La iniciativa coincideix amb el 40è aniversari de l’assumpció de les competències en execució penal

Itàlia ha estat la primera destinació amb l’objectiu de conèixer el model de col·laboració entre administracions i societat civil per a la reinserció dels penats

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha visitat Bolonya i Roma en el primer viatge institucional en el marc del 40è aniversari de l'assumpció de competències en execució penal. El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha acompanyat la consellera en la comitiva institucional juntament amb el delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizzi.

Itàlia és la primera destinació d’una ronda de visites per conèixer experiències internacionals singulars en l’àmbit penitenciari. En el cas italià, l’objectiu del viatge s’ha centrat en la coneixença de bones pràctiques tant de l’Administració regional com local, així com del rol de la societat civil en l’acompanyament a la reinserció dels penats. Malgrat que en el cas italià la competència sobre els centres penitenciaris és estatal, les administracions subestatals i les entitats tenen un paper fonamental en els processos de reinserció.

Aquesta implicació multinivell i social en la pròpia política d’execució penal ha aportat també innovacions interessants al sistema. Entre d’altres, la figura del “garante” tant a nivell estatal, com també regional i local, amb diverses funcions segons el nivell territorial i l’especificitat del territori, però que, en definitiva, permeten fer més porosa la relació entre presó i societat.

La consellera i el secretari també han presentat les bases del model d'execució penal català, que és un model de referència europea i que té tres característiques fonamentals: una alta presència d’activitats, tractament, formació i treball dins els centres; una aposta per l’execució penal en medi obert, i una cura en el trànsit de la institució a la societat de les persones penades. En definitiva: una aproximació a la reinserció a través d’un pla d'activitats formatives i de treball personal individualitzat dels penats. Un indicador que demostra l'èxit del model és que la taxa de reincidència penitenciària ha baixat nou punts entre 2014 i 2020, i ha passat del 30,2 % al 21,2 % i acumula un descens de 19,2 punts des del 2008, quan era del 40,3 %.

“El balanç dels contactes que hem mantingut en el marc del viatge institucional és molt positiu. Les diferents reunions i trobades ens han permès conèixer els mecanismes de col·laboració entre les administracions públiques de diferent nivell territorial i la societat civil per empènyer els processos de reinserció social. Marxem havent conegutexperiènciesque ens poden ajudar a millorar el nostre model”, ha conclòs la consellera.

Intercanvi d’experiències amb responsables institucionals a l’Emília-Romanya

En el marc de la trobada amb representants institucionals de l’Assemblea regional de l’Emília-Romanya, els responsables de salut penitenciària van exposar el model de treball amb la població considerada inimputable, afectada majoritàriament per problemes de salut mental. “Ens ha interessat conèixer la legislació que regula el tractament d’aquests casos i la intervenció que n’ha derivat de la implementació i també la relació entre la institució i algunes empreses locals que col·laboren en la reinserció”, ha apuntat la consellera Ubasart després de la reunió de treball, que va tenir lloc el passat dimarts a la seu de l’Assemblea regional.

La delegació regional estava integrada per Igor Taruffi, conseller de Benestar, Polítiques de Joventut, Medi Ambient i Àrees internes; Federico Alessandro Amico, diputat al Parlament i president de la Comissió d’Igualtat i Drets de la regió de l’Emília-Romanya; Andrea Orlando, cap del Gabinet del president de la Giunta; Jonathan Ferramola, delegat de l’Oficina del Garante dels Presoners de la Regió de l’Emília-Romanya; Gino Passarini, gerent de l’Àrea de Planificació Social, Integració i Inclusió; Alessio Saponaro, gerent de l’Àrea de Salut Mental, Addiccions Patològiques i Salut Mental a les Presons, i Antonietta La Ruina, responsable de Relacions Internacionals del Gabinet del president de la Giunta.

A Bolonya, la delegació catalana també s’ha entrevistat amb el regidor especial de Justícia,Giovanni Berti Arnoaldi Veli, per abordar l'experiència de col·laboració entre el món local i la societat civil per acompanyar els processos de reinserció.

El Garantei l’associació Antigone com a referents de la defensa dels drets humans

La seu de la delegació del Govern a Roma ha estat l’escenari de la trobada amb el Garante Nazionale, Mauro Palma. Palma és el màxim representant d’aquesta institució, que vetlla pel respecte als drets humans dels penats. Les dues comitives han intercanviat impressions al llarg d’una extensa reunió.

La comitiva catalana també ha tingut l’oportunitat d’entrevistar-se amb la coordinadora nacional de l’associació italiana Antigone, Susanna Marietti, així com amb els responsables de l’associació a Bolonya, Giulia Fabini, presidenta; Alvise Sbraccia, coordinador del Comitè Científic, i Elia De Caro, defensora del poble. Antigone és una entitat de referència internacional i té un compromís destacat en la defensa dels drets humans i civils. “Per al nostre equip era imprescindible conèixer la visió d’Antigone sobre el model penitenciari italià, així com també comprendre la tasca de monitoratge que fan del sistema i les innovacions que hi han aportat, treballant amb operadors institucional i socials, al marc normatiu del país”, ha destacat la consellera.

3  

Imatges

Reunió amb representants institucionals del parlament de l'Emilia-Romanya

Reunió amb representants institucionals del parlament de l'Emilia-Romanya 207480

Reunió amb Mauro Palma, "garante nazionale" dels detinguts

Reunió amb Mauro Palma, "garante nazionale" dels detinguts 96713

Foto de família amb representants de l'ajuntament de Bolonya i el regidor especial de Justícia, Giovanni Berti Arnoaldi Veli

Foto de família amb representants de l'ajuntament de Bolonya i el regidor especial de Justícia, Giovanni Berti Arnoaldi Veli 159339