La mostra, que acosta la feina d’aquest Cos a la ciutadania, es podrà visitar fins el 12 de desembre a l’edifici de la Generalitat a Girona
Complementen l’exposició diverses peces audiovisuals, objectes històrics i xerrades d’educació ambiental
Elisenda Pérez, directora general dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur, inspector en Cap del Cos d’Agents Rurals, i Eduard Androbau, director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, han inaugurat avui l’exposició “Agents Rurals: guardians del medi natural” a l’Espai Santa Caterina de la Seu de la Generalitat a Girona.
La mostra té com a objectiu incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals i es podrà veure a Girona fins el proper dia 12 de desembre. La seva exhibició es complementa amb peces audiovisuals de divulgació i la programació de xerrades d’educació ambiental per al públic familiar i joves.
La directora d’Agents Rurals ha manifestat que “des del Departament d’Interior tenim la voluntat de seguir impulsant el Cos d’Agents Rurals, la seva especialització i el seu creixement perquè considerem que son imprescindibles per al nostre país. L’any vinent tindrem 165 efectius més al carrer”. També ha expressat el seu agraïment als i les Agents rurals per “la gran vocació en el desenvolupament de la feina”.
El director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona ha subratllat que “l’exposició és molt bona iniciativa per donar a conèixer la realitat dels Agents Rurals, que durant molts ha estat força invisibilitzada”.
L’inspector en Cap d’Agents Rurals ha posat de relleu els grans canvis que ha viscut la societat en aquests 35 anys i en conseqüencia la feina dels Agents Rurals, sobretot pel que fa a l’increment de les activitats esportives i de lleure que es fan en el medi natural . I ha afirmat que “el Cos d’Agents Rurals hem de facilitar que les activitats de lleure en el medi natural puguin ser compatibles amb l'activitat del sector primari, especialment amb la ramaderia extensiva i amb la protecció dels espais naturals".
La mostra
“Agents Rurals: guardians del medi natural” proposa un itinerari per la història del Cos d’Agents Rurals i aprofundeix en les diferents feines que desenvolupa i els Grups de suport i els Grups especials amb què s’ha dotat per poder dur a terme actuacions altament especialitzades. Subratlla l’aposta estratègica realitzada per la sensibilització i l’educació mediambiental.
Un dels àmbits que es destaca és la prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pels Agents Rurals que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal i que ha suposat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009.
Un altre apartat posa de relleu que Catalunya és un territori format majoritàriament per terreny forestalpel que cal vetllar tot l’any per una gestió forestal i dels recursos naturals que sigui sostenible. Són tasques fonamentals d’aquest àmbit el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc.
Una altra secció mostra les feines de preservació de la fauna. Els Agents Rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides com l’ós i el llop i controlen la fauna exòtica invasora. També controlen les activitats que es fan en Espais Naturals Protegits, lluiten contra la contaminació al medi natural, fan complir la normativa pel que fa a circulació motoritzada en el medi natural i tenen cura del patrimoni cultural que existeix a la natura fent, entre d’altres, inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.
La mostra presenta tots els grups especialitzats del Cos. Son el Grup de Suport Aeri i unitat RPAS, el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. I els Grups Especials: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Grup Especial Caní i Grup Especial de Captura de Fauna. Tots ells compten amb els i les agents més especialitzats en cada matèria i amb els recursos i el material més innovador.
Al servei de la ciutadania
L’exposició finalitza facilitant el coneixement sobre els servei d’atenció telefònica que es fa a través del 112 i un equip d’operadors propi que atenen al llarg de les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i els 365 dies l’any. En un any, els Agents Rurals reben i gestionen més de 100 mil trucades.
“Agents Rurals: guardians del medi natural” ja s’ha vist a Granollers, Tremp, Manresa, Lleida, Barcelona i Amposta. I properament anirà a Terrassa i Tarragona per seguir el seu itinerari per altres localitats catalanes.
Més informació: https://interior.gencat.cat/expoagentsrurals