- Albert Salvadó, delegat del Govern: “Pensem que és una eina imprescindible per garantir una societat més equitativa i on no es quedi ningú enrere”
Una cinquantena de persones entre entitats, representants institucionals, socials i econòmics i personal de l’administració han participat aquest dilluns a la sessió informativa sobre el pla pilot de la renda bàsica universal. “Pensem que és una eina imprescindible per garantir una societat més equitativa i on no es quedi ningú enrere”, ha assegurat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez.
El cap de l’Oficina del pla pilot per implementar la renda bàsica universal, Sergi Raventós Panyella, ha defensat que “és una mesura que incrementaria la llibertat de les persones per decidir els seus plans de vida i permetria, per exemple, valorar el treball de cures i domèstic i facilitar l’emancipació del jovent, que ara està amb una mitjana d’edat de 30 anys”. “És una proposta que donaria resposta a moltes de les problemàtiques socials que tenim en aquests moments”, ha assegurat.
El pla pilot de la renda bàsica universal de Catalunya és un dels projectes més rellevants de la legislatura i pretén que Catalunya avanci cap a un model d’estat del benestar més garantista i universal. Durant els dos anys que duri el pla pilot, els participants rebran un pagament mensual de 800 euros per adult i 300 euros per menor de 18 anys. En total, unes 5.000 persones rebran la renda bàsica universal: 2.500 seran escollides de manera aleatòria entre tots els domicilis de Catalunya i les 2.500 restants correspondran a la població de dos municipis concrets.
La renda bàsica universal es planteja com uns ingressos bàsics per a tothom, sense condicions, de forma individual. A diferència d’altres eines com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) o l’Ingrés Mínim Vital (IMV), que sovint no arriben al públic al qual van destinades, la renda bàsica universal és universal per tal de millorar la seva eficàcia en la lluita contra la pobresa.
Diversos països del món han fet alguns plans pilot de renda bàsica universal, seguint les recomanacions d’institucions europees i internacionals. És el cas de Finlàndia, els Països Baixos, el Canadà, l'Índia o Namíbia i en altres com Alemanya, França o Escòcia s’estan dissenyant.
13 novembre 2022