- L’Agència Catalana del Consum ha dut a terme un total de 1.641 actuacions inspectores relacionades amb joguines des del 2021 fins ara, de les quals 236 han implicat la retirada del mercat d'unitats de producte que presentaven incompliments de seguretat
- Consum recomana que la compra de joguines o productes adreçats als infants, es faci en establiments de confiança i es pari molta atenció a l’etiquetatge
El Govern, per mitjà de l’Agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i Treball, ha retirat del mercat un total de 156.923 unitats de joguines en els darrers 3 anys per diversos incompliments relacionats amb la seguretat.
Per tal de garantir que les empreses que produeixen, distribueixen o comercialitzen joguines en el nostre mercat compleixin la normativa de protecció de les persones consumidores, Consum du a terme actuacions durant tot l’any i, quan escau, recull mostres de productes per analitzar-los en laboratoris acreditats, per tal de verificar que siguin segurs.
El director de Consum, Albert Melià Roset, destaca que “des del 2021 fins ara, la inspecció de Consum ha dut a terme un total de 1.641 actuacions inspectores relacionades amb joguines, de les quals 236 han implicat la retirada del mercat d'unitats de producte que presentaven incompliments de seguretat”. A més, Melià ressalta que “un dels riscos que es detecta amb més freqüència en les joguines són la presència de peces petites, o parts que es poden desprendre, amb el consegüent risc d’asfíxia”.
Aquestes actuacions sovint s’inicien arran de comunicacions del Servei Oficial d’Inspecció, Vigilància i Regulació de les Exportacions (SOIVRE), però també per iniciativa pròpia de les mateixes empreses fabricants, arran de notificacions provinents del sistema unificat d’alerta de productes perillosos de l’Estat o d’Europa. Així mateix, també poden derivar de campanyes d’inspecció i control programades d’ofici per l’Agència.
Tan bon punt es té coneixement del risc d’un producte, Consum adopta les mesures adients i proporcionades al nivell de risc. Si l’incompliment no és greu i resulta esmenable, pot acordar la immobilització cautelar del producte i la prohibició temporal de la comercialització; quan es tracta d’incompliments greus que no es poden esmenar, opta per la retirada definitiva del mercat o bé el comís i destrucció de totes les unitats.
Algunes de les joguines amb més unitats retirades els darrers anys han estat un joc de slime, una pasta viscosa de colors per modelar (92.500 unitats), retirada per risc d’asfíxia o intoxicació, ja que podia generar peces petites i, a més, presentava una quantitat superior a la permesa de ftalats, un compost químic que es fa servir, principalment, com a plastificant; una pilota tova (5.667 unitats) amb material de farciment amb el qual els infants podrien ennuegar-se o una disfressa infantil de pirata (1.814 unitats) que també presentava substàncies volàtils, principalment ftalats.
“És important conscienciar les persones consumidores perquè sempre que comprin qualsevol producte, i molt especialment quan es tracta de joguines o productes adreçats als infants, ho facin en establiments de confiança i parin molta atenció a l’etiquetatge”, recorda el director de Consum, i valora “la transcendència de prendre decisions informades a l’hora de triar joguines”.
Consells de compra i d’ús de les joguines
En aquest sentit, l’Agència Catalana del Consum fa un seguit de recomanacions per tal de fer una tria responsable i informada a l’hora d’adquirir i utilitzar les joguines:
- Cal fixar-se en les possibles restriccions d’edat i escollir sempre productes apropiats per a l'edat i les capacitats de l'infant.
- És imprescindible llegir detingudament i seguir les instruccions i les advertències del fabricant.
- Compte amb els productes que tinguin elements petits que es puguin desmuntar, ja que podrien empassar-se'ls, o aquells que tinguin parts tallants, especialment si són per a menors de 36 mesos.
- Les piles de les joguines elèctriques han de quedar ocultes amb una tapa segura que no permeti que els infants puguin accedir-hi.
- Les joguines amb cordes o cordons llargs poden enredar-se en el coll dels infants i escanyar-los.
- Els productes adreçats als infants han d’estar fabricats amb materials de baixa combustibilitat.
- Compte amb els embolcalls (bosses de plàstic, etc.), ja que poden provocar asfixia.
- És important valorar els aspectes educatius de les joguines i evitar aquelles que puguin crear addicció, que tinguin continguts violents o que impliquin distincions sexistes.
Pel que fa a les dades mínimes obligatòries que han d’aparèixer en l’etiquetatge de les joguines, són:
- La marca CE, que vol dir que la joguina compleix les exigències essencials de seguretat contingudes en la normativa europea. Significa que el fabricant declara que el producte compleix tots els requisits aplicables a la seguretat i n’assumeix la plena responsabilitat.
- Un número de lot, sèrie, model o qualsevol altre element que permeti la identificació de la joguina.
- El nom i la marca del producte.
- La raó social i l'adreça del responsable de la joguina (fabricant, importador o venedor).
- Les instruccions i advertències d'ús i restriccions d'edat, si n'hi ha. En el cas que la joguina presenti restriccions d’ús, s’han d’advertir els possibles riscos, així com la forma d’evitar-los –per exemple, la necessitat d’assegurar-se que la joguina es fa servir només sota la supervisió d’un adult– i s’han d’indicar aspectes com ara el rang d’edat recomanada.
Campanya “Aquest Nadal, consum amb cap” per fomentar la compra reflexiva i planificada
Coincidint amb l’època de compres de Nadal, l’Agència Catalana del Consum ha posat en marxa la campanya informativa “Aquest Nadal, consum amb cap”. La campanya, que s’està difonent per mitjà del web consum.gencat.cat i també a les xarxes socials i en diversos mitjans digitals, convida la ciutadania a reflexionar sobre els beneficis de prendre decisions de compra pensades i planificades, defugint les compres impulsives, i a tenir una major consciència dels efectes i les conseqüències que poden tenir les seves accions de consum.