- Segons dades del Govern per mitjà d’ACCIÓ, destaquen les empreses dels Estats Units, França i Regne Unit de sectors com les TIC, l’electrònica, l’audiovisual, els productes sanitaris i l’R+D
- Ho ha donat a conèixer aquest dimarts el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, durant la inauguració del Tech Spirit Barcelona
El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha anunciat aquest dimarts que a Catalunya hi ha establertes 1.835 empreses estrangeres que operen en àmbits tecnològics. Segons dades del Govern per mitjà d’ACCIÓ, es tracta d’un 5,9% més que el 2022, i un 34% més que el 2019 abans de la pandèmia de la Covid-19.
Castellanos ho ha donat a conèixer durant la inauguració de la quarta edició del Tech Spirit Barcelona, una de les principals trobades anuals que se celebren a Catalunya en l’àmbit de les startups i les empreses tecnològiques i digitals. Organitzat per Tech Barcelona amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, l’esdeveniment se celebra a la Llotja de Mar de Barcelona i s’allargarà fins demà, amb la previsió que hi assisteixin més de 8.500 persones entre startups, scaleups, fons d’inversió i grans corporacions.
Durant la seva intervenció, Castellanos ha posat en valor la trajectòria de l’ecosistema d’startups a Catalunya durant l’última dècada i ha destacat “l’aposta de Tech Barcelona, acceleradores, entitats privades i ACCIÓ per convertir Barcelona i Catalunya en un hub d’startups i emprenedoria a escala europea”. El secretari d’Empresa i Competitivitat ha subratllat la importància de “la col·laboració público-privada” durant aquests 10 anys, un fet que ha permès convertir Barcelona en “el primer hub d’startups del sud d’Europa, el segon preferit a la Unió Europea per fundar una startup i el cinquè en rondes de finançament captades”. “Fa només sis anys comptàvem amb la meitat d’startups que ara i aixecaven quatre vegades menys finançament que en l’actualitat”, ha destacat.
En aquest sentit, Castellanos ha explicat que “haver creat aquest ecosistema líder a Europa també ens ha permès atreure multinacionals estrangeres d’àmbit tecnològic a Catalunya, que han decidit ubicar aquí els seus centres d’R+D i innovació”. Com a reptes de futur, ha apuntat “augmentar la massa crítica d’startups, particularment les deeptech, que la innovació oberta passi a ser una pràctica més habitual a Catalunya i que les empreses emergents actuïn com un estímul per a la R+D de més risc tecnològic”.
D’altra banda, el president de Tech Barcelona, Miguel Vicente, ha expressat que “aquesta quarta edició del Tech Spirit Barcelona és molt especial per a nosaltres ja que coincideix amb el desè aniversari de Tech Barcelona, una iniciativa impulsada per i per als emprenedors” emfatitzant el “salt abismal” que ha fet Barcelona, situant-se com “el segon hub de la Unió Europea preferit pels emprenedors per crear la seva companyia”. “Mirant al futur, tenim per davant la disrupció deep tech o la intel·ligència artificial, tecnologies per transformar els sectors de la salut, de la mobilitat, el comerç, l'oci, l'energia o la sostenibilitat: d'això en va el Tech Spirit Barcelona 2023 ”, ha conclòs Vicente.
Segons les dades del Govern fetes públiques avui, les 1.835 empreses estrangeres d’àmbits tecnològics ubicades a Catalunya representen el 19,8% del total de filials estrangeres amb presència al nostre país (9.255 empreses). Es tracta de companyies que provenen majoritàriament dels Estats Units (19% del total), França (13,4%), Regne Unit (13%), Alemanya (10%) i Itàlia (5,3%). Sectorialment, destaquen les empreses dels sectors de les TIC i l’electrònica (56%), l’audiovisual (10,5%), els productes i serveis sanitaris (9,4%) i l’R+D (9%).
Tech Spirit, l’esperit tecnològic de Barcelona i Catalunya
En el marc del Tech Spirit que se celebra a la Llotja de Mar fins demà, ACCIÓ preveu organitzar més de 500 reunions entre startups catalanes i inversors locals i internacionals. L’objectiu és que els emprenedors catalans trobin inversors, socis o clients, guanyin visibilitat i obrin nous mercats internacionals. A més, aquest dimecres s’entregarà el guardó a la startup catalana de l’any 2023, en el marc de la Catalan Pitch Competition organitzada per ACCIÓ, en què un grup de 26 startups finalistes dels sectors de la salut, les TIC i el deeptech presentaran els seus projectes davant els emprenedors i inversors assistents a l’acte.
El Tech Spirit va néixer fa quatre anys de manera espontània després de la cancel·lació del 4YFN i el MWC per la pandèmia. Comptarà amb més de 140 ponents i més de 70 xerrades amb participants d’empreses com Holaluz, LinkedIn, Nestle, l’equip Emirates New Zealand de la Copa Amèrica de Vela, Bayer, Cruïlla o Dindog entre d’altres, per debatre sobre el present i futur de l’ecosistema tecnològic local, fer networking i compartir casos d’èxit
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat
- Facebook @acciocat
- Linkedin ACCIÓ
- Youtube ACCIÓ