1. S’ha posat en marxa el web www.interior.gencat.cat/nadal, on s’hi recullen consells de seguretat a la llar per la instal·lació de la decoració, per les visites a espais amb alta concentració de persones i per a la troballa del tió
  2. També s’ofereixen recomanacions de seguretat per l’assistència a la Cavalcada de Reis, un dels actes tradicionals més massius i on cal vetllar especialment pel benestar dels infants
  3. Els Agents Rurals fan una crida a respectar el medi natural i recorden que està prohibit agafar al bosc el boix grèvol, així com desarrelar o tallar avets, o d'altres arbres per fer-ne un ús decoratiu.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ofereix, un any més, diversos consells dirigits a la ciutadania per garantir la seguretat durant les festes nadalenques. A aquest efecte, s’ha habilitat el web https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/agents-rurals/campanyes-informatives/per-un-nadal-respectant-el-medi-natural/ on s’hi recullen consells de seguretat a la llar per la instal·lació de la decoració, les visites als espais d’alta concentració de persones, com és el cas dels mercats de Nadal i per a la troballa del tió. A més, també s’han avançat els consells per l’assistència a la Cavalcada de Reis que ja estan disponibles també a la mateixa web.

Les recomanacions d’autoprotecció tenen per objectiu conscienciar la població sobre els riscos més habituals que es produeixen en el context de les celebracions i les activitats públiques, perquè es prenguin les mesures de seguretat pertinents. En el cas de les decoracions nadalenques a la llar, pren especialment rellevància anar amb compte amb la instal·lació elèctrica i els sistemes de calefacció. Pel que fa als mercats nadalencs i altres espais d’alta afluència de persones, és important evitar les aglomeracions i saber com actuar en cas que hi hagi una emergència, mantenint sempre la calma. Per últim, pel que fa a la recerca del Tió, sobretot en el medi natural cal tenir clares les recomanacions de seguretat a la muntanya.

També pren especial rellevància la celebració de les Cavalcades de Reis. Es tracta d’esdeveniments populars massius que apleguen grans concentracions de persones, fet pel qual cal tenir especial atenció amb els infants. Protecció Civil recomana que els menors portin polseres amb el nom i telèfon de contacte dels familiars per si es perden poder avisar al més ràpidament possible. En els darrers anys ja se n’han repartit prop de mig milió a través dels municipis i les associacions de voluntariat de Protecció Civil.

Les recomanacions, de caire pràctic, també es difondran al llarg de les properes setmanes mitjançant infografies a les xarxes socials de Protecció Civil: X @emergenciescat, Facebook facebook.com/emergenciescat, i Instagram instagram.com/emergenciescat/. De la mateixa manera, altres serveis d’emergències com Bombers de la Generalitat i Mossos d’Esquadra també faran difusió de consells d’autoprotecció.

Recomanacions per a una correcta i segura decoració de Nadal:

•Evita sobrecarregar les regletes d’endolls.

  1. •Si poses llums a balcons o terrasses, fes servir bombetes d’ús exterior.
  2. •Comprova el bon estat dels cables, endolls i llums.
  3. •Apaga els llums i les espelmes quan vagis a dormir o quan surtis de casa.
  4. •No col·loquis cap arbre a prop de radiadors, estufes o xemeneies.
  5. •Comprova que els elements elèctrics compleixen la normativa i etiquetatge de la CE.
  6. •Si fas servir espelmes, posa-les allunyades de cortines, sofàs i, en general, de roba i altres elements inflamables

Recomanacions per a les compres i mercats de Nadal:

•Avança les compres o evita les aglomeracions

  1. •Si vas acompanyat o en grup, acordeu un punt de referència on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.
  2. •Anota al braç dels infants un nom i un telèfon de contacte per si es perden o posa’ls una polsera o targeta visible amb aquesta informació.
  3. •En cas d'incident no corris, no empenyis i no intentis tornar enrere

Recomanacions durant la Cavalcada de Reis:

•No pugis a baranes, reixes, contenidors o altres llocs elevats.

  1. •No travessis el carrer mentre passa la cavalcada.
  2. •Si llancen caramels, no baixis a recollir-los a la calçada mentre passen carruatges.
  3. •Anota al braç dels infants un nom i un telèfon de contacte per si es perden o posa’ls una polsera o targeta visible amb aquesta informació.

Recomanacions per quan aneu a buscar el tió de Nadal:

•Tingues cura que els infants no se separin dels adults quan vagin a buscar el tió.

  1. •No agafis espècies protegides.
  2. •Si l’aneu a buscar al bosc, prepareu-vos adequadament, consulteu sempre els avisos meteorològics i recordeu els consells de seguretat per anar a la muntanya.
  3. •Sigues respectuós amb el medi natural i recull sempre les deixalles.

Crida del Cos d’Agents Rurals a gaudir del Nadal respectant el medi natural

Els Agents Rurals fan una crida a gaudir del Nadal i que la decoració d’aquestes festes es faci amb el màxim de respecte pel medi natural. Tot i que creix la consciència ciutadana entorn la protecció de la natura, no es pot abaixar la guàrdia i cal recordar que la recol·lecció i la venda d’elements com els arbres de Nadal, la molsa i el boix grèvol està regulada per llei i el seu incompliment pot donar lloc a la imposició de sancions administratives.

En primer lloc, és especialment important tenir present que dins dels espais naturals protegits de Catalunya no és permès en cap cas recol·lectar cap espècie de flora. Per complir amb les prohibicions i restriccions que afecten aquestes espècies de flora per a decoració nadalenca, es recomana la seva adquisició en botigues, mercats i fires.

A Catalunya no està permès tallar o desarrelar arbres del medi natural amb aquesta finalitat decorativa. Cal optar per alternatives reutilitzables. En cas d’optar per un arbre de Nadal natural, cal adquirir-lo en un comerç on provenen de conreu i duen una identificació amb la qualitat i l’origen.

Pel que fa a l’ús decoratiu del boix grèvol (Ilex aquifolium), cal saber que és una espècie protegida i la seva recol·lecció, tallada o desarrelament està totalment prohibida.

No té una regulació específica el galzeran (Ruscus aculeatus), però cal saber i tenir en compte que és millor no recol·lectar-lo. Com en el cas del boix grèvol, té un paper molt important en el seu entorn natural perquè serveix de refugi i aliment a molts animals. Els seus fruits vermells són tòxics per als humans però són una important font d’aliment per a les aus a l’hivern.

També la molsa té una funció molt important com a refugi per a invertebrats, evita l’erosió del terreny i té una gran capacitat per absorbir aigua i mantenir la humitat. És millor si optem per alternatives sostenibles per decorar el pessebre, com ara plantes i materials reciclats: escorça, cartró, serradures, sorra, pedres o gespa artificial, que a més es poden reutilitzar d’un any per l’altre. Es pot recol·lectar molsa en quantitats molt petites i exclusivament per a ús particular, i sempre i quan ens informem per no incomplir la normativa d’aquell indret.

Durant aquestes dates els Agents Rurals fan tasques de la vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de productes de verd nadalenc així com de botigues, mercats i fires per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural. En cas de detectar una infracció, la policia mediambiental denuncia els fets i comissa el material sostret del medi.

3  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 169104

Imatge 2

Imatge 2 197794

Imatge 3

Imatge 3 159414