· El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural habilitarà una plataforma per acompanyar i assessorar les iniciatives ciutadanes per compartir energia d’origen renovable
· La línia d’ajuts SolarCoop, destinada a la creació de comunitats energètiques, ha rebut 78 peticions procedents de 32 comarques
El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subirana, ha anunciat avui que el Govern, a través de l’Institut Català d’Energia, habilitarà una plataforma per facilitar la creació i incentivar la participació en comunitats energètiques. “Estem dedicant tots els esforços a posar l’energia en mans de la ciutadania”, ha destacat el conseller en el marc de les Jornades de Comunitats Locals d'Energia a les Comarques Gironines. La plataforma entrarà en servei de manera progressiva a partir del primer trimestre de l’any 2024.
Les comunitats energètiques són agrupacions de persones, físiques o jurídiques, que decideixen compartir i gestionar de manera comú l’energia generada per una instal·lació d’energies renovables. Aquesta fórmula facilita l’accés de molts ciutadans a l’autoproducció d’energia, i també possibilita un gran ventall de modalitats a l’hora de gestionar l’energia generada, fet que les converteix en un element fonamental per avançar cap a un model energètic més participatiu i democràtic, en què les persones estiguin al centre.
La plataforma tindrà tres grans àmbits per als usuaris. Un primer es dirigirà a tots aquells ciutadans que vulguin participar en una comunitat energètica, i els informarà de quines possibilitats tenen –per situació geogràfica- i els proporcionarà la informació bàsica per accedir-hi. Un segon espai oferirà assessorament sobre comunitats energètiques, i un tercer àmbit s’adreçarà a totes aquelles persones, institucions o entitats que vulguin promoure una comunitat energètica. L’objectiu és que la plataforma esdevingui un referent a Catalunya en aquest àmbit, tot funcionant com a repositori d’iniciatives de comunitats energètiques, per tal de facilitar-ne l’èxit, i com a complement de les eines que els diferents actors del sector vagin desenvolupant en aquest àmbit.
Aquesta mesura s’afegeix a la línia d’ajuts SolarCoop, que el Govern ha dotat amb 8 milions d’euros i que té per finalitat incentivar la creació de comunitats energètiques dins del marc de cooperatives de consum. La línia ha comptat amb 78 sol·licituds procedents de 32 comarques, fet que demostra l’interès que hi ha a tot el país per aquesta figura, i en poques setmanes es procedirà a atorgar els ajuts.
Les comunitats energètiques parteixen de l’autoconsum col·lectiu. En aquest sentit, Mascort haexplicat que Catalunya ja disposa de gairebé 94.000 instal·lacions d’autoconsum en servei, que sumen una potència de 1.070 MW, i ha concretat que ja hi ha unes 2.000 instal·lacions d’autoconsum col·lectiu, davant les 106 de fa un any. “Aquestes dades ens indiquen que la ciutadania, les empreses, les entitats i les administracions catalanes hem començat la revolució de l’autoconsum energètic”, ha destacat Mascort.