- El Govern, a través d’ACCIÓ, forma part d’aquesta iniciativa, juntament amb altres 10 països, finançada per la Comissió Europea per minimitzar l’impacte ambiental d’aquest sector i reduir la dependència de matèries primeres crítiques
- Anomenat RETRIEVE, el projecte tindrà una durada de tres anys i mig per demostrar la rendibilitat d’utilitzar diverses tecnologies per reciclar components com el vidre, el silici, la plata, els polímers o els metalls pesants per tornar a fabricar panells fotovoltaics
El Govern, per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, participarà en un projecte finançat per la Comissió Europea per accelerar el reciclatge de panells fotovoltaics. Amb un pressupost de 7 milions d’euros i sota el títol de RETRIEVE (Reintegration of photovoltaic panel waste back into manufacturing as high value products), aquesta iniciativa compta amb la participació de 10 països europeus amb l’objectiu de minimitzar l’impacte ambiental d’aquest sector i reduir la dependència de matèries primeres.
El projecte té una durada de tres anys i mig, durant els quals es vol demostrar com l’ús de diverses tecnologies pot permetre reciclar components dels panells fotovoltaics com el vidre, el silici, la plata, els metalls pesants o els polímers. Així, es poden reutilitzar aquests materials quan els panells arriben al final de la seva vida útil per fabricar-ne de nous d’última generació. D’aquesta manera s’augmenta la circularitat del sector i la rendibilitat del procés global de producció d’aquestes instal·lacions energètiques.
De fet, una de les prioritats del projecte -que forma part del programa de finançament Horizon Europe de la Comissió Europea- és reduir la dependència excessiva d’Europa de les matèries primeres necessàries per produir els panells fotovoltaics, que principalment s’importen de la Xina. Així mateix, es dona una nova vida útil als panells obsolets, alhora que s’impulsa el creixement de la indústria fotovoltaica a escala europea. La iniciativa està coordinada per Noruega, mitjançant l’Institute for Energy Technology (IFE), i compta amb la participació d’entitats i empreses de Bèlgica, França, Alemanya, Suïssa, Romania, Ucraïna, Turquia, Lituània i de l’Estat .
El fet que ACCIÓ sigui una de les entitats membres d’aquest consorci permetrà alinear els serveis de suport a les empreses catalanes a les estratègies i polítiques de la Unió Europea en aquest àmbit així com cooperar amb organitzacions líders internacionals del sector per aixecar oportunitats industrials a Catalunya.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________