El Consell Rector del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha aprovat avui el Pla de formació i investigació per a l’any 2024. El programa recull la formació prevista per a l’any vinent en els àmbits del personal de l’Administració de justícia, l’execució penal, la innovació i gestió del coneixement i la violència masclista, així com l’impuls de la recerca mitjançant la convocatòria d’ajuts, la signatura de diversos convenis i la programació d’activitats en l’àmbit internacional.
Dret civil català, justícia restaurativa, mediació i memòria democràtica
Dins de la formació destinada al personal de l’Administració de justícia, destaquen els cursos de dret civil català, justícia restaurativa i justícia penal, i mediació i ADR, destinats a jutges, jutgesses, fiscals, lletrats i lletrades de l’Administració de justícia. En l’àmbit de la formació per al personal de l’àmbit judicial i forense es preveu un curs de capacitació en psiquiatria forense, en col·laboració amb hospitals psiquiàtrics. També, dins del bloc de formació per al personal dels cossos de gestió, tramitació i auxili judicial, destaca la formació d’implementació del model d’oficina judicial.
Entre les novetats previstes per al proper exercici s’impartiran cursos d’especialització en memòria democràtica adreçats a jutges, jutgesses, fiscals, lletrats i lletrades de l’Administració de justícia.
Impuls a les vocacions judicial i fiscal
Per fomentar les vocacions de les carreres judicial, fiscal, lletrats de l’Administració de justícia i cossos de l’advocacia de la Generalitat s’han incrementat les places dels programes per a la preparació d’oposicions a la judicatura, la fiscalia i el cos de lletrats i lletrades de l’Administració de la Generalitat, així com per al programa de preparació per al procés selectiu d’ingrés a la carrera judicial de magistrat pel quart torn. Es continua apostant per un model integral de preparació d’oposicions que ofereix a les persones becades tallers de comunicació verbal i no verbal, tècniques d’estudi i gestió de l’estrès.
Perspectiva de gènere i interseccional
Des de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista destaquen els programes de formació en perspectiva de gènere interseccional i violència masclista, destinats als equips d’assessorament tècnic penal i a les unitats de valoració forense integral dels òrgans judicials de Catalunya.
Formació en execució penal
La formació estratègica dels professionals de l’execució penal a Catalunya del CEJFE prevista per a l’any 2024 incidirà en la capacitació i l’aprofundiment en els drets humans, l’especialitzada en la intervenció amb joves i en les habilitats directives penitenciàries. També es durà a terme una formació del personal per abordar les conductes suïcides dels interns i internes dels centres penitenciaris, així com les conductes violentes.
El Consell Rector del CEJFE és l’òrgan de deliberació, seguiment, participació i aprovació de les activitats del Centre que estableix la Llei 18/1990 de creació del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. En la sessió celebrada aquesta tarda, el Consell Rector ha aprovat destinar un pressupost de més de 4 ME (4.297.209 €), destinats a la formació, la recerca, les beques i els premis.
Inauguració del curs formatiu del CEJFE 2024
El CEJFE farà el proper 31 de gener a les 17.30 h la jornada inaugural del curs formatiu per a l’any 2024. Aquesta jornada, que presidirà la consellera Gemma Ubasart, comptarà amb la ponència del jurista italià i president del garant nacional dels drets de les persones privades de llibertat personal, Mauro Palma. La seva ponència versarà sobre els drets humans i l’execució penal. A principis d’any s’obriran les inscripcions per poder assistir a la jornada al web del CEJFE.