- La seva metodologia de treball en els projectes d’innovació social té l’objectiu d’apoderar l’usuari
- Les claus són la formació del personal, l’observació i l’escolta activa de les necessitats individuals de les persones residents
- Campuzano defensa que cal transformar el model d’atenció a les persones perquè la gent gran tingui més autonomia i qualifica “d’inspirador” aquest projecte
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha visitat avui el Centre Geriàtric Lleida per conèixer el projecte d’innovació social de Gran3dad. Aquesta empresa és la responsable de la metodologia de treball aplicada en aquest centre, basada en la formació del personal, l’observació i l’escolta activa de les necessitats individuals de les persones residents, amb l’objectiu d’apoderar els usuaris.
La metodologia, anomenada ‘I feel’, dota la gent gran, les seves famílies i els equips de treball de totes les eines facilitadores per viure la ‘gran edat’ dels usuaris al màxim. Aquest model va més enllà de la cura de les persones. Les inspira, motiva i fa partícips de totes les decisions que les concerneixen perquè decideixin com volen viure el seu dia a dia, com ara si volen dormir una estona més o quines activitats volen fer.
Acompanyat de la directora general de l'Autonomia Personal i la Discapacitat, Marta Segura i Bonet, i la directora territorial de Drets Socials a Lleida, Eugènia Puig-gròs Clúa, el conseller ha iniciat la seva visita fent un circuit experiencial a les instal·lacions del Centre Geriàtric Lleida per conèixer aquest nou model d’atenció aplicat. Campuzano ha saludat els residents en diversos espais de convivència, on cadascú escull l’activitat que vol fer en aquell moment, com ara ioga, fisioteràpia o marxa nòrdica.
Els usuaris també tenen l’opció de participar en la cuina i, avui, algunes residents preparaven un pastís de formatge, que seran les postres del dinar. En aquesta cuina, els familiars es preparen els cafès i ajuden els usuaris. Tot això, acompanyats sempre d’un/a professional. Cap professional porta uniforme estàndard i no es diferencien entre ells.
“Hem de fer front al repte de l’envelliment en una societat amb una esperança de vida cada vegada més gran. I ho hem de fer escoltant les persones i adaptant els serveis socials a les seves necessitats. Necessitem transformar els models d’atenció a les persones, permetent que la gent gran tingui més autonomia i que si has de viure en una residència, l’estil de vida que tinguis sigui el més semblant possible a casa teva. Hem volgut conèixer aquesta experiència i està sent una visita molt interessant i inspiradora”, ha dit el conseller.
També disposen del programa d’activitats ‘Pla d’Opcions’, que treballen conjuntament tots els professionals per evitar repetir activitats. Es treballen les capacitats, desitjos i preferències de les persones, els fan amb l’usuari i, si aquest pot o ho vol, amb la família.
La directora del centre i CEO de Gran3dad, Carol Mitjana, defensa que no es pot parar aquí. “Cal que el sector evolucioni i, a més d’estendre aquesta metodologia a altres centres, afegir també com a opcions de futur cases, livings o comunitats per a la gent gran”, ha dit.
A més, el Centre Geriàtric Lleida són centre de contenció 0, gràcies al treball de formació que va fer la fisioterapeuta i que va consistir a observar cada resident amb contenció, comprovant què els neguitejava i trobant la manera de solucionar-ho: canvis de posició, de lloc, fer-lo caminar, passejos, balls amb música, etc. En l’estudi que han fet de contenció 0 i caigudes, han pogut comprovar que des que han tret les contencions i duen a terme el programa de mobilitat, s’ha reduït el nombre de caigudes.
Segueix l’actualitat del Departament a les xarxes: