Els grups Leader organitzen i participen aquest mes en diferents actes, jornades, visites, i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d’Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader a Catalunya en el marc del Pla Estratègic de la PAC 2023-2027.
Així, entre les actuacions d’aquests Grups previstes per a aquest mes, el dia 20 l’Associació per al Progrés del Desenvolupament Rural MENDINET, que és el Grup d’Acció Local que agrupa 18 associacions de desenvolupament rural d’Euskadi, visitarà la Xarxa d’Espais de Transformació Agroalimentària Compartida de la Conca de Barberà. Coneixeran l'experiència del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp en el seu suport a la creació i dinamització d’espais de transformació agroalimentària compartida, i visitaran les instal·lacions del Viver de Celleristes, així com l’Espai Cuina.
També aquest mes de desembre hi ha trobades internacionals on participaran grups Leader de Catalunya:
- A Atenes, els dies 5 i 6 de desembre, el Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya, presentarà ODISSEU, que és el projecte per a incentivar i facilitar el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals al ‘Cowork4YOUTH: What are the good practices?’
- I l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) participarà, els dies 18 i 19 de desembre, a Brussel·les, en el Congrés Europeu Leader, que és el primer esdeveniment destinat a reunir el màxim de Grups d’Acció Local europeus possible en més de 15 anys. També és el primer que organitza una institució fora de la Comissió Europea.
I aquest és el conjunt d’actuacions previstes per a aquest mes de desembre:
Comunitats energètiques locals a la Conca de Barberà
Data i lloc: 4 de desembre. Senan.
Horari: de 9:40h a 12:30h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
La urgència climàtica exigeix una actuació ràpida que passa per una massiva introducció de renovables. Però la transició energètica no es redueix només a la substitució de fonts d’energia fòssil per les d’origen renovable, no és només un canvi de tecnologia de generació elèctrica. La transició energètica ha de comportar un canvi en la governança local i en la gestió de la capacitat de decisió en termes d’energia. Les comunitats energètiques volen ser agrupacions de ciutadania, PIMES, i administracions locals que desenvolupin projectes d’energies renovables en les proximitats dels seus membres o socis. Aquestes entitats basades en la participació oberta i voluntària seran molt rellevants per a aconseguir una transició energètica cap a un model més distribuït i just, i alhora proporcionar beneficis mediambientals, socials, i econòmics als actors que hi participin. La Conca de Barberà ha experimentat durant els darrers temps diferents iniciatives que han vist en aquesta eina una opció de gestió de l’energia des de la ciutadania o les organitzacions locals, representant una alternativa en la producció i distribució. Així, durant la jornada s’exposarà la situació normativa actual, així com exemples públics i col·lectius d’activació de Comunitats Energètiques Locals.
Aquesta sessió s’adreça a la ciutadania en general, càrrecs electes locals, i tècnics i tècniques de corporacions locals.
Més informació:
Nutrició i sanitat II. Podem controlar les plagues i malalties amb la nutrició? Experiències reals en cultius llenyosos
Data i lloc:4 de desembre. En línia.
Horari: de 16:00h a 18:00h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Aquesta és la segona jornada en què es parla de la relació entre la nutrició dels cultius i l'atac de plagues i malalties. Ja fa tres anys es va començar a treballar amb les anàlisis de saba com a eina per a observar les carències i els excessos nutritius relacionant-los amb l'afectació de les plagues més comunes en fruiters i ametller. Al nostre país encara hi ha poca experiència pràctica, però en altres països com Mèxic o EUA ja fa molts anys que treballen amb aquestes eines i en aquesta direcció trobant solucions a les plagues i malalties mitjançant la nutrició. Per aquest motiu, les ponències les realitzaran experts en la matèria d'aquests països, els quals explicaran casos reals que s'estan duent a terme als Estats Units en el cultiu de la pomera, presseguer, ametller, i cirerer, on es relaciona la nutrició vegetal amb la sanitat vegetal. Encara que la jornada estigui més encarada a cultius llenyosos, els conceptes són útils per a tota mena de cultius.
La jornada està dirigida a agricultors i agricultores.
Més informació:
Cowork4YOUTH: What are the good practices?
Data i lloc: 5 i 6 de desembre. Atenes.
Horari: dia 5 a les 10:00 h fins a les 16:00 h del dia 6.
Participa: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
Com ja s’ha esmentat, es durà a terme una presentació del projecte ODISSEU, que és el projecte per a incentivar i facilitar el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals.
Més informació: https://www.cowork4youth.org/index.php/workshop/
Sessió informativa Ajuts Leader
-Data i lloc: 11 de desembre. En línia. Horari: de 12:00h a 13:00h.
- -Data i lloc: 20 de desembre. En línia. Horari: de 10:00h a 11:00h.
Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera-Segrià Nord
Jornades informatives sobre els ajuts Leader dirigides a empreses, empresaris i empresàries, i autònoms i autònomes de la zona Leader Noguera-Segrià Nord que vulguin acollir-se als esmentats ajuts. La ponència servirà per a resoldre els dubtes que hagin pogut sorgir en referència a la convocatòria d’ajuts de l’anualitat 2023.
Inscripcions: https://www.noguerasegrianord.cat/ajuts-leader/inscripcio-jornades-leader-2023
La problemàtica de l’habitatge al món rural: experiències al Pirineu i al Prepirineu
Data i lloc: 12 de desembre. Martinet
Horari: de 10:00h a 14:00h.
Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
El món rural es troba en un moment on l’habitatge és l’eina fonamental per a revertir la situació demogràfica. Es troba en un context on l’habitatge és poc accessible per a persones que s’hi volen instal·lar, però també ho pateix la gent del territori que quan es vol independitzar no poden viure en el seu propi poble.
En aquesta jornada es tractarà els principals reptes de l’habitatge que afronten els territoris rurals, hom coneixerà iniciatives innovadores que impulsades per pobles del Pirineu i Prepirineu, i es reflexionarà sobre la importància d’aquestes iniciatives a les nostres comarques.
La jornada s’adreça a membres d’entitats comarcals, autoritats, i tècnics/tècniques locals i comarcals .
Més informació:
Aprèn a dissenyar la teva marca
Data i lloc: 15 de desembre. Montblanc.
Horari: de 9:15h a 13:00h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
En aquesta jornada s'explicarà com s'ha de dissenyar una estratègia de comercialització. Així, es farà una breu radiografia del mercat del s. XXI, i es plantejarà les preguntes inicials que tot emprenedor/ra, empresa o PIME s'ha de formular abans d'implementar la seva estratègia comercial, seguit d’un recorregut pels diferents models de negoci i canals de comercialització. A continuació, es treballarà com planificar l'estratègia de comercialització tradicional i la comercialització digital online; i es definirà com estructurar la relació comercial amb el canal distribució, al detall i HORECA. La darrera part de la formació se centrarà en les estratègies de promoció, entre altres.
La jornada s’adreça a emprenedors i emprenedores del sector agroalimentari, així com a tècnics i tècniques de promoció econòmica.
Més informació:
Congrés Europeu LEADER
Data i lloc: 18 i 19 de desembre. Brussel·les.
Com ja s’ha exposat, l’ARCA participarà en el Congrés Europeu Leader, el primer esdeveniment destinat a reunir el màxim nombre possible de Grups d’Acció Local europeus en més de 15 anys, i també el primer que organitza una institució fora de la Comissió Europea.
Més informació: http://elard.eu/2023-european-leader-congress-2/
Visita MENDINET a la Xarxa d’Espais de Transformació Agroalimentària Compartida de la Conca de Barberà
Data i lloc: 20 de desembre. Montblanc.
Horari: de 9:00h a 13:30h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
I com també s’ha explicat ja, l’Associació per al Progrés del Desenvolupament Rural MENDINET, que és el Grup d’Acció Local que agrupa 18 associacions de desenvolupament rural d’Euskadi realitzarà aquesta visita a fi de conèixer l'experiència del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp en el seu suport a la creació i dinamització d’espais de transformació agroalimentària compartida, i també visitaran les instal·lacions del Viver de Celleristes, i l’Espai Cuina. Hi participen membres del Consorci, i autoritats d’ens locals i comarcals.
Posem l’economia del bé comú al servei del món rural
Data i lloc: 21 de desembre. L’Espluga de Francolí.
Horari: de 9:00h a 13:30h.
L’Economia del Bé Comú és una proposta d’anàlisi i reflexió cap a empreses i entitats que vol orientar-les cap a objectius de funcionament que estiguin alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i amb l’Agenda 2030. La jornada es farà col·laborativament amb el Museu de la Vida Rural, en el marc de l’exposició ‘Brotant entre ciència i art: les llavors com a resilients pilars de l'alimentació sana i sostenible del passat, present, i futur’.
Aquesta sessió va adreçada als membres del Consorci, autoritats d’ens locals i comarcals, i ciutadania en general.
Per a més informació:
https://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2023_12
1