1. La petició d’ajornament de la mesura del Ministeri per a la Transició Ecològica es portarà a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat


.{"name":"2023/11/03/17/42/a0e638f8-87ea-400c-9aed-5f56d829cbe9.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":964956}


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha reunit aquest divendres a ajuntaments, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, organismes i propietaris afectats per fer un front comú davant la proposta d’atermenament al litoral del Delta de l’Ebre per part del Ministeri per a la Transició Ecològica.


“En aquests moments, quan ja estem fent efectiva l’Estratègia Delta, que manté la morfologia del delta de l’Ebre com la coneixem, entenem que aquestes actuacions són suficients i no requereixen d’un atermenament per passar terrenys a zona maritimoterrestre”, ha explicat el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez Fernandez, que ha avançat que el departament portarà l’ajornament d’aquesta mesura a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat sobre el Delta de l’Ebre.


“Així ho volem traslladar com a Govern, però també com a territori, i per això volem recollir totes les qüestions que ens fan arribar els ajuntaments, organismes i propietaris afectats”, ha remarcat Gómez.


A la reunió, que ha tingut lloc a la seu dels Serveis Territorials a Amposta, hi han assistit alcaldes i representants institucionals dels ajuntaments d’Amposta, la Ràpita, Deltebre, l’Ampolla i Sant Jaume d’Enveja, del Parc Natural del Delta de l’Ebre, de les comunitats de regants i propietaris afectats.


L’Estratègia Delta


L’Estratègia Delta agrupa les accions previstes pel Govern de la Generalitat al delta de l’Ebre per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes de la crisi ambiental mitjançant accions per revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats. En total, es preveu una inversió de gairebé 120 milions d’euros fins a l’any 2032 en actuacions relacionades amb la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic, la protecció de la part interior del delta o la millora de la gestió integral de l’aigua dolça del delta.


Actualment, s’estan executant els treballs del Pla de reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre. Així mateix, aviat també ha de començar la construcció d’una guarda de protecció al llarg de la badia dels Alfacs i s’ha acordat el traçat per la guarda de la badia del Fangar. Aquest mes de setembre també s’ha licitat el projecte tècnic que ha de definir les actuacions necessàries per reforçar el front litoral del delta de l’Ebre, i també la gestió de sorres i la restauració dels ecosistemes costaners dunars.






3 novembre 2023