1. El pressupost de licitació és de 353.219 euros, finançats pels fons europeus Next Generation, i el 15 de gener finalitza el termini per presentar ofertes
  2. L’alliberament de sediments des dels embassaments que hi ha aigües amunt fa necessari conèixer la capacitat de transport de la xarxa de canals del delta
  3. L’estudi permetrà fer una estimació del volum de sediments màxims que podria ser transportat i repartit a la plana deltaica

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat a licitació a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el contracte per dur a terme un estudi per determinar la capacitat de transport de sediments a través dels canals de reg que hi ha al delta de l’Ebre. Aquest estudi permetrà estimar el volum transportat i repartit a la plana deltaica i la capacitat de mitigar els efectes de la subsidència i la pujada del nivell del mar.

El pressupost de licitació és de 353.219 euros, amb finançament dels fons europeus Next Generation, i el 15 de gener de 2024 finalitza el termini per a la presentació d’ofertes.

El Pla hidrològic de l’Ebre preveu la possibilitat de fer una prova pilot a l’embassament de Riba-roja per mobilitzar els sediments atrapats dins de l’embassament a fi d’analitzar un sistema de by-pass que permeti recuperar el trànsit de sediments des dels embassaments fins al delta i el mar.

L’alliberament de sediments des dels embassaments localitzats aigües amunt per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) fa necessari determinar, mitjançant una adequada modelització i estudi, la capacitat màxima que té la xarxa de canals de reg del delta de l’Ebre per poder transportar el sediment i repartir-lo a la plana deltaica.

Precisament, l’arribada de sediments a la plana deltaica és un dels tres pilars que fonamenten l’Estratègia Delta del Govern de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, els sediments que aquí s’estudien són els més fins, els llims, per conèixer la capacitat màxima de transport a través dels canals del delta perquè arribin als camps d’arròs. La seva sedimentació final ha de permetre compensar la subsidència del delta, és a dir, el progressiu enfonsament a causa de la compactació del terreny.

En aquest sentit, aquests estudis han de donar eines de gestió per maximitzar la sedimentació de llims als arrossars i determinar l’eficiència en la distribució d’aigua amb una càrrega de sediment entrant des del riu per a ser distribuïda a través de la xarxa de canals de reg.

Projecte desplegat en tres fases

Aquest estudi es desenvoluparà a partir de tres fases. La primera consistirà en la recopilació de la informació existent de la zona d’estudi i la realització de treballs de topografia de la xarxa de canals, i en la construcció del model, el calibratge i la seva validació. Aquesta primera fase preveu definir els escenaris de modelatge i estimacions de transport a partir de tres variables (cabal, concentració de sediment i diàmetre de partícula) a fi de fer la modelització d’un nombre important d’escenaris que permeti determinar la capacitat màxima de transport dels canals pel que fa als diferents diàmetres de partícula de sediment analitzats.

El segon bloc dels treballs previstos preveu identificar les àrees prioritàries del delta de l’Ebre per aportar sediments, la gestió de la xarxa de canal de reg i la quantificació del sediment transportat fins a les àrees prioritàries seleccionades. També, es disposarà d’un informe parcial que descriurà els treballs fets en aquest bloc i els resultats obtinguts.

Finalment, el tercer bloc comportarà la redacció del document final, el seu lliurament i la difusió dels resultats. En total, els treballs duraran 24 mesos.

Esbrinar l’efecte de l’alliberament de sediments sobre els peixos

Al mateix temps, també s’ha posat a licitació un altre estudi per determinar els efectes de la concentració del sediment sobre les comunitats de peixos i les poblacions de macròfits del tram baix i final del riu. L’estudi, que també s’ha licitat a través de l’ACA, té com a objectiu esbrinar quins efectes tindria sobre la fauna i la flora que viu al riu un possible alliberament de sediments aigües amunt.

Entre altres aspectes, l’estudi haurà d’incloure la realització d’assajos de laboratori per determinar a escala individual els efectes de la concentració de sediment transportat en suspensió per a diferents espècies autòctones i al·lòctones, i la construcció d’un model predictiu sobre la resposta dels peixos (a escala individual i de comunitat) davant la concentració de sediment transportat en suspensió. També inclourà recomanacions sobre nivells de terbolesa màxima perquè, en el cas d’un eventual exercici d’alliberament de sediments des dels embassaments localitzats aigües amunt, es pugui orientar sobre els nivells de terbolesa màxima a assolir.

El pressupost per realitzar l’estudi és de 222.006,40 € i es finança també a través dels Fons Next Generation.