri, grau de parcialitat i de temporalitat
Al mes de setembre, el 19,2% de les afiliacions per compte d’altri són a jornada parcial. En el cas de les dones, la proporció és del 26,3%, més del doble que la dels homes (12,2%). La Cerdanya, el Barcelonès, l’Alt Urgell i el Solsonès són les comarques on la proporció d’afiliacions per compte d’altri a jornada parcial és més elevada (entre el 22,2% i el 21,4%). Per contra, Aran té el grau de parcialitat més baix (11,5%), seguida de la Selva i l’Alta Ribagorça (15,3%, totes dues). Cal tenir en compte que les afiliacions estan sotmeses a l’efecte estacional.
Pel que fa al grau de temporalitat, la proporció d’afiliacions a la Seguretat Social per compte d’altri amb caràcter temporal se situa en l’11,8%, 2,9 punts percentuals menys que un any abans. La comarca amb un grau de temporalitat més elevat és l’Alta Ribagorça (18,1%) i dobla el grau de temporalitat del Baix Empordà (8,7%) i de l’Alt Empordà (9,2%), que tenen els graus més baixos.
2