- L’innovador equipament ja està permetent fer diagnòstics més precisos de nombroses malalties cerebrals, càncers, malalties del cor i malalties minoritàries
- El nou equip, valorat en més de 6 milions d’euros, ha estat donat per la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu
- El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat avui les seves instal·lacions
L’equip de tomografia d’emissió de positrons / ressonància magnètica (PET/RM) del Centre d’Alta Precisió Diagnòstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge està permetent estudiar amb més precisió patologies cerebrals com ara l’Alzheimer, el Parkinson, l’epilèpsia, els tumors cerebrals, altres patologies oncològiques, malalties cardiològiques i malalties minoritàries.
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat avui aquest equipament, que és el primer que s’ha posat en funcionament a la sanitat pública de l’Estat amb finalitats assistencials. L’aparell ha estat donat per la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu en el marc de la seva aposta per l’impuls a la medicina de precisió. Va començar a funcionar progressivament el novembre de 2022 i recentment ha començat a ampliar l’abast de la seva activitat a pacients de tot el SISCAT.
En la seva visita el conseller ha destacat que "és un equipament que permet fer diagnòstics més acurats i que està al servei de tot el país. Això requereix disposar de personal molt especialitzat i la coordinació de tot el sistema perquè els pacients que ho necessitin accedeixin al servei. Ho estem fent i s'ha de posar en valor". Balcells ha agraït també la donació a la Fundació Daniel Bravo.
Dels 600 estudis ja realitzats per PET/RM de l’Hospital Universitari de Bellvitge des de la seva posada en marxa, uns 300 han estat sobre patologies cerebrals. Aquestes exploracions han servit per fer diagnòstics més precisos de malaltia d’Alzheimer i casos atípics de malaltia de Parkinson, diferenciar la mort neuronal per radioteràpia de la progressió dels tumors cerebrals, o identificar el focus causant de l’epilèpsia.
Un exemple concret és un pacient de 70 anys que patia símptomes que suggerien una possible malaltia d’Alzheimer o demència frontotemporal. Després de fer-li un estudi amb PET/RM amiloide, es va poder determinar que no tenia dipòsits patològics de proteïna amiloide, característics d’Alzheimer, i que, en canvi, mostrava una lesió compatible amb un tumor cerebral causant dels símptomes clínics del pacient. Gràcies a això,després d’una única exploració es va obtenir el diagnòstic d'una neoplàsia cerebral, que posteriorment va ser sotmesa a una cirurgia que va confirmar aquest diagnòstic.
En un altre cas, un jove de 17 anys d’edat patia una epilèpsia des dels 9 anys i no se li aconseguia frenar la malaltia amb el tractament mèdic habitual. Inicialment se li va practicar una ressonància magnètica convencional que no va permetre trobar alteracions cerebrals significatives. Però quan, posteriorment, se li va practicar una exploració PET/RM, se li va poder identificar una malformació cerebral que pot causar epilèpsia, cosa que va permetre plantejar una operació quirúrgica que eliminaria l’àrea cerebral afectada i aturaria així les crisis epilèptiques.
Un tercer exemple de patologia cerebral és el d’un home de 54 anys que patia símptomes neurològics que no permetien efectuar un diagnòstic precís. En principi, se sospitava que podia patir un deteriorament cognitiu associat a un trastorn afectiu, una demència frontotemporal o alteracions cognitives relacionades amb la covid. Però, quan va ser sotmès a una exploració PET/RM, la detecció d’un patró d’alteracions metabòliques va orientar els metges a sospitar que realment patia malaltia d’Alzheimer en fase inicial. El posterior estudi de la proteïna amiloide també amb PET/RM va confirmar la presència en aquest pacient de dipòsits patològics característics de l’Alzheimer.
En cardiologia, un dels casos significatius va ser un pacient tractat de malaltia de Fabry. Es tracta d’una malaltia hereditària progressiva que provoca disfuncions en òrgans com ara els ronyons, el cor o el sistema nerviós central, entre d’altres. Aquest pacient presentava símptomes inespecífics d’ofecs i dolor al pit. El PET/RM cardíac va permetre, un cop fusionades les imatges de l’estructura del cor i del seu funcionament, descobrir-li una patologia inflamatòria del cor que va permetre plantejar la implantació d’un desfibril·lador automàtic.
En un altre cas, se sospitava que un home de 37 anys afectat de sarcoïdosi –malaltia sistèmica que afecta múltiples òrgans del cos i genera símptomes molt variats– podria estar patint una afectació cardíaca causada per la malaltia. Mitjançant una exploració PET/RM cardíaca, es van poder descobrir diverses alteracions compatibles amb una sarcoïdosi cardíaca activa i valorar una modificació del tractament.
En la patologia oncològica, la PET/RM ha portat a terme valuosos estudis de valoració prèvia al tractament de càncer de coll d’úter i estudis de recurrències del càncer de mama, càncer de pròstata, mieloma múltiple, sarcomes i càncer rectal.
Així mateix, també està demostrant un paper rellevant en l’estudi de malalties minoritàries com ara la malaltia d’Erdheim-Chester –que és una malaltia rara caracteritzada per la sobreproducció d’un tipus específic de cèl·lules blanques sanguíniesanomenades histiòcits– i en la valoració de les afectacions cerebrals de la malaltia de Niemann-Pick tipus C, una patologia en què s’acumula un excés de lípids a les cèl·lules.
El primer PET/RM assistencial públic de l’Estat
L’equip PET/RM ubicat al Centre d’Alta Precisió Diagnòstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge és el primer que es posa en marxa en un centre públic de l’Estat espanyol amb finalitats assistencials, i un dels primers d’Europa que no té una aplicació monogràfica o restringida a una especialitat, sinó oberta a totes les patologies que es puguin beneficiar d’aquesta exploració.
El nou equipament ha requerit una formació especialitzada prèvia dels professionals, i ha implicat també el desplegament d’una nova manera de treballar, ja que per primera vegada a Bellvitge especialistes en medicina nuclear i en radiologia es fan responsables simultàniament d’una exploració tant en la protocol·lització com realitzant un informe conjunt. Els preparatius han inclòs, així mateix, una extensiva tasca de redacció de protocols diagnòstics en els quals han col·laborat nombrosos especialistes de l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues.
El Dr. Nahum Calvo, director clínic de Diagnòstic per la Imatge de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, destaca que aquest nou equipament “ens posa a l’altura dels països més avançats en aquest àmbit”. Segons Nahum Calvo, “el fet de tractar-se del primer PET/RM de la sanitat pública plenament orientat a l’assistència ens ha donat la responsabilitat d’obrir camins pel que fa a protocols d’utilització i pel que fa a formació i informació a la comunitat mèdica sobre les seves prestacions”. Segons ell, la tecnologia PET/RM “ens obre les portes a un maneig més precís de molts pacients”.
Per la seva banda, la Dra. Montserrat Cortés, coordinadora de Medicina Nuclear-PET de l’Hospital Universitari de Bellvitge, remarca que la innovadora tecnologia PET/RM “és per a nosaltres una eina molt potent i de complexa interpretació que obliga metges d’especialitats diferents a treballar en equip. Aquesta col·laboració ens permet aclarir múltiples dubtes i afavoreix un diagnòstic més exacte”. Montserrat Cortés destaca com un dels punts forts del nou equipament “l’estudi sincrònic i integrat d’imatges morfològiques i imatges d’activitat”, així com el fet que “possibilita en molts casos una teràpia dirigida i personalitzada a cada cas”.
Des que l’equip PET/RM de l’Hospital Universitari de Bellvitge es va començar a posar en marxa progressivament el novembre de 2022, gràcies a una donació filantròpica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu, l’han utilitzat principalment pacients de l’Hospital de Bellvitge. Aquest inici d’activitat ha permès revisar i depurar els protocols assistencials i els circuits de professionals i pacients. Un cop adquirida aquesta experiència, recentment el seu ús s’ha començat a estendre a pacients d’altres hospitals del SISCAT. Per fomentar aquest procés, se celebraran reunions informatives i sessions clíniques per informar a nivell professional dels avantatges, indicacions i disponibilitat d’aquesta nova tecnologia.
Així mateix, el nou Centre d’Alta Precisió Diagnòstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge facilitarà el desenvolupament de nous projectes de recerca i docència a nivell hospitalari i acadèmic en Medicina Diagnòstica de Precisió amb la Universitat de Barcelona.
PET/RM: dues potents eines en una
La PET/RM és un sofisticat equipament que integra en una sola exploració les dues eines de diagnòstic per la imatge més potents actualment en medicina: la tomografia d’emissió de positrons (PET) i la ressonància magnètica (RM). La combinació d’ambdós sistemes conjuntament amb el treball en equip multidisciplinari, permet oferir amb una sola prova un diagnòstic d’excel·lència.
La tomografia d’emissió de positrons consisteix a administrar una petita quantitat de material radioactiu (marcador) al cos que, mentre circula, permet veure i analitzar les característiques funcionals i metabòliques de la zona explorada. La ressonància magnètica, per la seva banda, utilitza potents imants que ordenen els àtoms i permeten diagnosticar patologies en funció de la seva composició atòmica. La combinació de totes dues eines mostra en un sol resultat tant les característiques funcionals i moleculars com les estructurals.
D’aquesta manera, amb una sola exploració es poden aconseguir els mateixos o millors resultats que els que s’aconsegueixen separadament amb dues proves: la tomografia d’emissió de positrons més tomografia computada (PET/TC), i la ressonància magnètica. Aquest fet, a banda d’aportar diagnòstics més ràpids i precisos, proporciona més comoditat al pacient i estalvia costos al sistema sanitari a mitjà termini.
Així mateix, l’ús de la PET/RM rebaixa l’exposició radiològica del pacient. Això es deu no només al fet que la ressonància magnètica no emet radiació ionitzant a diferència de la PET/TC, sinó també perquè permet optimitzar la dosi de radiofàrmac necessària. Concretament, amb la nova tecnologia s’aconsegueix una reducció de fins al 60% de la radiació en relació amb el PET/TC. Aquest fet implica un increment de la seguretat de les exploracions, un fet especialment sensible en el cas dels nens.
Altres avantatges tècnics de la PET/RM en relació amb la PET/TC són la seva elevada resolució i el fet que les imatges de PET i d’RM s’obtenen de manera totalment sincrònica, un fet que estalvia alguns problemes de correcció i de moviment.
Pensant en el pacient
El Centre d’Alta Precisió Diagnòstica s’ha planificat i desenvolupat segons un model que pren com a eix vertebrador l’experiència del pacient. Aquest model considera que una assistència d’excel·lència no només ha de consistir en unes bones competències professionals, sinó que també ha de garantir que el pacient se senti confortable, ben informat i ben tractat durant tot el procés.
Amb aquest objectiu, s’ha impulsat la implicació dels usuaris en el disseny del nou espai i dels circuits dels pacients, i s’ha treballat amb especialistes en humanització d’espais. Entre els resultats d’aquesta tasca, hi ha la incorporació d’elements d’ambientació en el disseny del Centre que el connecten amb el Delta del Llobregat, l'espai natural i industrial més proper a l’hospital. Aquesta decoració té també una funció d’entreteniment, ja que convida els usuaris a identificar a cada espai diferents elements d’una mateixa temàtica del Delta (flors, avions, vaixells, ocells....) i ofereix l’oportunitat d’ampliar la informació sobre la diversitat d’aquest espai natural mitjançant codis QR.
L’efectivitat de les diferents mesures implementades per millorar l’experiència del pacient serà valorada a través de sistemes de seguiment i d’avaluació.
Hospital expert
L’Hospital Universitari de Bellvitge compta amb una important expertesa acumulada en el camp del diagnòstic per la imatge. Va ser el primer centre públic a disposar d’un equip PET/TC i és l’hospital que realitza més proves diagnòstiques de PET/TC de tot l’Estat.
Així mateix, està integrat en el Campus Bellvitge, un grup d’institucions que constitueixen un pol de referència de primer ordre en diagnòstic i tractament de precisió per la imatge. En conjunt, aquestes institucions compten amb més de 4.000 m2 destinats a dues tomografies d’emissió de positrons i tomografia computada (PET/TC), tres tomografies per emissió de fotó simple i tomografia computada (SPECT/TC), quatre ressonàncies magnètiques, set tomografies computades (TC), una habitació de teràpia metabòlica d’Hospital de Dia, dues habitacions de teràpia metabòlica d’hospitalització, dues habitacions d’epilèpsia, quatre angiògrafs, set ecògrafs, dos mamògrafs, i set sales de raigs X convencionals, a més del nou PET-RM del Centre d’Alta Precisió Diagnòstica.