- En el mateix espai, davant de la plaça dels Països Catalans, també s’hi edificarà un nou Centre d’Atenció Primària (CAP), que ha de servir per esponjar el CAP Sant Llàtzer i el CAP Terrassa Est
- Ambdós centres es preveu que entrin en funcionament el 2027
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha visitat aquest matí a Terrassa el solar del carrer Pau Marçal on s’ha de construir el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Terrassa. Aquest serà un dispositiu sanitari que romandrà obert les 24 hores els 365 dies de l’any i atendrà les urgències de baixa i mitjana complexitat. En el mateix espai, davant de la plaça dels Països Catalans, també s’hi construirà un nou Centre d’Atenció Primària (CAP), que ha de servir per esponjar el CAP Sant Llàtzer i el CAP Terrassa Est.
“El nou CUAP Terrassa és imprescindible. És un gran equipament que ens ha de permetre descongestionar les urgències hospitalàries”, ha dit el conseller, alhora que ha destacat que tant el CUAP com el nou CAP signifiquen un important “pas endavant” en el mapa sanitari de la ciutat. Ambdós centres es preveu que entrin en funcionament el 2027. El Departament de Salut ja està redactant els plans funcionals i l’Ajuntament de Terrassa està treballant en els tràmits per a la cessió del solar.
El CUAP Terrassa i el nou CAP davant de la plaça dels Països Catalans són dos dels principals acords que recull el pacte de salut de Terrassa, que també contempla un nou CAP Terrassa Nord –per substituir l’actual- a l’avinguda Béjar, i l’ampliació del CAP Terrassa Sud. Avui, Balcells ha visitat els espais on es farà aquesta ampliació –un aparcament annex- i s’ha reunit amb professionals del centre.
El pacte de salut es va anunciar el febrer de 2023 en la primera visita institucional del conseller Balcells a Terrassa i es va ratificar el maig de 2023 amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre el Departament de Salut i l’Ajuntament de Terrassa per millorar la xarxa sanitària de la ciutat. “Anem avançant en el full de ruta, els plans funcionals estan pràcticament acabats i l’Ajuntament ja pot fer les modificacions urbanístiques necessàries perquè puguem disposar dels terrenys i fer els projectes definitius”, ha assenyalat aquest matí el conseller.
Un nou equipament d’atenció intermèdia
En la seva visita a Terrassa, el conseller també s’ha referit a la necessitat de trobar una solució per a l’Hospital de Sant Llàtzer, un centre sociosanitari que ha quedat antic i faltat d’espais. “Hi ha necessitat a la ciutat d’un nou equipament d’atenció intermèdia”, ha assegurat Balcells, i s’ha mostrat favorable a estudiar la possibilitat d’ubicar-lo a la finca de Torrebonica. “Aquest projecte és engrescador i lliga amb la voluntat de convertir Terrassa en un centre de referència en innovació social i sanitària”.
Com exemple d’aquesta aposta per la innovació, el titular de Salut ha recordat que Terrassa acull el Hub d’Innovació Social i Sanitària (HISS),un instrument dels departaments de Salut i Drets Socials per impulsar projectes innovadors que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones amb necessitats d’atenció social i sanitària. La iniciativa va ser presentada el juny a l’Hospital de Sant Llàtzer i avui el conseller s’ha reunit amb els professionals que hi treballen per conèixer de primera mà la seva feina. Actualment estan avaluant les 83 propostes per prevenir i combatre la soledat no volguda que es van presentar en la primera crida del HISS. De les 83, n’han de seleccionar 10 per posar-les en marxa properament.
El HISS és una iniciativa coordinada pel Consorci Sanitari de Terrassa (CST) juntament amb la Fundació Joan Costa i Roma, i alineada amb l’estratègia d’Atenció Integrada Social i Sanitària dels departaments de Salut i Drets Socials.